Claudiu Zamfir

Reprezentant al patronilor IMM: Este senzaționalistă și neserioasă propunerea de lege din Parlament, pentru creșterea salariului minim în România

Thumbnail

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, a catalogat, luni, drept senzaționalistă și neserioasă propunerea de lege a unor parlamentari PSD, depusă recent la Parlament, privind creșterea salariului minim pe economie, în mod succesiv, pentru ca la 31 decembrie 2024 să ajungă la 60% din salariul mediu.

„Este o aplecare spre senazațional”, a spus Jianu, chestionat de StartupCafe.ro, într-o conferință.

„În opinia mea, o astfel de lege are și aspecte de neconstituționalitate. Tu nu poți să stabilești că un salariu va fi peste 5 ani X. Dacă vine o criză, din diverse rațiuni -sociale, economice-, cum poți să realizezi un salariu. Stabilirea salariului minim este atribuția guvernului. În acest moment avem mai multe salarii minime pe economie - avem pe construcții, pentru cei cu studii superioare. Mai avem și o lege în Parlament care propune 11 criterii de stabilire a salariului minim. Și acum mai este depusă o lege, care statuează că salariul minim este 60% din salariul mediu”, a mai spus reprezentantul patronilor de frme mici și mijlocii.

Recent, Comisia Europeană a lansat o dezbatere la nivelul UE privind  viitorul salariului minim pe economie. „Prin organizația noastră-umbrelă, SME United, sunem consultați. Nu s-a luat nicio decizie la nivel european. Noi, ca să fim senzaționali, am luat această decizie prin depunerea unei legi înainte ca orice altă țară să facă acest lucru, deci înainte Germaniei sau Franței, care este aproape de 60%, undeva la 50% și ceva ca pondere a salariului minim în salariul mediu”, a comentat Florin Jianu.

Salariul minim pe economie, inclusiv în firmele private, va crește treptat astfel încât să ajungă la 60% din salariul mediu peste aproape 5 ani, potrivit unei propuneri de lege depuse la Parlament de 7 deputați de la PSD.

Proiectul prevede completarea art. 164 din Codul muncii, astfel:

„Raportul dintre salariul de bază minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economie va crește în tranșe anuale egale, începând cu data de 1 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe țară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”.

Conform celor mai recente statistici de la INS, în decembre 2019 salariul mediu brut era de 5.465 lei pe lună.

În următorii 5 ani, salariul mediu brut, dar și salariul minim vor crește, având în vedere tendința de până acum. Dar dacă regula cu 60% s-ar aplica acum, salariul  minim brut ar trebui să fie de 3.279 lei.

La un salariu minim brut de 3.279 lei, salariul net primit „în mână” de angajat ar fi de 1.928 lei, iar costul salarial întreg suportat de firmă ar ajunge la 3.353 lei pe lună.

În prezent, de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe economie este de 2.230 de lei. Astfel, angajatul primește în mână un salariu net de 1.346 lei, iar firma suportă în total un salariu întreg de 2.280 de lei.

Astfel, am vorbi, dintr-odată, de o majorare a costurilor suportate de firme cu 1073 de lei la fiecare salariu minim pe economie acordat. Asta ar însemna o majorare cu 47% a costului pentru patroni.

Parlamentarii PSD care au inițiat popunerea de lege invocă faptul că și Comisia Europeană a demarat discuțiile privind un eventual salariu minim la nivel european. Procentul de 60% din salariul mediu pe fiecare țară UE pentru stabilirea salariului minim aferent este un prag vehiculat la nivel european de către socialiști, după cum a spus președintele onorific al Consiliului IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu.

Printre semnatarii propunerii de lege se numără și fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care a mai depus la Parlament o inițiativă legislativă de majorare a salariului minim, prin introducerea unor coeficienți de ierarhizare în funcție de nivelul de studii. Printre semnatari se mai numără si deputatul PSD Daniel Suciu, fost ministru al Dezvoltării Regionale.

Propunerea de lege are însă un drum lung de parcurs pentru a deveni într-adevăr lege. Textul a fost depus abia la Senat. Trebuie să trecă de comisii, de plen, apoi aceeași procedură în Camera Deputaților, să fie promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul oficial.

Pe 14 ianuarie 2020, Comisia Europeană a lansat o primă etapă a consultării cu partenerii sociali – firmele și sindicatele – cu privire la „chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE”.

Comisia subliniază că adoptă în prezent „o postură de ascultare”: „vrem să știm dacă partenerii sociali sunt de părere că este necesară acțiunea la nivelul UE și, în caz afirmativ, dacă doresc să o negocieze între ei”.

„Nu va exista un salariu minim universal”, a subliniat, însă, CE.

Orice potențială propunere va reflecta tradițiile naționale, indiferent dacă acestea constau în contracte colective de muncă sau în dispoziții juridice, a menționat executivul Uniunii Europene.

„Unele țări au deja în vigoare sisteme excelente. Comisia dorește să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, acoperă suficiente persoane, prevăd o consultare aprofundată a partenerilor sociali și dispun de un mecanism de actualizare corespunzător”, mai spune Bruxelles-ul.

 

Parallax

Vizualizari
1083
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri