Claudiu Zamfir

Timișoara: Buget neconsumat la granturile pentru microîntrerinderi, în Regiunea Vest. LISTA proiectelor depuse

Thumbnail

Microîntreprinderi din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin au depus 184 de cereri de finanțare în cadrul celor două apeluri în valoare totală de 36,3 milioane de euro, din cadrul Programului Regional (PR) Vest 2021-2027.

„Până în momentul de față, pe PR Vest au fost depuse 187 de proiecte, majoritatea pe apelurile destinate microîntreprinderilor, unde s-au înregistrat 146 de cereri de finanțare pe zona de servicii și 38 pe zona de activități de producție” - a informat, vineri, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Astfel, la apelul pentru microîntreprinderile de producție, bugetul alocat nu s-a consumat nici pe sfert. Cele 38 de proiecte depuse la apelul 1 (producție) au o valoare totală de 39.372.850,24 lei, din care suma totală a ajutoarelor nerambursabile cerute este de 26.060.806,97 lei adică 5.285.310 euro la cursul de schimb folosit în program, mult sub bugetul disponibil, de 26,33 milioane de euro.

Chiar dacă toate firmele ar fi cerut suma maximă, de 200.000 de euro, cele 38 de proiecte depuse abia ar fi acoperit abia 7,6 milioane de euro, mult sub bugetul disponibil.

La apelul pentru firme micro de servicii, cererea a fost mai mare, iar bugetul mai mic. Astfel, cele 146 de proiecte depuse la apelul 2 (servicii) au o valoare totală de 100.192.187,04 lei, din care suma totală a ajutoarelor nerambursabile cerute este de 65.507.628,31 lei adică 13.285.395 euro la cursul de schimb folosit în program, puțin peste bugetul disponibil, de 10 milioane de euro.

Dacă toate au mers pe suma maximă oferită, de 120.000 de euro, cele 146 de proiecte depuse ar fi totalizat 17,52 milioane de euro.

Cursul de schimb folosit în aceste apeluri este 4,9308 lei/1 euro.

Cele 2 apeluri de proiecte pentru microîntreprinderile din Regiunea Vest au fost deschise în perioada 1 noiembrie-1 decembrie 2023.

Descarcă de AICI Lista proiectelor depuse la PR Vest 2021-2027, care cuprinde numele firmelor, sumele solicitate de fiecare și județul pentru care au fost depuse proiectele. Reamintim că unele județe au avut rată de cofinanțare mai mare decât altele.

De asemenea, în cadrul PR Vest 2021-2027, se află în pregătire și urmează să fie lansate apelurile de proiecte pentru: Eficiență energetică în clădiri rezidențiale, Sprijin pentru IMM-uri, Instrumente financiare – Venture capital și Instrumente financiare – Instrument de accelerare a afacerilor.

„Ceea ce îmi doresc eu pentru noul ciclu financiar, în care ADR Vest gestionează programe care vor însemna, estimăm noi, investiții de 2 miliarde de euro pentru regiunea noastră, prin Programul Regional Vest, Programul Tranziție Justă, cu ITI Valea Jiului, și Programul de  Sănătate, este să facem saltul de la proiecte cantitative la proiecte calitative. Îmi doresc să insistăm pe creșterea calității vieții oamenilor, pe demersuri menite să oprească depopularea în județele și în zonele în care ne confruntăm cu astfel de probleme, pe inițiative și investiții care să aducă oamenii înapoi, să le ofere locuri de muncă viabile și condiții de trai demne, moderne, europene. Dacă ne referim la nevoile lor, la spitale, școli și educație, infrastructură rutieră și mobilitate, zone verzi și de petrecere a timpului liber și nu în ultimul rând susținerea antreprenoriatului și a inovării”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, la Timișoara.

În Programul Operațional Regional 2014-2020, care se finalizează la 31 decembrie 2023, în cele 4 județe ale Regiunii Vest, 470 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) au obținut fonduri europene, fiind create 1.658 de locuri de muncă noi. De asemenea, au fost realizate zeci de activități de transfer tehnologic fiind sprijinite IMM-uri inovatoare, potrivit ADR Vest.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
2829
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Florin
Jurcovici
Nu mi-s io foarte profund bagat in domeniu, ca sa stiu detalii. Da' din ce-mi zicea un prieten care chiar a studiat problema, pentru c-ar fi vrut sa faca un proiect, conditiile de finantare au fost de asa natura incat trebuia sa vii cu mai multi bani de-acasa decat capatai, si ulterior aprobarii proiectului ai fi avut cheltuieli, din cauza acelorasi conditii de finantare, care te-ar fi costat potential mai mult, sau cel putin cea mai mare parte din suma primita. Personal, daca chiar e asa, nu ma mir ca n-au aplicat suficienti cat sa se consume toate fondurile. De ce sa iti asumi constrangerile uneori destul de dificile ale unui proiect facut pe bani europeni, daca la final tot acolo erai si daca veneai cu toti banii de-acasa?
poza de profil
Iulian
P.
Pai daca nu iti ofera nici un beneficiu, cei care au aplicat au aplicat de prosti sau cum? Ar fi ideal ca atunci cand cineva afirma ceva, cum ai afirmat tu, de exemplu, sa vina si cu dovada pentru a sustine cele afirmate pentru ca altfel suntem doar parerologi si nu ajutam cu nimic pe nimeni, poate doar sa speriem lumea.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri