Claudiu Zamfir

Circa 100.000 de IT-iști, afectați de noua taxare a salariilor, din România, dar impactul asupra clienților va fi minim (ANIS)

bani-computer-dreamstime

Circa 100.000 de salariați din sectorul IT din România vor fi afectați de noua formulă de taxare a salariilor din domeniu, prin reducerea facilității acordate la impozitul pe venit, însă clienții companiilor IT respective vor resimți un impact minim, estimează patronatul industriei românești de software, ANIS, într-o informare la solicitarea StartupCafe.ro.

Reamintim că Guvernul a decis să reintroducă impozitul de 10% pe venitul salarial pentru fracțiunea de peste 10.000 de lei din salariul brut al specialiștilor IT.

„Estimările noastre sunt că circa 70-80% dintre cei aproximativ 128.000 de specialiști IT care beneficiau de scutirea de impozit pe venit vor fi impactați de facilitatea în formula nouă. Companiile de cercetare de piață partenere ANIS, care fac studii salariale, au făcut mai multe spot survey-uri pe acest subiect, iar rezultatele arată că nu pare să fie o abordare unitară în industrie, contextul de business fiind diferit pentru fiecare. Aici sunt factori care țin de evoluția cererii globale (multe companii concurȃnd în piața globală, ceea ce se reflectă și în poziția de exportator net a industriei), de pipeline-ul de proiecte al fiecăreia etc. Coroborȃnd rezultatele din aceste studii de piață vedem că se menține un deficit de specialiști, deși numărul de job-uri scoase pe piață a scăzut, că pe medie, salariile în industrie au crescut cu 8-12% în anul 2023 și că respondenții anticipează o creștere medie similară în 2024” - a precizat ANIS, într-o informare transmisă StartupCafe.ro.

În context, organizația patronală din IT anticipează că parțial salariații din sector vor trece la forme independente de lucru, cum ar fi PFA sau microîntreprinderi proprii, în condițiile în care nici aceste forme de organizare a activității nu au fost ocolite de modificările fiscale.

„Cele mai recente modificări fiscale cuprinse în Legea 296/2023 au impact și pe angajați, și pe micro, apoi mai sunt și măsurile fiscale care sunt aplicabile companiilor în general, deci este dificil de anticipat efectul combinat asupra formei de organizare a muncii. În general, din ceea ce am văzut în trecut, parțial profesioniștii se duc către forme de organizare cu regim fiscal mai bun, dar sunt și alți factori care contribuie la decizie: nivelul de specializare, preferința personală, setul de abilități, tehnologiile cu care lucrează, produsele sau proiectele la care lucrează etc.

Sunt profesioniști care doresc să lucreze ca freelanceri, au o clientelă diversificată și un venit suficient ca să nu renunțe la acest statut chiar în condițiile în care taxele cresc, în timp ce sunt specialiști care preferă lucrul în companii mai mari, cu echipe diverse, cu produse și proiecte complexe, cu oportunități de învățare pe tehnologii noi etc. Ce am văzut pe parcursul anului este și un început de consolidare a industriei, cu câteva tranzacții de M&A, în condițiile în care industria are circa 1.200 de companii mici, medii și mari și circa 27.000 de companii micro. Evident, cea din urmă categorie este cea mai dinamică din punct de vedere al numerelor – multe micro se înființează sau se închid în fiecare an” - spune ANIS.

În schimb, patronatul firmelor de software din România nu întrevede un impact semnificativ asupra clienților, în urma reducerii facilității privind impozitul pe salariile angajaților din IT.

„Tot companiile decid modul in care vor distribui in propriile bugete orice creștere de taxe sau impozite. Industria IT are ca specific o durată medie spre mare de vânzare, în care contractele noi se încheie după un proces mai îndelungat. Totodată sunt proiecte cu durată mare de implementare asupra cărora nu se pot aduce modificări de costuri fără o justificare foarte serioasă. Din discuțiile cu membrii estimăm că, pentru moment, impactul la nivelul clienților va fi minim dar pe termen lung e posibil să se înregistreze o creștere a costurilor la nivel de proiecte. Ca patronat, am continuat discuțiile cu autoritățile pentru a identifica împreună măsuri suplimentare potrivite pentru a sprijini în continuare industria cu obiectivul ca România să devină un hub regional pentru inovație și cercetare-dezvoltare în IT. Urmează în perioada următoare să revenim cu propuneri concrete” - a mai arătat patronatul firmelor IT din România.

Referitor la tratamentul fiscal al fracțiunii de 3,75 puncte procentuale (4,75 puncte, din 2024) din contribuția angajaților la pensii (CAS), care merge la fondurile administrate privat, firmele din IT au cerut clarificări celor de la ANAF.

„Sunt într-adevăr cȃteva neclarități pe care companiile membre ni le-au semnalat în modul de aplicare a facilităților în noua formulă din Legea 296/2023, am solicitat autorităților clarificări pe mai multe puncte, sperăm să le primim în curȃnd” - mai afirmă ANIS.

ANAF a publicat marți un Ghid privind impozitarea salariilor din IT, care face referire și la reducerea cotei contribuției de asigurări sociale (CAS) cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuție la fondul de pensii administrat privat, prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

„Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator și beneficiază de facilitățile fiscale prevăzute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, cota de CAS se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv3, la locul unde se află funcția de bază. Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei persoana fizică nu beneficiază de facilități fiscale. Persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat” - se arată în ghidul ANAF.

Angajații din sectorul „Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice” au ajuns la un salariu mediu brut de 16.942 lei, respectiv la 10.767 lei net, în luna septembrie 2023, conform datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Spre comparație, la nivelul întregii economii, salarial mediu brut a fost 7.350 lei lei, iar netul s-a dus până la 4593 lei, în septembrie.

Parallax

Vizualizari
8667
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Adrian
Robu
Pai daca it`istii sunt afectati, oare oamenii care au platit taxele astea toata viata oare cum sunt?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri