Claudiu Zamfir

Procedura programului de finanțare Investalim, în Monitorul Oficial: Grila de punctaj și valoarea maximă a ajutorului pe județe. Bucureștiul, exclus de la finanțare

procedura finantare investalim 2023

Procedura de implementare a programului de ajutoare de stat Investalim, pentru companii care fac investiții în industria alimentară, s-a publicat vineri seara în Monitorul Oficial, cu tot cu grila de punctaj, lista limitelor granturilor pe județe și alte anexe.

Prin HG 844/2023 s-a aprobat Procedura de implementare a Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023—2026, a modalităților de acordare, a indicatorilor cantitativi și calitativi ai investiției, precum și a criteriilor de stabilire a punctajului pentru întreprinderile solicitante.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va fi cea care va deschide pe site-ul său sesiunea de înscriere a companiilor în programul Investalim. 

Depunerea și înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare se vor face în sesiuni de 30 de zile calendaristice. Perioada de depunere și înregistrare a cererilor se comunică de către AFIR, pe site-ul său. Între timp, ministrul Agriculturii trebuie să emită și un ghid de plată aferent schemei.

Procesatorii de produse alimentare care fac investiții sumplimentare de minimum 2,5 milioane de lei în unități de producție vor putea obține ajutoare de stat de maximum 30%-70% din valoarea eligibilă a investiției, în funcție de județul în care se face investiția.

Municipiul București este exclus de la finanțare, iar anumite localități din județul Ilfov sunt incluse în schemă cu procente maxime de numai 35% sau 45%, ajutor de stat din valoare investiției.

Județele finanțabile cu cele mai mici ajutoare de stat sunt Timiș și Arad, cu maximum 30% intensitatea sprijinului.

Județele cele mai avantajate sunt Prahova, Galați, Dolj și Gorj, care beneficiază de intensitate maximă a ajutorul de stat de 70%.

Astfel, valoarea maximă a ajutorului de stat ce va putea fi acordat companiilor este între 24,75 milioane euro și 57,75 milioane de euro, în funcție de județul investiției. Ajutorul minim pleacă de la 150.000-350.000 de euro pe plan de afaceri, în funcție de județ.

Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, respectiv 148 de milioane euro anual.

Conform grilei de punctaj (anexa 2 la procedură), vor primi din start 20 de puncte în plus investițiile în:

  • CAEN 1011 — Producția și conservarea cărnii;
  • CAEN 1012 — Prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre;
  • CAEN 1013 — Fabricarea produselor din carne (inclusiv carne de pasăre);
  • CAEN 1039 — Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor;
  • CAEN 1081 — Fabricarea zahărului

Vor fi favorizate și firmele care fac o investiție de valoare cât mai mare, deci din start companiile mari sunt avantajate în schemă.

Firmele deja existente și investițiile în extinderea sau diversificarea producției unităților existente primează în fața startup-urilor și a investițiilor inițiale noi.

De asemenea, primesc punctaj mai mare investițiile din județele cu intensitate mai mare. Prin urmare, dacă faci investiția în Timiș, Arad sau Ilfov, nu numai că ești nevoit să pui aport propriu mai mare în planul de afaceri, dar mai pierzi și puncte prețioase și riști să ratezi din start finanțarea.

Mai primesc punctaj suplimentar companiile cu rentabilitate a cifrei de afaceri pe ultimele exerciții financiare peste 1% și cele care au capital social peste 500.000 de lei.

Grila de punctaj Investalim 2023 (clic AICI pt a extinde foto)

grila punctaj investalim 2023

Întreprinderile au obligația de a prezenta dovada existenței sursei de finanțare din resurse proprii, de cel puțin 25% din costurile eligibile ale proiectului de investiție, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public, în termen de 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanțare.

În vederea plății ajutorului de stat, întreprinderea transmite la AFIR cererea de plată a ajutorului de stat și formularul de decont, însoțite de documente justificative.

Virarea efectivă a ajutorului de stat se face de către AFIR în termen de 30 de zile lucrătoare de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă și a fost efectuată verificarea la fața locului.

Ajutorul de stat se poate plăti până în anul 2031 în baza acordurilor pentru finanțare emise și se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul AFIR, în limita bugetului anual alocat Programului.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
4049
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri