Denisa Crăciun

Studiu: Activele digitale ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii 5 – 10 ani

Thumbnail

76% dintre liderii de business din întreaga lume care activează în diverse industrii spun că activele digitale ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii 5 – 10 ani, potrivit unui studiu Deloitte.

Opinia este împărtășită și de trei sferturi dintre liderii din domeniul serviciilor financiare, care consideră că „era” banilor fizici se apropie de final, conform raportului Deloitte Global Blockchain.

Totodată, studiul subliniază că serviciile financiare trebuie să accelereze procesele de modernizare a produselor și de distribuție a acestora pentru a contribui la creșterea economică. 73% dintre respondenți spun că se tem că organizațiile vor pierde avantajul competitiv dacă nu reușesc că adopte tehnologii blockchain și active digitale.

Totuși, 80% dintre cei chestionați sunt optimiști referitor la viitoarele oportunități de generare de venituri prin tehnologia blockchain, active digitale și soluții dedicate criptomonedelor.

Chiar și așa, studiul arată că optimismul cu privire la potențialul tehnologiilor de tip blockchain, al activelor digitale și al soluțiilor dedicate criptomonedelor este temperat de unele obstacole: 6 din 10 zece respondenți (63%) identifică  barierele legate de reglementare drept unele dintre cele mai mari provocări în folosirea bunurilor digitale.

Preocupările legate de securitate sunt, de asemenea, printre acestea: 71% dintre respondenți indică securitatea cibernetică drept unul dintre cele mai mari obstacole.

„Activele digitale transformă industria serviciilor financiare și alimentează ecosistemul financiar cu noi modele de business cu scopul de a facilita tranziția către noua eră a banilor. În acest context, modul în care instituțiile financiare vor reuși să se reinventeze ar putea fi cheia pentru stimularea creșterii economice. Chiar dacă blockchain-ul este o tehnologie relativ nouă, aceasta câștigă popularitate și în România, așa cum se întâmplă și la nivel mondial. Startup-urile merg dincolo de utilizarea blockchain în domeniul serviciilor financiare, pentru criptomonede, și încep să folosească această tehnologie pentru a crea soluții dedicate unor sectoare precum sănătate sau retail, o tendință care ar putea contribui la apariția unei noi generații de unicorni în viitor”, spune Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

Studiul evidențiază, de asemenea, că liderii din domeniul serviciilor financiare din toată lumea văd folosirea activelor digitale și a tehnologiilor de tip blockchain ca o prioritate strategică în prezent, dar și în viitorul apropiat.

Aproximativ 80% dintre participanții la studiu susțin că activele digitale vor deveni importante pentru industriile pe care le reprezintă până în 2023.

Mai mult, organizațiile din domeniul serviciilor financiare ar putea fi nevoite să identifice noi modele de business, subliniază studiul, cum ar fi:

  • custodia de instrumente financiare (45%);
  • noi canale de plată (42%);
  • diversificarea investițiilor/portofoliilor (41%).

În plus, raportul mai arată că utilizarea activelor digitale este o modalitate bună de a simplifica plățile, un proces care în prezent este foarte fragmentat și complex: 42% dintre respondenți afirmă că noile opțiuni de plată vor juca un rol foarte important în domeniul activelor digitale din cadrul organizațiilor lor.

Ediția studiului Deloitte Global Blockchain a fost realizată în rândul a aproximativ 1.300 de directori executivi din diferite industrii – servicii financiare, sectorul public și guvernamental, tehnologie, media și telecomunicații, sănătate – care activează în America, Europa, Asia și Africa.

Parallax

Vizualizari
768
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri