Claudiu Zamfir

Firmele, obligate să crească, după 2 ani, salariile lucrătorilor încadrați cu minimum pe economie

Thumbnail

Firmele din România care au lucrători încadrați cu salariul minim pe economie vor fi obligate, după 2 ani de contract, să crească remunerațiile acestor angajați, potrvit unui nou proiect de ordonanță de urgență lansat, miercuri, de Ministerul Finanțelor.

Obligația de a majora salariul încadrați la minimum pe economie, după 24 de luni de contract, este deja introdusă prin OUG 130/2021 - celebra deja ordonanță-trenuleț, publicată în Monitorul oficial de sâmbătă, 18 decembrie 2021:

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.

Acum, însă, prin noul proiect de OUG, Ministerul Finanțelor vine cu o completare, introducându-se 1 ianuarie 2022 ca dată de referință:

  • Începând cu data de 1 ianuarie 2022 , salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază  superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
  • Prevederile se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioadă de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Nu se precizează însă și o creștere minimă de salariu la care să fie  obligați patronii.

Reamintim că, de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie va fi de 2550 de lei. Astfel, angajatul va primi în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma va suporta un cost total salarial de 2607 lei.

 

 

ProiectOUG Salariu Minim Si IMM Invest by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
13667
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri