Claudiu Zamfir

Birocrație: Firmele cu angajați pe salariul minim, obligate să le crească remunerațiile începând din anul 2024

Thumbnail

Firmele care au angajați încadrați la salariul minim pe economie vor fi obligate să le crească remunerațiile începând din anul 2024, an electoral, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate marți de Guvern.

„Se aprobă ca perioada de maximum 24 de luni privind salariul minim brut pe țară să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile alin.(1) al art.164 din Legea nr.53/2003 poate fi aplicat pentru un salariat atât pentru contractele individuale de muncă nou încheiate, cât și pentru contractele individuale de muncă aflate în derulare” - a informat Ministerul Finanțelor, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Este vorba despre o ordonanță de urgență despre care am mai scris pe StartupCafe.ro, care modifică puțin OUG 130/2021 - celebra ordonanță-trenuleț prin care s-a decis obligația patronilor de a crește remunerațiile angajaților cu salariu minim după cel mult 2 ani de contract. Acum s-a introdus prevederea ca termenul de 2 ani să curgă din data de 1 ianuarie 2022.

Nu sunt, însă, prevăzute sume minime la care să fie obligate firmele să crească salariile angajaților încadrați cu minimum pe economie. Prin urmare, patronii vor putea să pună în contact și 10 lei, de exemplu - mai mare bătaia de cap cu modificarea contractelor și procedurile în Revisal.

În schimb, guvernul se va putea lăuda că în mandatul său a scăzut numărul lucrătorilor încadrați cu salariul minim. în economia națională. Poate ar trebui subliniat că 2024 este un an super-electoral, cu 4 rânduri de alegeri: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

Reamintim că, de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie va fi de 2550 de lei. Astfel, angajatul va primi în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma va suporta un cost total salarial de 2607 lei.

Parallax

Vizualizari
10091
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri