Claudiu Zamfir

Coordonator Start-Up Nation, despre punctajul 2022: Am încercat să urmărim investițional, chiar dacă muncim la stat, banii să se întoarcă la buget

Thumbnail

Directorul general adjunct al Direcției Generale Politici Antreprenoriale din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Panait, care coordonează și programul Start-Up Nation, a declarat că în stabilirea grilei de punctaj pentru ediția 2022 a schemei de finanțare, favorizează firmele din domenii cu aport mare la produsul intern brut pentru ca granturile ce vor fi acordate să fie returnate rapid de firme către stat, sub formă de contribuții sociale pentru salarii, impozite și taxe.

„Acum am cerut o statistică de la Registrul Comerțului cu activitățile care aduc cea mai mare plusvaloare în economia națională, am făcut un raport între cât se aduce la bugetul de stat și am punctat suplimentar activitățile care aduc mai mult la buget. Am încercat să urmărim și noi investițional, chiar dacă muncim la stat, ca acești bani acordați sub formă de grant, indiferent că sunt fonduri naționale sau fonduri europene, să se întoarcă la bugetul de stat ca noi să ieșim aici și să spunem că am recuperat toată investiția. Nu să fie doar niște granturi acordate și să nu fie urmărit nimic. Și atunci mergem pe acele chei de interes, că e vorba de locuri de muncă, de investiții în echipamente, dar urmărim banii care se întorc: din contribuții, impozite, taxe” - a spus Panait (foto-stânga).

Marți, 28 iunie 2022, s-a publicat în Monitorul Oficial procedura de implementare a programului Start-Up Nation, ediția a treia, însă momentan nici șefii din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu știu când vor putea porni înscrierile, pentru că așteaptă ca Serviciul de Telecomunicații Speciale să pregătească aplicația informatică.

„Primul este Start-Up Nation ediția a treia, care se va lansa în viitorul apropiat. Nu putem preconiza o dată fixă, pentru că ai noștri colegi de la STS sunt cei care gestionează platforma...” - a  spus secretarul de stat din MAT Florin Sergiu Dobrescu (foto-dreapta).

Potrivit lui Panait, cei de la STS dat  prioritate schemelor de finanțare din fonduri europene, pentru a fi finalizate înainte de termenele stabilite de Comisia Europeană, pentru a evita pierderea banilor de la UE.

„Uitați-vă că STS nu a mai făcut așa ceva (aplicația IMM Recover) până la relația cu noi. De când a făcut și au fost un model de succes granturile COVID pe OUG 130/2020,  toate instituțiile publice s-au dus la STS la coadă și au zis: <<de acum numai voi faceți>>. Sunt aceiași dezvoltatori, noi îi cunoaștem deja, sunt 4-5 dezvoltatori și 10 scheme. Deci ei trebuia să facă o aplicație pentru ministerul nostru pentru 3 măsuri. Iată că au făcut 7-8 aplicații pentru 3 ministere (...)”, a spus directorul adjunct Adrian Panait.

Statul și-a recuperat banii de la SUN în 3 ani

La primele două ediții ale programului Start-Up Nation, 2017, respectiv, 2018, statul a plătit beneficiarilor 2,9 miliarde de lei în total. Directorul adjunct din MAT Adrian Panait susține că statul și-a recuperat în 3 ani investiția în startup-urile finanțate cu granturi de câte 200.000 lei, prin taxele plătite de aceste firme către buget.

„În 3 ani s-a întors toată investiția. Și ținem cont că începuse deja pandemia iar ei (beneficiarii) nu prea mai aveau obligații. Adică aveau câteva acte normative care le permiteau să înghețe obligația de a ține locurile de muncă. Interesant că după statistica Registrului Comerțului, majoritatea au ținut locurile de muncă și în timpul pandemiei. S-au adaptat și la pandemie, au muncit de acasă, în special domeniile de IT” - a susținut Panait.

Mai mult, la Start-Up Nation 2017 statul a câștigat și de pe urma fondurilor de la Uniunea Europeană. Prima ediție a programului a avut finanțare hibridă: de la bugetul de stat și din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, pentru firmele din mediul urban, în afară de București și județul Ilfov.

Astfel, agențiile IMM de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului au derulat 3 proiecte POCU, în valoare totală de 427,8 milioane de lei pentru a trage bani de la UE , finanțând programul Start-Up Nation. În final, de pe urma celor 3 proiecte europene, statul a obținut de la UE rambursări totale de 414,6 milioane de lei, reprezentând un grad de absorbție de 96,9%, conform cifrelor oficiale comunicate de MAT. Cele 3 proiecte europene începute în 2017 au fost finalizate în 2022.

Rezultate Start-Up Nation 2017

  • La prima ediție a programului Start-Up Nation, statul a alocat un buget de 1,71 miliarde de lei, fonduri de la bugetul de stat și europene.
  • 19.293 de firme s-au înscris în program.
  • 7.956 de firme au fost selectate și au semnat contracte de finanțare, în valoare totală de 1,55 miliarde de lei.
  • Din acești beneficiari, 7.150 și-au făcut investițiile și au primit granturile de până la 200.000 de lei. Valoarea totală a plăților efectuate de stat a ajuns la 1,32 miliarde de lei.
  • Din aceste plăți, 414,6 milioane  de lei au fost recuperați de la Uniunea Europeană, prin proiectele POCU derulate de MAT. 2414 firme au fost plătite în cadrul proiectelor UE din Start-Up nation 2017.
  • 17.688 de locuri de muncă au fost create prin programul Start-Up Nation 2017, din care 5510 joburi au fost create în baza proiectelor finanțate de UE.

Rezultate Start-Up Nation 2018

  • La ediția a doua a programului Start-Up Nation, statul a alocat un buget de 2 miliarde de lei, bani naționali.
  • 33.514 solicitanți s-au înscris la Start-Up Nation 2018, în perioada 27 decembrie 2018-12 februarie 2019.
  • Dintre aceștia, 9.504 au ajuns să semneze contracte de finanțare, în valoare totală de 1,87 miliarde de lei.
  • În final, 8.090 de beneficiari și-au dus proiectele la final și au primit ajutoarele nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare. Valoarea totală a plăților efectuate de stat către beneficiari a fost de 1,57 miliarde de lei.
  • Numărul locurilor de muncă nou-create de firmele din program a fost de 38.157, acesta fiind principalul criteriu care a făcut diferența la selecția beneficiarilor, la ediția a doua a SUN.
Parallax

Vizualizari
4764
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri