Claudiu Zamfir

Startup Nation 2024: Ședință la minister, pentru procedura cu regulile programului de ajutoare IMM de câte 250.000 lei

Thumbnail

S-a mai făcut un pas pentru demararea programuluui de finanțare Startup Nation 2024: ministerul Economiei, împreună cu secretari de stat de la alte ministere, a avut o ședință privind procedura de implementare a programului de granturi IMM de câte 250.000 de lei, discutându-se și regulile de la programele Femeia Antreprenor 2024 și Consilidarea IMM.

Miercuri, 27 martie 2024, a fost ședința Consiliului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor (CCDIMM), prezidată de ministrul Radu Oprea.

Noutăți Start-Up Nation 2024 - cursuri obligatorii pentru antreprenori

Potrivit Ministerului Economiei, ediția din acest an a programului Start-Up Nation va aduce o serie de noutăți:
În primul rând, acesta va beneficia de finanțare europeană, în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro.
Conform aspectelor agreate în cadrul dezbaterii, antreprenorii vor putea accesa granturi nerambursabile majorate cu aproximativ 50.000 lei.
Va fi, însă, obligatorie formarea profesională. Acest criteriu de eligibilitate se referă la efectuarea unor cursuri de antreprenoriat, cu o durată de 40 de ore. Platforma electronică de înscriere va include, în acest sens, un modul dedicat selecției formatorilor.

Programul Femeia Antreprenor 2024 - complementar SUN

Programul Femeia Antreprenor, lansat în consultare publică în prima jumătate a lunii martie 2024, va fi complementar Start-Up Nation, „vizând scalarea companiilor din România”, a precizat Ministerul Economeii.

Româncele care fac afaceri vor putea obține și în anul 2024 fonduri nerambursabile de max. 200.000 de lei/firmă, de la bugetul de stat, prin programul Femeia Antreprenor 2024, conform unui proiect de procedură lansat în consultare publică, alături de o grilă de punctaj care vine cu modificări față de ediția precendentă.

Anexată proiectului de procedură de implementare, grila de punctaj Femeia Antreprenor 2024 propune o serie de noutăți față de ediția 2022 a programului. Una dintre acestea este punctajul suplimentar pentru IMM-urile care își vor desfășura activitatea pentru care aplică în cadrul unui incubator de afaceri care deține acest titlu în baza cererii de acordare a statutului de incubator de afaceri conform art. 7 din Legea 102/2016.

Program de 50 milioane franci elvețieni

La ședință s-a discutat și Programul de consolidare a IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare, care beneficiază de un buget de peste 50 milioane CHF, din care 39 de milioane CHF fiind susținute din cea de-a doua contribuție a Programului de Cooperare Elvețiano-Român.

Programul vizează transformarea verde și digitală a IMM-urilor din industria prelucrătoare. În context, a fost explorată posibilitatea includerii în categoria cheltuielilor eligibile a garanțiilor la creditul contractat în cadrul programului.

După armonizarea propunerilor formulate în cadrul ședinței de lucru de către membrii CCDIMM, proiectele de proceduri de implementare ale celor trei programe (Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și Programul Româno-Elvețian) vor fi publicate pe paginile web ale Ministerului Economei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT): AICI și AICI.

Reiterăm, pe această cale, rugămintea de a vă informa doar din surse oficiale” - subliniază Ministerul Economiei.

Parallax

Vizualizari
6605
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri