Denisa Crăciun

„Tatăl” ChatGPT se întoarce „acasă”: Sam Altman revine în funcția de director general al OpenAI

OpenAI și fostul CEO, Sam Altman

După ce vinerea trecută a fost demis din funcția de director general (CEO) al OpenAI, Sam Altman, „tatăl” robotului conversațional de inteligență artificială ChatGPT se va întoarce acum la conducerea companiei, arată BBC.

Sam Altman revine la conducerea OpenAI, la 6 zile după ce a fost demis din funcția de CEO de către Consiliul de administrație al organizației. Și Greg Brockman, fost președinte al board-ului OpenAI, care a demisionat în semn de protest față de concedierea lui Altman, va reveni în companie. 

Laboratorul de inteligență artificială a anunțat marți seara că are un „acord de principiu” ca Altman să revină alături de un nou Consiliu de administrație format din Bret Taylor, Larry Summers și Adam D’Angelo, potrivit The Verge. D’Angelo a făcut parte din Consiliul care l-a concediat pe Altman vinerea trecută.

Ce a spus Sam Altman despre revenirea la OpenAI

Sam Altman a reacționat pe platforma socială X, după aflarea veștii că poate reveni în funcția de director general al OpenAI. 

„Iubesc OpenAI și tot ceea ce am făcut în ultimele zile a fost pentru a menține împreună această echipă și misiunea ei. Când am decis să mă alătur Microsoft duminică seara, era clar că era cea mai bună cale pentru mine și pentru echipă. Cu noul Consiliu și cu sprijinul lui Satya, aștept cu nerăbdare să mă întorc la OpenAI și să construim parteneriatul nostru puternic cu Microsoft”, a anunțat Altman. 

La scurt timp după ce a fost demis, Sam Altman a încercat să revină la conducerea OpenAI, însă fără rezultat.

Consiliul de administrație al companiei a decis inițial ca poziția de CEO să fie asigurată interimar de Mira Murati, directorul de tehnologie (CTO) al OpenAI. Ulterior, organizația a revenit asupra deciziei, anunțând că îl recrutează ca director general pe fostul șef al platformei de streaming Twitch, Emmett Shear.

Luni, Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a anunțat că Sam Altman se va alătura companiei tech, unde ar fi trebuit că conducă o echipă de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, potrivit Reuters.  

De ce a fost demis Sam Altman din funcția de CEO al OpenAI

Decizia de a-l demite pe Sam Altman din funcția de CEO al OpenAI a fost luată de Consiliul de administrație al companiei, care acționează ca organism de conducere general pentru toate activitățile OpenAI, potrivit unei postări pe blogul oficial al organizației care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială.

Odată cu demiterea din funcția de CEO, Sam Altman (38 de ani) a ieșit și din Consiliul de administrație al OpenAI, organizație pe care a fondat-o în anul 2015, alături de Elon Musk (Tesla, SpaceX, PayPal etc), Peter Thiel (PayPal, Palantir etc.),  Reid Hoffman (fondatorul LinkedIn), Greg Brockman și Jessica Livingston. 

Board-ul OpenAI l-a acuzat pe Sam Altman că „nu a fost mereu sincer în comunicările sale cu consiliul, împiedicând capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”. Consiliul de administrație subliniază că „nu mai are încredere în capacitatea lui de a conduce în continuare OpenAI”, conform comunicatului de pe blogul companiei.

Consiliul de administrație care l-a demis pe Altman era format din cercetătorul șef al OpenAI, Ilya Sutskever, și directori independenți: Adam D’Angelo (CEO-ul Quora), Tasha McCauley (antreprenor tech) și Helen Toner (Centrul Georgetown pentru Securitate și Tehnologie Emergentă).

Parallax

Vizualizari
382
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri