Claudiu Zamfir

Salariul minim majorat din 2020 și firmele private care îl vor resimți mai greu

Thumbnail

Doi reprezentanți ai patronilor români, din zona firmelor mici și mijlocii, dar și mari, au comentat, pentru StartupCafe.ro, intenția guvernului demis de a crește iarăși salariul minim pe economie, din 2020, de la 1263 de lei net la 1363 lei pe lună, pentru lucrătorii fără studii superioare, și de la 1413 lei la 1563 lei pentru angajații cu facultate. Firmele private din anumite domenii, unde salariul minim este mai răspândit, vor resimți cel mai mult creșterea remunerației minime.

Liviu Rogojinaru, un antreprenor cu afaceri în construcții și publicitate, secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), crede că firmele mici vor resimți cel mai greu majorarea salariului minim. „Nu cred că este sustenabilă pentru firmele mici, guvernul nu face altceva decât să arunce cartofi încinși, să-i ia alții sau să se spele pe cap cu ei. Firmele românești sunt subțiate rău și fiecare sută de lei contează”, a declarat secretarul general al Consiliului IMM-urilor, pentru StartupCafe.ro.

Cristian Pârvan, liderul Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), spune că cele mai afectate vor fi firmele din domeniul confecțiilor, pensiunile și restaurantele, unde sunt mai multe persoane plătite la salariul minim decât în alte domenii. De asemenea, în restaurante, unde veniturile ospătarilor se bazează în primul rând pe bacșiș, majorarea salariului minim nu-i ajută foarte mult pe acești angajați, dar firmele vor avea cheltuieli mai mari.

„Pentru Petrom sau Dacia, salariul minim nu are nicio relevanță, decât doar marginal poate. Dar pentru firmele de confecții, pensiuni, restaurante, salariul minim este foarte important”, a declarat Pârvan, pentru StartupCafe.ro.

În schimb, el crede că majorarea salariului minim este normală în România, mai ales că fusese anunțată din timp.

„Măcar se anunță cu 3 luni înainte, adică oamenii care își fac bugetele pentru la anul știu să se aștepte la asta. O decizie intempestivă ar fi dat bugetele peste cap mai ales la firmele cu marjă de profit foarte mic. Este clar pentru toată lumea că salariile trebuie să avanseze, pentru că oricum salariile din mediul privat au rămas în urma celor de la stat, ceea ce a inversat fluxul de angajare de la privat către administrația publică. Dacă se scumpesc utilitățile, e logic să vrei să crești salariile dacă vrei să-ți mai vină angajații la serviciu. Dar pe de altă parte, majorarea salariilor poate să ducă mai departe la scumpiri, prin efect psihologic, pentru că patronul care trebuie să dea salariu minim mai mare n-o să mai vândă roșiile cu 5 lei, ci cu 7 lei”.

„Dar mai grav este că, crescând veniturile, nu reușești să stimulezi producția internă. E nevoie de investiții, iar antreprenorii români nu au la îndemână resurse. Avem nevoie de investiții, dar toată lumea speculează în imobiliare. Se investește insuficient, iar puținele investiții sunt în industrii cu valoare adăugată mică”, a mai spus reprezentantul investitorilor autohtoni.

Pornind de la ideea că firmele care activează în domenii în care salariile sunt mai mici vor resimțiți mai mult creșterea salariului minim, iată care erau, în august 2019, salariile medii nete în câteva domenii, comparativ cu salariul mediu pe totalul economiei țării:

  • Salariul  mediu net pe economie: 3.044 de lei
  • Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte: 1754 lei
  • Hoteluri şi restaurante: 1843 lei
  • Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea încălţămintei: 1928 lei
  • Alte activităţi industriale: 2002 lei
  • Alte activităţi de servicii: 2056 lei.

(sursa date: INS)

Guvernul demis Dăncilă, care asigură interimatul până la învestirea unui nou executiv, intenționează să majoreze salariul minim pe economie, din anul 2020.

Un proiect de hotărâre de guvern publicat miercuri în dezbatere de Ministerul Muncii prevede:

Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.262 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 8,7 % față de luna decembrie 2019.  

În anul 2019 tariful orar este de 12,43 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2020 tariful orar este de 13,518 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.
 
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2.620 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 11,5 % față de luna decembrie 2019.

În anul 2019 tariful orar este de 14,044 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2020  tariful orar este de 15,657 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.

StartupCafe.ro a prezentat marți calculele pentru salariul minim diferențiat pe anul 2020:

În prezent, salariul minim brut este de 2080 lei pe lună. la acest nivel, salariul net (în mână) primit de angajat este de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei.  

Dacă se va mări conform proiectului de HG, salariul minim net va fi de 1363 de lei. La acest nivel, salariul minim brut va fi de 2260 lei, iar costul salarial suportat de firmă va ajunge la 2311 lei, la salariul minim pe economie, din anul 2020.

Lucrătorii cu facultate care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare au asigurat un salariu minim brut de 2350 lei lunar, în prezent. La acest nivel salarial,  remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

Dacă va crește conform proiectului de HG, salariul minim net pentru cei cu studii superioare va ajunge la 1563 lei pe lună, din anul 2020. Aceasta va însemna un salariu minim brut de 2620 lei, ceea ce va ridica pentru firmă costul salarial la 2679 lei pe lună pentru această categorie de lucrători.

Salariile minime nete cresc pentru angajați, mai departe, și prin deducerile personale, în funcție de numărul persoanelor pe care lucrătorii respectivi le au în întreținere.

Proiect HG salariul minim 2020 by Claudiu on Scribd

În Nota de fundamentare, Ministerul Muncii susține că majorarea salariului minim va conduce la „reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială”:

Nota fundamentare salariul minim 2020 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
22778
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri