Raluca Abrihan

10 startup-uri româneşti de urmărit în 2018

Thumbnail

Au obţinut finanţări importante anul trecut, au participat la competiţii dedicate startup-urilor, la nivel modial, au fost premiate, şi-au lansat produsele sau vor să se extindă şi în pieţele de afară – StartupCafe a făcut o selecţie de câteva startup-uri româneşti, care au deja experienţa în piaţă sau care abia s-au lansat, dar care au atras atenţia în 2017 şi merită urmărite îndeaproape şi în acest an.

 

  1. SoWat

SoWat este un startup fondat de doi medici, Khaled Al Mezayen, un sirian născut şi crescut în România, şi asociatul lui, doctorul de origine franceză, Pierre Huet. Cei doi lucrează de mai bine de patru ani la acest proiect - o staţie de filtrare pentru potabilizarea apei, care, în prezent, este produsă în serie la Cluj şi care poate ajuta comunităţi întregi să aibă acces la apă potabilă, la costuri reduse.

SoWat poate potabiliza orice fel de sursă de apă dulce pentru comunităţi de la 500 la 5.000 de persoane, mai explică reprezentantul companiei. Mai exact, produce între 25 şi 100 de metri cubi de apă potabilă, pe zi.

Anul trecut, startup-ul a câştigat titlul de ”Cel mai bun startup cu impact social” în competiţia Central European Startup Awards (CESA), de la Sofia, Bulgaria.

  1. Mondly

Platforma Mondly este creată de un startup din Braşov, numit ATi Studios şi foloseşte tehnologii precum realitatea virtuală şi chatboţii pentru a-i ajuta pe utilizatori să înveţe mai uşor limbile străine. Mondly are aproximativ 20 de milioane de descărcări, în 190 de ţări şi oferă posibilitatea de a învăţa 28 de limbi străine. Firma braşoveană a fost fondată de fraţii Alexandru şi Tudor Iliescu.

Aceasta a câştigat recent titlul de “aplicaţia anului” din partea Facebook, a ajuns în rândul aplicaţiilor recomandate de Google, în magazinul de aplicaţii Play şi a fost numită de publicaţia internaţională eu-startups.com unul dintre cele mai importante startup-uri europene care ar putea revoluţiona domeniul educaţiei.

  1. Symme3D

Startup-ul timişorean a mai s-a mai regăsit în lista StartupCafe, cu proiecte care merită urmărite. Dăm din nou acest exemplu după ce startup-ul producător de imprimante 3D a lansat noi dispozitive, anul trecut, s-a extins pe mai multe pieţe şi a deschis un impresionant centru de cercetare la Timişoara. CEO şi fondator al proiectului este Călin Brandabur.

În vara anului trecut firma lansat bioimprimanta ce permite printarea 3D a unui numar nelimitat de tumori canceroase în scopul efectuarii de cercetari medicale şi lucrează în parteneriat cu Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului, OncoGen, pentru a aduce conceptul de tehnologie de printare 3D bio în sprijinul cercetării medicale.

  1. Octavic

Octavic este un produs creat de doi igineri, Paul Harfas şi Felix Blaga, dezvoltat inclusiv în ceea ce priveşte partea de hardware, la Oradea, şi este folosit de mari companii din industrii precum medicală sau frama, din România, Danemarca şi Polonia, pentru a-şi monitoriza şi creşte producţia.

Acest produs este de fapt, un PET, adică Production Efficiency Tracker – un sistem modular, distribuit, cu componente hardware şi software, oferă management vizual în fabrici, care ajută la îmbunătăţirea prioritizării şi gestionării problemelor ce ţin de producţie.

Startup-ul Octavic Engineering a fost acceptat anul trecut în programul Ikea Bootcamp.

  1. NALU underwear

NALU este un startup care produce lenjerie intimă minimalistă pentru femei. Firma a câștigat marele premiu în cadrul competiției de pitch-uri de la platforma Startarium şi a primit astfel o investiţie de 70.000 de euro.

Startup-ul a fost fondat de Sonia Micu şi produce și comercializează lenjerie intimă în America și Marea Britanie. Vinde, în medie, 2.500 de produse pe an, în special prin intermediul magazinului online.

  1. Pentest-Tools.com

Pentest-Tools.com este un serviciu online ce permite utilizatorilor cu un nivel mediu sau ridicat de competenţe tehnice să îşi testeze singuri securitatea unui site, a caştigat marele premiu la programul de mentorat şi dezvoltare pentru tinerii pasionaşi de tehnologii creative şi antreprenoriat, Innovation Labs. Startup-ul a fost fondat de Adrian Furtună.

Cu ajutorul acestei platfrome utilizatorii pot solicita rularea tuturor testelor disponibile pentru un URL specificat, obţinând o diagnozî a vulnerabilităţilor şi recomandări privind optimizarea site-ului.

  1. Ebriza

Startup-ul Ebriza a dezvoltat o casă de marcat virtuală, software as a service şi a primit o finanţare de 70.000 de euro, anul trecut, din partea fondul de accelerare clujean Risky Business. Alexandru Mares este unul dintre fondatorii startup-ului Ebriza.

  1. ARIN

ARIN (Navigație Interioară prin Realitate Augmentată / Augumented Reality Indoor Navigation) este un proiect dezvoltat de firma Geotech Systems din Târgu-Jiu, care oferă soluții de navigare facilă în interiorul unor clădiri de mari dimensiuni, aglomerate sau complicate din punct de vedere structural, totul cu ajutorul realităţii virtuale.

Geotech Systems a fost fondată de un grup de tineri antreprenori români, pasionați de tehnologie geospațială, printre care se numără: Mihnea Gîngioveanu, Andreea Călugăru, Mihai Brănescu şi Ana Maria Stan. Firma a obţinut, recent, a obținut o finanțare de 50.000 de euro de la Uniunea Europeană, fiind una dintre 193 de întreprinderi mici sau mijlocii selectate pentru a primi investiţii în cadrul Instrumentului pentru IMM-uri.

  1. Fast Order

Fast Order este o aplicaţie de mobil realizată şi dezvoltată de trei tineri antreprenori români, Lucian Cramba, Alexandru Coman şi Bogdan Herea care îşi propune să îmbunătățească servirea în restaurante. Mai exact, clientul îşi descarcă aplicaţia pe mobil şi, când intră în restaurat, scanează un cod QR adoptat de localul respectiv, iar în felul acesta are acces la meniu şi poate chemă ospatarul printr-un clic pe mobil. Aplicaţia este disponibilă în peste 80 de localuri din România, dar a ajuns şi în SUA, în două restaurante scumpe de la New York, potrivit fondatorilor startup-ului.

  1. SiloMeter

Startup-ul CBN IT, îmbină două domenii foarte importante pentru industira startup-urilor româneşti, tehnologia şi agricultura. Firma fondată de fraţii Cezar şi Bogdan Nourescu a dezvoltat platforma SiloMeter, care ajută proprietarii de silozuri să îşi monitorizeze online, direct din browser, recolta printr-un sistem automatizat. Produsul are atât o parte hardewar, cât şi una software - solutia furnizată de startup citeşte valorile senzorilor de temperatură şi de umiditate din siloz şi le transmite pe internet într-o platformă cloud a Google. Aceste date pot fi vizualizate de pe orice dispozitiv în orice browser web.

Startup-ul a fost numit de Asociaţia Patronală a Idustriei de Software şi Servicii (ANIS), startup-ul anlului, în 2017.

Parallax

Vizualizari
16184
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Andrei
Mioveanu
Eu zic să mai citiţi o dată articolul pentru greşeli de ortografie şi typos.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri