Claudiu Zamfir

Directorul OpenAI (ChatGPT), Sam Altman, demis din funcție

openai

Cutremur la vârful OpenAI, organizația care a creat robotul conversațional de inteligență artificială ChatGPT: Sam Altman, unul dintre fondatori, a fost demis, vineri, din funcția de director general (CEO), părăsind astfel compania.

Decizia a fost luată de Consiliul de administrație al OpenAI, Inc., care acționează ca organism de conducere general pentru toate activitățile OpenAI, potrivit unei postări pe blogul oficial al organizației care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială.

Odată cu demiterea din funcția de CEO, Sam Altman (38 de ani) va ieși și din Consiliul de Administrație al OpenAI, organizație pe care a fondat-o în anul 2015, alături de Elon Musk (Tesla, SpaceX, PayPal etc), Peter Thiel (PayPal, Palantir etc.),  Reid Hoffman (fondatorul LinkedIn), Greg Brockman și Jessica Livingston. De asemenea, Greg Brockman demisionează din funcția de președinte al boardului OpenAI, dar va rămâne în companie.

În locul lui Sam Altman, poziția de CEO al OpenAI va fi asigurată interimar de Mira Murati, directorul de tehnologie (CTO) al companiei.

Board-ul OpenAI îl acuză pe Sam Altman că „nu a fost mereu sincer în comunicările sale cu consiliul, împiedicând capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”. Consiliul de administrație subliniază că „nu mai are încredere în capacitatea lui de a conduce în continuare OpenAI”, conform comunicatului de pe blogul companiei.

„OpenAI a fost structurat în mod deliberat pentru a ne promova misiunea: să ne asigurăm că inteligența artificială generală aduce beneficii întregii omeniri. Consiliul rămâne pe deplin angajat să servească acestei misiuni. Îi suntem recunoscători lui Sam pentru numeroasele sale contribuții la înființarea și creșterea OpenAI. În același timp, credem că este necesară o nouă conducere, pe măsură ce avansăm. Ca lider al departamentelor de cercetare, produs și siguranță ale companiei, Mira este în mod excepțional calificat pentru rolul de CEO interimar. Avem cea mai mare încredere în capacitatea ei de a conduce OpenAI în această perioadă de tranziție”, se arată într-o declarație a board-ului OpenAI.

Consiliul de administrație al OpenAI este format din cercetătorul șef al OpenAI, Ilya Sutskever, și directori independenți: Adam D’Angelo (CEO-ul Quora), Tasha McCauley (antreprenor tech) și Helen Toner (Centrul Georgetown pentru Securitate și Tehnologie Emergentă).

Mai departe, OpenAI va începe un proces de numire a unui CEO, timp în care Mira Murati va asigura interimar conducerea organizației.

OpenAI a fost înființată ca organizație non-profit în 2015 cu misiunea de bază de a se asigura că inteligența generală artificială aduce beneficii întregii omeniri. Din 2019, OpenAI s-a restructurat, fiind formată din organizația non-profit OpenAI, Inc. și subsidiara sa OpenAI Global, LLC, companie cu scopuri de profit. OpenAI spune că a făcut această restructurare pentru a putea strânge capital pentru îndeplinirea acestei misiuni, păstrând în același timp misiunea, guvernanța și supravegherea organizației non-profit. Majoritatea consiliului este independent, iar directorii independenți nu dețin capitaluri proprii în OpenAI.

Parallax

Vizualizari
6866
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
cip
200
Au pe altcineva!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri