Claudiu Zamfir

Granturi IMM de 10.000-75.000 EUR pentru digitalizarea firmelor din Oltenia. Ghidul propus în Programul Regional

bani-euro-tastatura-dreamstime

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din cele 5 județe ale Regiunii Sud-Vest OItenia vor putea obține noi granturi, de câte 10.000-75.000 de euro pentru a-și cumpăra laptopuri, softuri și alte echipamente și servicii pentru digitalizarea activității, printr-o nouă linie de fonduri europene prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a lansat în dezbatere publică proiectul de Ghid al solicitantului pentru apelul de proiecte destinat Digitalizării în folosul IMM-urilor, Prioritatea 2: Digitalizare în beneficiul cetățenilor și al firmelor, Obiectivul specific 1.2: Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice, Acțiunea 2.

Apelul de proiecte ar urma să se deschidă în sistemul electronic MySMIS2021 în perioada octombrie 2023 - ianuarie 2024, conform Calendarului estimativ PR SV Oltenia. Între timp, poți transmite propuneri de modificare a proiectului de ghid până pe data de 21.09.2023, la adresa de e-mail office@adroltenia.ro .

Eligibile la finanțare sunt cele 5 județe ale Regiunii SV Oltenia:

  • Dolj,
  • Gorj,
  • Mehedinți,
  • Olt,
  • Vâlcea.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 21.126.000 EUR (din care 17.957.100 euro din fonduri UE și 3.168.900 euro de la bugetul de stat).

Din acești bani, firmele eligibile vor putea accesa granturi IMM de câte 10.000-75.000 de euro, sub formă de ajutor de minimis.

Intensitatea sprijinului este de max. 90%, ceea ce înseamnă că beneficiarul va trebui să-și acopere din surse proprii restul de 10% din cheltuielile eligibile plus toate cheltuielile neeligibile.

În carul acestui apel de proiect, solicitanții de finanțare eligibili sunt reprezentați de societățile comerciale sau societățile cooperative din regiunea Sud-Vest Oltenia, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor din mediul urban, inclusiv din satele aparținătoare localităților urbane, respectiv întreprinderilor mici și mijlocii (indiferent dacă implementează investiția în mediul urban sau rural).

Condiții de eligibilitate a beneficirilor

Conform propunerii de ghid, beneficiarii vor trebui să îndeplinească și o serie de alte condiții, printre care:

  1. Solicitantul de finanțare nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare - 2023 și în anul fiscal anterior, respectiv 2022;
  2. Solicitantul de finanțare a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare. O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2023, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 3 ianuarie 2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2022.
  3. Solicitantul de finanțare a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, respectiv anul 2022 (Profit exploatare>0);
  4. Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 3, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
  5. se încadrează în categoria de IMM conform Legii 346/2004, la data depunerii cererii de finanțare și la data semnării contractului de finanțare:
  •         întreprindere mijlocie - are mai puțin de 250 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deține active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro;
  •         întreprindere mică - are mai puțin de 50 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
  •         microîntreprindere - are mai puțin de 10 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei.

Coduri CAEN excluse de la finanțare

Ghidul propus are atașată și o listă lungă de coduri CAEN exluse de la finanțare, printre care cele de agricultură, de exemplu.

Alte domenii excluse de la finanțare sunt:

  • 5630 - Baruri si alte activități de servire a băuturilor
  • 9200 - Activități de jocuri de noroc si pariuri

De asemenea, de la aceste granturi de digitalizare sunt excluse o serie de activități de IT:

  • 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator
  • 5829 - Activități de editare a altor produse software
  • 6201 - Activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
  • 6202 - Activități de consultanta in tehnologia informatiei
  • 6203 - Activități de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
  • 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informatiei
  • 6311 - Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activități conexe
  • 6312 - Activități ale portalurilor web

Firmele vor putea, însă, să aplice la finanțare pe alte coduri CAEN, dacă respectă celelalte criterii.

Cheltuieli eligibile la granturile IMM de digitalizare în Oltenia

Proiectul de ghid al solicitantului propune o serie de cheltuieli eligibile în proiecte, printre care:

  • Cheltuieli cu achiziționarea de echipamente hardware TIC, precum și a altor dispozitive și echipamente aferente, inclusiv cheltuieli de instalare, configurare, punere în funcțiune, justificate din punct de vedere al implementării aplicației de proiect pentru a atinge o intensitate digitală ridicată
  •  Cheltuieli aferente realizării rețelei LAN/ WIFI
  • Cheltuieli cu achiziționarea de tehnologii și instrumente digitale care conduc la inovarea modelului de afaceri;
  • Cheltuieli cu achiziționarea de aplicații software/licențe necesare implementării proiectului, resurse de stocare si procesare, securitate cibernetică, inclusiv cheltuieli de instalare, configurare, punere în funcțiune.
  • Cheltuieli cu achiziționarea de tehnologii specifice de utilizare a inteligentei artificiale
  • Cheltuieli cu achiziționarea de soluții tehnologice care contribuie la securitatea cibernetică
  • Cheltuieli cu achiziționarea de licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, care conduc la creșterea intensității digitale a activităților pentru care se solicită finanțare).
  • Cheltuieli cu activități de realizare a instrumentelor de comercializare on-line a produselor/serviciilor proprii ale solicitantului, pentru comerțul electronic, încurajând modelele de afaceri: e-shop, eProcurement, eMAll, 3rd party marketplace, value chain service provider, utilizarea tehnologiilor lingvistice bazate pe inteligența artificialăâ
  • Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică (finanțabile prin ajutor de minimis)

Atenție! Conform PR SV OLTENIA 2021-2027 sunt obligatorii cheltuieli cu achiziționarea de instalații/echipamente specifice, în scopul obținerii unei economii de energie sau cheltuieli pentru achiziționarea de instalații/echipamente specifice pentru activități în domeniul economiei circulare de minimum 5% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 15 % din valoarea eligibila a proiectului.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3507
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri