Răzvan Tătaru

Elon Musk dă în judecată OpenAI (ChatGPT) și pe Sam Altman, directorul companiei de inteligență artificială

Elon Musk

Miliardarul Elon Musk dă în judecată startup-ul american de inteligență artificială și CEO-ul său, Sam Altman, pentru că ar fi „trădat” promisiunea OpenAI de a fi non-profit, potrivit TechCrunch.

Musk susține că OpenAI, Sam Altman, Greg Brockman și alți asociați au încălcat acordurile contractuale inițiale, urmărind profitul în loc de misiunea de bază, aceea de a fi o companie non-profit, care să dezvolte IA benefică pentru omenire.

Totodată, acesta acuză startup-ul că a trecut la un model „pentru profit”, axat pe comercializarea cercetării inteligenței artificiale generale (AGI) cu Microsoft, gigant american în domeniul IT.

Procesul are loc după ce miliardarul și-a exprimat nemulțumirea față de schimbarea priorităților OpenAI în ultimul an.

Conform plângerii legale, Elon Musk a donat peste 44 milioane dolari organizației non-profit între 2016 și septembrie 2020. În plus, de-a lungul primilor ani, Musk a fost cel mai mare finanțator al OpenAI, potrivit plângerii depuse la instanța de judecată din San Francisco.

Miliardarul vrea să oblige OpenAI să se întoarcă la misiunea originală a startup-ului, respectiv să interzică monetizarea tehnologiilor dezvoltate în beneficiul directorilor executivi ai startup-ului sau al partenerilor precum Microsoft.

Musk are suspiciuni în ceea ce privește noul model GPT-4, care ar fi, de fapt, inteligență artificială generală, care este la un nivel cognitiv care se apropie de cel uman.

De aceea, acțiunea în judecată solicită, de asemenea, ca instanța să decidă dacă sistemele AI ca GPT-4 și alte modele avansate în curs de dezvoltare constituie inteligență artificială generală (AGI), care depășește acordurile de licențiere.

Despre OpenAI

OpenAI a fost înființată ca organizație non-profit în 2015 cu misiunea de bază de a se asigura că inteligența generală artificială aduce beneficii întregii omeniri. Musk a făcut parte din echipa inițială a organizației, alături de Sam Altman, Greg Brockman și alții.

Elon Musk a părăsit OpenAI în 2019 pentru că nu s-a înțeles cu asociații asupra planurilor de dezvoltare, dar Altman a rămas la conducerea startup-ului, ocupând funcția de CEO.

În noiembrie 2022, laboratorul de IA a lansat „robotul” conversațional ChatGPT.

Anul trecut, OpenAI a trecut printr-o situație excepțională, atunci când Sam Altman a fost demis și readus în funcția de CEO, cu un board nou, la câteva zile distanță.

Acțiunea aceasta a ridicat semne de întrebare pentru Comisia de supraveghere a piețelor din SUA, care investighează acum dacă investitorii în companie au fost induși în eroare de evenimentele din noiembrie 2023, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
275
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri