Claudiu Zamfir
Salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%, a anunțat, luni, premierul Ludovic Orban, care a precizat că formula de calcul va fi definitivată în cursul acestei săptămâni. StartupCafe.ro a calculat ce ar însemna o astfel de creștere pentru firme și pentru angajați.
„În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum și indicele de creștere a productivității, salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%”, a spus Orban, potrivit ueni postări pe site-ul Guvernului.
În prezent, salariul minim brut pe economie este de 2080 de lei. La acest nivel, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei.
La o majorare cu 7,2% a salariului minim brut, acesta ar crește cu 149,76 lei, ajungând astfel la 2229,7 lei, rotunjit cel mai probabil la 2.230 de lei. La un astfel de salariu brut, angajatul va primi în mână un salariu net de 1346 lei, iar firma va suporta în total un salariu întreg de 2280 de lei.
Așadar, costul salarial suportat de firmă ar urma să crească de la 1 ianuarie 2020 cu 153 de lei la fiecare salariu minim, iar salariul net primit de angajat ar crește cu 83 de lei.
În prezent, însă, există și un salariu minim diferențiat, pentru cei cu studii superioare, despre care premierul Orban nu a menționat nimic în această declarație.
Acum, lucrătorii cu facultate care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare au asigurat un salariu minim brut de 2350 lei lunar, în prezent. La acest nivel salarial, remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.
Majorarea menționată de premieurl Orban este mai mică decât cea pe care o propusese fosta guvernare Dăncilă , dar pe care nu a mai aprobat-o, de 100 de lei în plus la salariul minim net. Cu acea majorare, salariul minim net ar fi crescut la 1363 de lei, salariul minim brut la 2260 lei, iar costul salarial suportat de firmă, la 2311 lei, din anul 2020.
De asemenea, pentru studii superioare, conform propunerii fostului guvern salariul minim net ar fi ajuns la 1563 lei pe lună, din anul 2020. Aceasta ar fi însemnat un salariu minim brut de 2620 lei, ceea ar fi ridicat pentru firmă costul salarial la 2679 lei pe lună pentru această categorie de lucrători.