Claudiu Zamfir

Ajutoare Investalim 2023: Se prelungesc înscrierile la finanțările de 148 milioane EUR pentru fabricile românești de alimente

clepsidra-bani-euro-dreamstime

Antreprenorii din industria alimentară au la dispoziție încă o perioadă de 30 de zile pentru a depune cereri de finanțare în programul Investalim 2023, prin care pot obține ajutoare de stat în sumă totală de 148 de milioane de euro din buget, pentru investiții.

Acum, depunerea și înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare  se fac până pe 27 decembrie 2023, ora 16:30, a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis StartupCafe. Inițial, sesiunea era programată în perioada 27 octombrie- 27 noiembrie 2023, dar aacum a fost prelumgită cu o lună.

Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM se implementează în perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat INVESTALIM, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Alocarea anuală pentru finanțarea proiectelor de investiții este de aproximativ 147,5 milioane de euro. Sesiunea pentru depunerea cererilor de acord s-a deschis în data de 27 octombrie 2023, ora 08:30.

Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia se regăsesc pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, în pagina dedicată schemei de ajutor de stat – https://www.afir.ro/domenii-de-interventie/detalii-si-anexe-investalim/. În baza acestor documente potențialii beneficiari pot demara pregătirea documentației necesare accesării de către solicitanți a fondurilor INVESTALIM.

Referitor la tipurile de cheltuieli generate de investiția în active corporale, facem precizarea că se vor considera cheltuieli eligibile modernizarea/ reabilitarea infrastructurii destinate condiționării, depozitării și/sau procesării deținute de solicitanți. De asemenea, se vor considera cheltuieli neeligibile aferente construcțiilor din cuprinsul Planului de investiții doar achiziția de clădiri și costurile aferente chiriei.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât și întreprinderi mari, înființate conform Legii nr. 31/ 1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim total de 57.750.000 de euro.

Activitățile eligibile pentru care se acordă finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat INVESTALIM sunt:

  • prelucrarea și conservarea cărnii, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre,
  • fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre),
  • prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor,
  • prelucrarea şi conservarea cartofilor,
  • fabricarea sucurilor de fructe și legume,
  • prelucrarea și conservarea fructelor şi legumelor,
  • fabricarea uleiurilor şi grăsimilor,
  • fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor,
  • fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie,
  • fabricarea zahărului.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
838
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri