Denisa Crăciun

Elon Musk versus „părintele” ChatGPT: Cum se apără compania de inteligență artificială OpenAI după ce miliardarul a dat-o în judecată

Elon Musk

OpenAI, startup-ul care a lansat ChatGPT, a reacționat după ce a fost dat în judecată de Elon Musk. Compania de inteligență artificială pe care Musk a co-fondat-o susține, într-o postare pe site-ul său, că miliardarul nu a avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea și succesul acesteia. 

Elon Musk a dat recent în judecată startup-ul de IA și pe directorul acestuia, Sam Altman, pentru că ar fi „trădat” obiectivul inițial al acestuia, de a fi o organizație non-profit.

„A spus că ar trebui să anunțăm un angajament inițial de finanțare de 1 miliard dolari pentru OpenAI. În total, organizația non-profit a strâns mai puțin de 45 de milioane de dolari de la Elon și mai mult de 90 de milioane de dolari de la alți investitori”, reacționează acum OpenAI pe site-ul său, respingând acuzațiile lui Musk.

Amintim că OpenAI a fost lansată în 2015 de Sam Altman, alături de Elon Musk și alți antreprenori. În 2018, Musk a părăsit compania pentru că nu s-a înțeles cu asociații asupra planurilor de dezvoltare, dar Altman a rămas la conducerea startup-ului, ocupând funcția de CEO.

Greg și Sam, co-fondatori ai startup-ului, aveau de gând să strângă o finanțare de 100 milioane dolari, la momentul lansării OpenAI, susține acum compania. Dar Elon Musk le-ar fi spus printr-un e-mail că trebuie să seteze un număr mai mare „pentru a nu părea fără speranță”.

„Cred că ar trebui să spunem că începem cu un angajament de finanțare de 1 miliard de dolari… Voi acoperi tot ceea ce altcineva nu oferă”, le-ar fi spus miliardarul.

Cu timpul, echipa OpenAI și-a dat seama că va avea nevoie de mai mult capital pentru a reuși în misiunea sa.

Avea nevoie de „miliarde de dolari pe an”, după cum afirmă startup-ul de IA, „ceea ce era mult mai mult decât credeam oricare dintre noi, în special Elon, că vom putea strânge ca organizație non-profit”, continuă acesta.

„Pe măsură ce am discutat despre o structură pentru profit pentru a ne continua misiunea, Elon a vrut să fuzionăm cu Tesla sau a vrut control deplin. A părăsit OpenAI spunând că trebuie să existe un concurent relevant pentru Google/DeepMind și că o va face el însuși. A spus că ne va sprijini să ne găsim propria cale”, se arată în scrisoarea semnată de Sam Altman, Greg Brockman și alți membri din echipa OpenAI.

Reprezentanții companiei susțin că la sfârșitul anului 2017 s-au înțeles cu Elon Musk că următorul pas este transformarea OpenAI într-o organizație comercială.

„Elon voia controlul inițial al consiliului și să fie CEO. În mijlocul acestor discuții, el și-a retras finanțarea. Reid Hoffman a acoperit, astfel, diferența pentru a putea oferi salariile și pentru a ne  continua operațiunile”, spune compania.

Așa se face că înțelegerea a picat, dar Elon Musk ar fi revenit apoi și ar fi sugerat ca OpenAI să fuzioneze cu Tesla. Ulterior, Musk a părăsit compania. 

„Când a plecat la sfârșitul lunii februarie 2018, a spus echipei noastre că ne-a sprijinit să ne găsim propria cale de a strânge miliarde de dolari. În decembrie 2018, Elon ne-a trimis un e-mail în care spunea că „a strânge câteva sute de milioane nu va fi suficient. Acest proiect necesită miliarde de dolari pe an sau uitați de el”, spun reprezentanții OpenAI.

Elon Musk își exprimă acum nemulțumirea față de schimbarea priorităților OpenAI în ultimul an.

Conform plângerii legale, Elon Musk arată că a donat peste 44 milioane dolari organizației non-profit între 2016 și septembrie 2020. În plus, de-a lungul primilor ani, Musk spune că a fost cel mai mare finanțator al OpenAI, potrivit plângerii depuse la instanța de judecată din San Francisco.

Miliardarul vrea să oblige OpenAI să se întoarcă la misiunea sa initială și să interzică monetizarea tehnologiilor dezvoltate în beneficiul directorilor executivi ai startup-ului sau al partenerilor precum Microsoft.

Parallax

Vizualizari
1110
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri