Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat: Perioada de înscrieri la Programul Investalim 2023, cu finanțări de 148 milioane EUR în total

bani-euro-farfurie-dreamstime.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au anunțat oficial perioada de înscrieri la Programul Investalim 2023, prin care firmele din domeniul procesării alimentare vor putea obține ajutoare de stat dintr-un buget anual de 148 de milioane de euro.

Cererile de aprobare pentru finanțare vor putea fi depuse de către potențialii beneficiari începând cu data de 27 octombrie 2023, ora 08:30.

Depunerea şi înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se realizează în termen de 30 de zile calendaristice, respectiv în intervalul 27 octombrie 2023, ora 08:30 - 27 noiembrie 2023, ora 16:30.

Dosarul Cererii de Acord pentru Finanţare conţine Cererea de Acord pentru Finanţare însoţită de anexele tehnice şi administrative, conform listei documentelor prezentată în Ghidul solicitantului , vor fi depuse exclusiv online, pe pagina de internet www.afir.ro .

Formularul standard al Cererii de Acord pentru Finanţare este prezentat în Anexa 1 la Ghidul solicitantului.

Aceasta este prima sesiune a programului multianual Investalim, prin care statul promite ajutoare totale de 590 de milioane de euro de la bugetul de stat, pentru perioada 2023-2026.

„Asta înseamnă aproximativ 148 de milioane de euro, anual. Prin această schemă vor fi înființate și modernizate unități de procesare în sectorul industriei alimentare", a afirmat ministrul Florin Barbu, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia se regăsesc pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, în pagina dedicată schemei de ajutor de stat – https://www.afir.ro/domenii-de-interventie/detalii-si-anexe-investalim/. În baza acestor documente potențialii beneficiari pot demara pregătirea documentației necesare accesării de către solicitanți a fondurilor INVESTALIM.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât și întreprinderi mari, înființate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim total de 57.750.000 de euro. Valoarea minimă a unui proiect este de 500.000 de euro (2,5 milioane de lei).

Activitățile eligibile pentru care se acordă finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat INVESTALIM sunt:

  • prelucrarea și conservarea cărnii, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre,
  • fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre),
  • prelucrarea şi conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor,
  • prelucrarea şi conservarea cartofilor,
  • fabricarea sucurilor de fructe și legume,
  • prelucrarea și conservarea fructelor şi legumelor,
  • fabricarea uleiurilor şi grăsimilor,
  • fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor,
  • fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie,
  • fabricarea zahărului.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4011
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri