Claudiu Zamfir

Toate alimentele să fie marcate dacă sunt sau nu pentru vegani sau vegetarieni - propunere de lege europeană

Thumbnail

Toate produsele alimentare vândute în Uniunea Europeană, inclusiv în România, ar trebui marcate și etichetate astfel încât să indice clar dacă, prin ingredientele lor, sunt potrivite sau nu pentru consumatorii vegani sau vegetarieni, potrivit unei inițiative legislative cetățenești depuse de o comunitate de vegani și înregistrate, miercuri, de Comisia Europeană.

Inițiativa europeană cetățenească înregistrată de Comisia Europeană este intitulată "Etichetarea obligatorie a alimentelor non-vegetarian / vegetarian / vegan".

„Vegetarienii și veganii se luptă pe întreg teritoriul UE pentru a identifica alimentele adecvate. Suntem nevoiți să studiem lista ingredientelor unui produs alimentar pentru a vedea dacă este adecvat” - se plâng veganii, care spun că în prezent lista de ingrediente este prea ambiguă și nu știu exact dacă un produs conține elemente animale.

Veganii și vegetarienii cer astfel Comisiei Europene să propună o lege UE prin care să fie introduse imaginii obligatorii pe etichetele tuturor produselor alimentare, indicând dacă acestea nu sunt non-vegetariene, vegetariene sau vegane.

Decizia Comisiei de a înregistra inițiativa se referă doar la admisibilitatea juridică a propunerii. Comisia nu a analizat conținutul inițiatvei.

Înregistrarea acestei inițiative legislatove cetîțenești va avea loc pe 12 noiembrie 2018, moment din care organizatorii vor avea la dispoziție un an pentru a strânge semnături în susținerea proiectului lor. Dacă inițiativa va primi un milion de semnături de susținere în termen de un an, din cel puțin șapte state membre UE diferite, Comisia va trebui să reacționeze în termen de 3 luni. Comisia Europeană poate decide apoi fie să urmeze cererea, fie să nu o urmeze. În ambele cazuri va trebui să își explice raționamentul.

În cazul în care eventuala cerere, cu cele 1 milion de semănuri cel puțin, va fi acceptată de CE, începe procedura legislativă, în care Comisia propune un proiect legislativ, care merge apoi la Parlamentul European și la Consiliul UE.

Parallax

Vizualizari
1389
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri