Claudiu Zamfir

14 idei de afaceri selectate la un accelerator românesc de startup-uri verzi: Inteligență artificială în agricultură, soluție Smart Manole în construcții și altele

bec-iarba-verde-dreamstime

Ai auzit de Smart Manole? În ziua de azi, Meșterul Manole are soluții tehnologice avansate pentru construcții durabile și ecologice, iar fermierii români pot folosi și tehnologii de inteligență artificială pentru a eficientiza amprenta de carbon în afacerile agericole. Acestea sunt doar 2 dintre ideile de afaceri early stage calificate într-un program românesc de accelerare susținut de Uniunea Europeană.

Programul verde Romania ClimAccelerator  și-a desemnat participanții la categoria Early Stage: 14 echipe inovatoare vor beneficia de mentorat de specialitate, consultanță, evenimente dedicate și workshopuri de modelare de business și validare a soluției pe piață.

51 de startupuri din România au aplicat în perioada 23 mai – 28 iunie la categoria Early Stage, în prima etapă a Romania ClimAccelerator. Înscrierile au fost deschise tuturor inovatorilor și viitorilor antreprenori din România și Republica Moldova, care sunt în stadiul incipient de business sau au o idee prin care adresează probleme de mediu și contribuie la combaterea schimbărilor climatice, cu ajutorul tehnologiei și inovației.

Ulterior înscrierii, startupurile preselectate au participat la un bootcamp online în care și-au prezentat ideile de business și au avut parte de două workshopuri aplicate, pe tema Business Model Canvas și Pitching. Pe data de 6 iulie 2023 juriul a ales cele 14 startupuri care merg mai departe în program.

Criteriile de evaluare pentru startupurile aplicante au fost: inovația și fezabilitatea ideii, impactul climatic, sustenabilitatea, potențialul de scalabilitate, echipa de proiect și potrivirea în program.

Ideile inovatoare înscrise la categoria Early Stage vizează dezvoltarea unei economii circulare, reducerea impactului producției asupra mediului, ecologizarea activităților economice (prin noi procese, tehnologii verzi și servicii), dezvoltarea unor soluții smart pentru orașe verzi și sustenabile, agricultură inteligentă pentru climă, reducerea emisiilor din industrie, încurajarea consumului responsabil și folosirea tehnologiei și inteligenței artificiale pentru un impact de mediu pozitiv.

Cele 14 startupuri Early Stage selectate la Romania ClimAccelerator 2023:

  1. Applied Research Solutions dezvoltă soluții bazate pe știința datelor pentru aplicații în industrie și energie, în vederea îmbunătățirii productivității și a eficienței energetice. Compania integrează tehnici și modele avansate de vizualizare, predicție și detecție de anomalii în sisteme intuitive care sprijină activitatea curentă a specialiștilor din domeniu. Misiunea companiei este de a promova adoptarea inovației data-driven de industriile cu aversiune față de risc și conservatoare precum producție, prelucrarea alimentelor, petrol și gaze, generare de energie, utilități sau mediul construit.
  2. Atlas of Sports este o platformă online care mapează infrastructura sportivă montană și problemele de mediu apărute în natură. Cu ajutorul acestei aplicații, utilizatorii pot raporta în timp real problemele identificate pe munte sau schimbările identificate la elementele de infrastructură. Atlas of Sports reduce expunerea la potențialele pericole apărute pe munte și îi ajută pe utilizatori să descopere locuri pe care nu le-au mai explorat niciodată.
  3. CarbonCel este o soluție ce implementează practici pentru agricultură de carbon (capturarea și măsurarea carbonului sechestrat, precum și certificarea emisiilor de carbon). CarbonCel aduce tehnologie care ajută fermierii să își optimizeze costurile, produsele și resursele și să înceapă proiecte de carbon care să le aducă venituri adiționale.
  4. Dash este o soluție de mobility-sharing, care propune crearea unei rețele de biciclete electrice, dockless, antifurt. Dash se adresează în principal companiilor mari și corporațiilor, care pot oferi un astfel de serviciu angajaților proprii ca beneficiu extra-salarial.
  5. DigIT inovează modelele clasice de business folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii și, pe viitor, din domeniul sănătății, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de CO2. Aplicația  integrează tehnologia AI și alte tehnologii conexe pentru păstrarea datelor în cloud, analizarea acestora în timp real și generarea unei arhive pentru managementul inventarului, a documentelor și a proceselor interne și externe ale companiei.
  6. Energy Advisor dezvoltă prima aplicație de sustenabilitate din România, care oferă consumatorului final posibilitatea de optimizare a consumului de energie propriu și  oportunitatea de a economisi energie, bani și de a reduce impactul asupra mediului înconjurător. Energy Advisor este un startup inovator cu focus predominant în domeniul tehnologiilor verzi, în special eficiența energetică și sustenabilitate, cu aplicabilitate în sectorul rezidenţial de energie.
  7. FungiHeroes propune utilizarea zațului de cafea, din industria Horeca, ca substrat pentru creșterea ciupercilor gourmet. Startup-ul verde oferă o soluție sustenabilă, bazată pe economie circulară, pentru reducerea deșeurilor organice și creșterea producției locale de ciuperci, contribuind astfel la necesitatea diversificării proteinelor. FungiHeroes este o soluție inovatoare pentru consumatorii finali care doresc să adopte un stil de viață echilibrat și să descopere alternative de o calitate superioară la ciupercile obișnuite disponibile în supermarketuri, cum ar fi pleurotus și champignon.
  8. Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare  și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare. Pentru început, Kolecto își propune să faciliteze procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile de către operatorii economici ca parte din Sistemul de Garanție Returnare, ce urmează a fi lansat la nivel național în noiembrie 2023.
  9. MASAP este un startup bazat pe arhitectura Aquaponics (AP), unul dintre cele mai importante trenduri în arhitectura sustenabilă și producția locală de alimente. Arhitectura Aquaponics presupune cultivarea peștilor și a plantelor împreună într-un ecosistem izolat, recircular, care utilizează cicluri bacteriene naturale pentru a transforma deșeurile de pește în substrat pentru plante. MASAP propune realizarea unei sere automatizate și informatizate, izolată de factorii climatici, independentă energetic, cu arhitectură circulară care produce sub 1% deșeuri. Soluția va încorpora tehnologii moderne, precum Machine Learning, care vor fi folosite pentru îmbunătățirea performanțelor sistemului, dar și pentru a crea o bază de date pentru noile sisteme de tip AP.
  10. reFab este o aplicație web ce își propune să revoluționeze industria textilă prin conectarea producătorilor de textile cu companiile de reciclare și implicarea activă a consumatorilor în procesul de reciclare, contribuind astfel la reducerea deșeurilor, conservarea resurselor și promovarea consumului responsabil.
  11. SISIHOUSE este un serviciu de închiriere îmbrăcăminte care pune accent pe nevoile consumatorului și asigură calitatea produselor, aducând o contribuție semnificativă în domeniul sustenabilității textilelor. Sisihouse își propune să prelungească astfel durata de viață a articolelor textile și să diminueze cererea pentru noi producții.
  12. Smart Manole este o platformă suport, dedicată simplificării și optimizării managementului de proiecte din domeniul construcțiilor. Smart Manole optimizează fluxul de lucru, asigură transparența și trasabilitatea proiectelor, reduce timpul, costurile de execuție, pierderea inutilă de materiale și cantitatea de hârtie folosită și permite urmărirea evoluției proiectului de către toți actorii implicați. Platforma contribuie semnificativ la reducerea consumului de CO2, comparativ cu procesul actual de management a lucrărilor de construcții.
  13. Urban Nutribox își propune să ofere o soluție concretă la problema distanțelor impresionante pe care le parcurg fructele și legumele până ajung la consumatorii finali, proces care generează o amprentă de carbon foarte mare: realizarea unor microferme urbane, amplasate direct în parcările supermarketurilor, dedicate cultivării unei diversități de ciuperci comestibile, soiuri mai nutritive și mai gustoase decât cele existente pe piață.
  14. ZĂ KUP propune un sistem ecologic de pahare reutilizabile pentru evenimente și festivaluri. Scopul startup-ului este de a reduce risipa și impactul asupra mediului prin înlocuirea paharelor de unică folosință cu pahare reutilizabile. ZĂ KUP oferă o soluție practică și convenabilă, ajutând organizatorii de evenimente să reducă costurile și, simultan, să protejeze mediul înconjurător.

Calendar Romania ClimAccelerator - se mai fac înscrieri până pe 22 august 2023, la categoria MVP

Pentru cele 14 echipe acceptate în Romania ClimAccelerator Early Stage urmează o perioadă intensă de accelerare de business: timp de trei luni de zile, vor avea parte de workshopuri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și investment readiness, mentorat, întâlniri de comunitate și peer sharing, dar și expunere media și șansa de a face parte dintr-o comunitate internațională în domeniu.

Înscrierile pentru startupurile din categoria MVP, adică cele care au un prototip validat în piață, rămân deschise până la data de 22 august. Cele mai promițătoare și inovatoare 10 startupuri vor fi selectate la finalul lunii august pentru participarea în program. Suplimentar experienței de accelerare oferită de program, startupurile din categoria MVP vor participa și la Demo Day, evenimentul de închidere a ediției a treia a ClimAccelerator, în cadrul căruia finaliștii își vor prezenta soluția și evoluția în fața investitorilor, mentorilor, presei și publicului.  

În cele două ediții organizate anterior, programul a accelerat 60 startupuri verzi din România, a primit 300+ aplicații din toate regiunile țării, a adus împreună 60+ mentori și experți și a oferit o finanțare totală de 600.000 Euro. ClimAccelerator a fost desemnat câștigător al Premiului III la categoria Mediu, în cadrul CSR Awards 2023.

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Parallax

Vizualizari
1001
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri