Claudiu Zamfir

Granturi IMM 2023: Sesiune de înscrieri la ajutoare de 500.000-3 milioane EUR pentru firme din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureș. Ghid REGIO Nord-Vest

bancnote-euro-ceas-desteptator-dreamstime

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din cele 6 județe ale Regiunii Nord-Vest vor putea obține granturi de câte 500.000-3 milioane de euro pe proiect, pentru investiții de  cercetare-dezvoltare în IT, sectorul agro-alimentar și alte domenii, printr-o linie de finanțare pentru care s-au stabilit perioada de înscrieri și ghidul solicitantului.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a publicat vineri varianta oficială a Ghidului Solicitantului 111 – Proiecte din domenii de specializare inteligentă (cercetare) pentru întreprinderi din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 (REGIO Nord-Vest).

Firmele eligibile vor putea depune proiectele în sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada:  25 septembrie 2023, ora 10:00 – 23 martie 2024, ora 10:00.

Vorbim despre ajutoare pentru investiții în cele 6 județe ale Regiunii Nord-Vest:

  •     Bihor,
  •     Bistrița-Năsăud,
  •     Cluj,
  •     Maramureș,
  •     Satu Mare,
  •     Sălaj.

Finanțările sunt destinate proiectelor de cercetare și dezvoltare (CD) derulate de către IMM-uri sau parteneriate între IMM-uri și întreprinderi mari. În cazul parteneriatelor IMM-companie mare, calitatea de lider de parteneriat poate fi deținută doar de către microîntreprindere sau întreprinderea mică/mijlocie (nu și de compania mare parteneră).

Bugetul apelului este de 23.811.306 euro (din care 20.239.610 euro fonduri europene și 3.571.696 euro din bani naționali).

Din aceste fonduri se vor acorda ajutoare de stat de câte 500.000 - 3 milioane de euro pe proiect.

Intensitatea sprijinului viariază de la max. 25% la max. 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, în funcție de dimensiunea firmelor beneficiare și de natura proiectelor. Restul de min. 75% - min. 30% din cheltuielile eligibile plus toate chetuielile neeligibile trebuie suportat de beneficiari, din surse proprii. Un proiect NU poate depăși o valoare totală de 50 milioane euro (cheltuieli eligibile plus cheltuieli neeligibile).

Se finanțează trei tipuri de proiecte:

  • Cercetare industrială
  • Dezvoltare experimentală
  • Realizare de studii de fezabilitate premergătoare activităților de cercetare-dezvoltare

Ajutoare IMM pentru cercetare-dezvoltare: condiții de eligibilitate a beneficiarilor

Firmele beneficiare trebuie să îndeplinească o serie întreagă de condiții de eligibilitate, printre care:

  1. Să fie societăți constituite în baza Legii nr. 31/1990, care se încadrează în categoria microîntreprinderi (sub 10 angajați), întreprinderi mici (sub 50 angajați)  și mijlocii (sub 250 angajați) și care au desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. Sau să fie parteneriate constituite între firmele micro, mici sau mijlocii, ori parteneriate constituite IMM și întreprinderi mari.
  2. Solicitantul/liderul de parteneriat/partenerul respectă condiția referitoare la numărul minim de angajați. Solicitantul/liderul de parteneriat/partenerul au înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, conform situațiilor financiare anuale ale solicitantului.
  3. Solicitantul/liderul de parteneriat/partenerul trebuie să fie societate înregistrată conform prevederilor legale în Regiunea Nord Vest (va avea sediul social în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest) cel mai târziu la momentul primei plăți a ajutorului.
  4. Solicitantul/liderul de parteneriat/partenerul a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare și nu a avut activitatea suspendată oricând în anul depunerii cererii de finanțare. O întreprindere care depune cererea de finanțare în cursul anului 2023, trebuie să fi fost înființată cel mai târziu la 3 ianuarie 2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022). Prima zi lucrătoare din anul anterior depunerii cererii de finanțare se va menține ca regulă pentru înființarea societății și ulterior anului 2023.
  5. În etapa de contractare, solicitantul trebuie să aibă locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru), conform certificatului constatator ORC, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.  În cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ori activarea într-un nou domeniu de activitate (clasa CAEN) ca urmare a realizării investiției, solicitantul se angajează că (prin declarația unică) până la finalizarea implementării proiectului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru și/sau să autorizeze clasa/clasele CAEN vizată de investiție, la locul de implementare din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.
  6. Solicitantul/liderul de parteneriat/partenerul desfășoară activități în domeniile de activitate eligibile conform pilonilor și domeniilor definite în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (RIS3). Lista acestor domenii se găsește în Anexa IX la Ghidul solicitantului. Iată unele exemple:
  • Agroalimentar.
  • Cosmetice și suplimente alimentare.
  • Sănătate.
  • Materiale noi.
  • Tehnologii avansate de producție.
  • Inovare la nivel de produs în: internetul obiectelor/Internet of Things, sisteme cyber-fizice, securitate cibernetică și aplicații spațiale pentru utilizare civilă, cloud computing, gamification, sisteme inteligente, inteligență artificială, respectiv monede digitale și soluții FinTech, soluții de tip oraș inteligent/smart city (cu accent pe eficiență energetică), e- administrație/e-guvernare, e-sănătate, e-agricultură (inclusiv aplicații de telefonie mobilă, combinate sau nu cu wearables).
  • Digitalizare energetică, cu precădere în domeniul energiei din surse alternative.
  • Mobilitate autonomă și conectată (vehiculele autonome și comunicarea dintre acestea cu.
  • Soluții și tehnologii pentru e-mobilitate.
  • Tehnologii de comunicare verbală om-mașină folosind inteligența artificială și tehnologii de prelucrare a limbajului natural.
  • Arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia.
  •  Senzori și circuite integrate pentru sisteme inteligente.
  • Fotonică și senzori nano-bio-fotonici inteligenți.
  • Metode Formale în Inginerie Software.
  • Tehnologii cuantice.
  • Robotica socială prin utilizarea inteligenței artificiale aplicată în zona roboticii non- industriale.

Consultă lista completă în Anexa la Ghidul solicitantului.

Fonduri europene pentru cercetare: Activități IMM eligibile în Regiunea Nord-Vest

Se acordă sprijin pentru investiții care includ:

  1. Activități de CDI (cercetare-dezvoltare-inovare), inclusiv prin adoptarea tehnologiilor avansate de cercetare de către IMM-uri sau IMM-uri în parteneriat cu întreprinderi mari;
  2. Activități de cercetare industrială și/sau dezvoltare experimentală (la nivel minim de TRL3), inclusiv prin adoptarea tehnologiilor avansate, derulate de IMM-uri, sau IMM-uri în parteneriat cu întreprinderi mari, având ca scop punerea pe piață a unor produse și servicii inovatoare (inclusiv serie 0);
  3. Achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje, precum și investiții în construirea/ modernizarea spațiilor de CDI, care să deservească valorificării rezultatelor din activitățile de CDI de către IMM-uri sau IMM-uri în parteneriat cu întreprinderi mari, pe activități de CDI.

Activități eligibile conexe:

  • Activități legate de obținerea, validarea și protejarea brevetelor și a altor active necorporale;
  • Activități care presupun detașarea de personal cu înaltă calificare de la un organism de cercetare și de difuzare a cunoștințelor sau de la o întreprindere mare, care efectuează activități de cercetare, dezvoltare și inovare, într-o funcție nou creată în cadrul întreprinderii beneficiare, fără să se înlocuiască alți membrii ai personalului;
  • Activități de achiziționare de servicii de consultanță și de asistență în domeniul inovării, inclusiv pentru serviciile furnizate de organizații de cercetare și de diseminare a cunoștințelor, de infrastructuri de testare și experimentare sau clustere de inovare.

Descarcă de AICI Calendarul lansărilor de apeluri de proiecte REGIO Nord-Vest 2021-2027. 

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
8541
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Isabela
Latcu
Buna,
pentru regiunea de Vest cand va fi lansat un astfel de program de finantare? Multumesc!
Claudiu
Zamfir
s-a anuntat oficial: https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/inscrieri-2023-ajutoare-euro-microintreprinderi-productie-servicii-judete-timis

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri