Claudiu Zamfir

Nouă propunere de crestere a salariului minim, depusă la Parlament

Thumbnail

Salariul minim pe economie, inclusiv în firmele private, va crește treptat astfel încât să ajungă la 60% din salariul mediu peste aproape 5 ani, potrivit unei propuneri de lege depuse la Parlament de 7 deputați de la PSD.

Proiectul prevede completarea art. 164 din Codul muncii, astfel:

„Raportul dintre salariul de bază minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economie va crește în tranșe anuale egale, începând cu data de 1 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe țară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”.

Conform celor mai recente statistici de la INS, în decembre 2019 salariul mediu brut era de 5.465 lei pe lună.

În următorii 5 ani, salariul mediu brut, dar și salariul minim vor crește, având în vedere tendința de până acum. Dar dacă regula cu 60% s-ar aplica acum, salariul  minim brut ar trebui să fie de 3.279 lei.

La un salariu minim brut de 3.279 lei, salariul net primit „în mână” de angajat ar fi de 1.928 lei, iar costul salarial întreg suportat de firmă ar ajunge la 3.353 lei pe lună.

În prezent, de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe economie este de 2.230 de lei. Astfel, angajatul primește în mână un salariu net de 1.346 lei, iar firma suportă în total un salariu întreg de 2.280 de lei.

Astfel, am vorbi, dintr-odată, de o majorare a costurilor suportate de firme cu 1073 de lei la fiecare salariu minim pe economie acordat. Asta ar însemna o majorare cu 47% a costului pentru patroni.

Parlamentarii PSD care au inițiat popunerea de lege invocă faptul că și Comisia Europeană a demarat discuțiile privind un eventual salariu minim la nivel european. Procentul de 60% din salariul mediu pe fiecare țară UE pentru stabilirea salariului minim aferent este un prag vehiculat la nivel european de către socialiști, după cum a spus președintele onorific al Consiliului IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu.

Printre semnatarii propunerii de lege se numără și fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care a mai depus la Parlament o inițiativă legislativă de majorare a salariului minim, prin introducerea unor coeficienți de ierarhizare în funcție de nivelul de studii. Printre semnatari se mai numără si deputatul PSD Daniel Suciu, fost ministru al Dezvoltării Regionale.

Propunerea de lege are însă un drum lung de parcurs pentru a deveni într-adevăr lege. Textul a fost depus abia la Senat. Trebuie să trecă de comisii, de plen, apoi aceeași procedură în Camera Deputaților, să fie promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul oficial.

Propunere Lege Salariu Minim 2020 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
16671
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri