Denisa Crăciun

55% dintre angajații români nu și-ar mai da demisia dacă ar primi o mărire de salariu (eJobs)

Thumbnail

Peste jumătate dintre angajații români (55%) ar reconsidera decizia de a-și da demisia dacă ar primi o mărire de salariu la jobul actual, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online eJobs.

67% dintre respondenți și-ar da demisia dacă li s-ar mări salariul cu minimum 20%, mai arată platforma de recrutare.

Rezultatele vin în contextul în care, întrebați de ce ar schimba actualul job, peste jumătate (52%) menționează ca motiv un salariu mai mare, iar 16% spun ar alege un loc de muncă unde să poată evolua în carieră și cu proiecte care să-i motiveze.

Totodată, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multă flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multă stabilitate.

De asemenea, 4,5% ar alege un job pentru mediul de lucru, manageri și colegi, iar 4% pentru mai multe beneficii extrasalariale.

„Reanimarea pieței muncii a insuflat o doză suplimentară de curaj celor care aveau nemulțumiri legate de jobul curent. În acest moment, piața este clar în favoarea candidaților, ceea ce le oferă și legitimitate la negociere atunci când își schimbă jobul, iar, pe de altă parte, pune companiile în mare dificultate în contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile și industriile. În continuare factorul financiar primează: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe români să facă o schimbare de job. Poate și mai important însă e faptul că o mărire salarială e și prima care i-ar face să reconsidere o eventuală demisie”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs România.

Motive pentru care angajații români nu și-ar da demisia de la actualul job

Totuși, chiar și acolo unde decizia de a părăsi o companie este luată, conform sondajului eJobs, există totuși anumiți factori care ar putea să îi întoarcă pe angajați din drum.

Pe lângă un salariu mai mare, care i-ar determina să rămână la actualul job, flexibilitatea este este al doilea lucru care i-ar face pe angajații români să renunțe la decizia de a-și da demisia.

Românii își doresc tot mai mult să aibă controlul programului de lucru sau al locului de unde își desfășoară activitatea, astfel, creșterea flexibilității la job a fost menționată de 13% dintre respondenți drept un motiv pentru care ar decide să rămână la locul curent de muncă, arată studiul.

Dacă ne uităm la cum definesc românii creșterea flexibilității la actualul job, peste o treime din respondenți doresc să păstreze programul de lucru tradițional de 8 ore/5 zile pe săptămână, dar cu posibilitatea de a-și alege intervalele de lucru.

Aproape 25% și-ar dori să poată să lucreze și de acasă câteva zile pe săptămână, în timp ce peste 20% ar vrea să lucreze numai de acasă. În același timp, pe 17% din angajați scurtarea săptămânii de lucru la 4 zile i-ar întoarce din drum dacă ar fi hotărâți să-și dea demisia.

„Candidații au devenit mai selectivi când vine vorba despre schimbarea locului de muncă, având în vedere că au la dispoziție mai multe oportunități decât aveau în perioada pandemică. Deși 59% dintre respondenți sunt calculați și fac schimbări profesionale doar când au un plan de rezervă, trebuie să ținem cont că restul, adică 41%, preferă să nu stea la un job care îi nemulțumește, chiar dacă nu au o altă oportunitate pe masă pentru că au încredere că există suficiente joburi pentru nivelul lor de experiență. E un procent enorm”, mai spune Raluca Dumitra.

19% dintre respondenți spun că așteaptă să aibă mai multe oferte de job pe masă pentru a lua o decizie asumată, 14% spun că au acceptat întotdeauna o ofertă cu un salariu mai mare, iar 3% acceptă o ofertă de muncă imediat, de teamă să nu o piardă.

Sondajul mai arată că 63% dintre români pun semnul egal între schimbarea jobului și curaj, 23% asociază un loc de muncă nou cu pragmatismul și 9,5% cu pasiunea, în timp ce doar 4,5% abordează procesul de schimbare a jobului cu timiditate ori plictiseală.

Doar de la începutul acestui an până în prezent au fost publicate aproape 165.000 de locuri de muncă, cu 55% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 71% mai multe comparativ cu 2020.

În acest context, candidații au devenit și mai curajoși să facă schimbări în carieră, conform eJobs.

Aproape 85% dintre respondenți spun că fie își caută un job în acest moment, fie că ar accepta un loc de muncă mai bun dacă s-ar ivi oportunitatea, chiar dacă nu caută activ un nou loc de muncă.

Sondajul eJobs a fost derulat în perioada 15 aprilie - 5 mai 2022, pe un eșantion de 2.803 respondenți.

În acest moment, peste 36.000 locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe platforma eJobs.  

Parallax

Vizualizari
316
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri