Claudiu Zamfir

Patroni IMM dezamăgiți de Legea prevenirii: A devenit o formă fără fond. Statul vrea să-și crească veniturile din amenzi

Thumbnail

Patronii cu firme mici și mijlocii reuniți în principala organizație de profil din România sun dezamăgiți de Legea prevenirii, în forma finală, ieșită din Parlament, din care lipsesc planul de remediere a neregulilor și lista de sancțiuni pentru care ar fi urmat să fie iertate firmele contraveniente aflate la prima abatere.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) amintește marți că în forma inițială, proiectul legii prevenirii cuprindea o serie de contravenţii cărora urma să li se aplice prevenirea, respectiv îndrumarea antreprenorilor şi evitarea sancţionării automate a faptelor care constituie contravenţii,  prin  întocmirea unui plan de remediere.

Astfel, i s-ar fi acordat contribuabilului posibiliatea de a corecta neregulile constatate cu ocazia unui control şi de a respecta dispoziţiile legale.

În schimb, în forma finală trimisă de Parlament la promulgare, Art. 10 alin. 3  din Legea prevenirii, în formă adoptată, dispune că:

 „În aplicarea prezentei legi, contravențiile, precum şi modelul planului de remediere care se anexează la procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, care se adoptă în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului alineat”.

În proiectul de lege trimis Parlamentului erau prevăzute 105 acte normative, cu un număr de aproximativ 450 de contravenţii, pentru care legea prevenirii urma să se aplice.

„Prin eliminarea menţionării contravenţiilor şi a actelor normative prin care au fost stabilite,  pentru care este obligatorie aplicarea principiilor prevenirii, practic legea a fost golită de conţinut” - se plâng patronii IMM.

Potrivit formei adoptate de Parlament, Guvernul va stabili prin hotărâre contravenţiile cărora li se va aplica legea. „Acest lucru înseamnă că vor face obiectul legii contravenţiile stabilite prin alte hotărâri de guvern sau ordine ale ministrilor ori conducătorilor diferitelor autorităţi publice centrale, fiind sub semnul întrebării dacă poate fi modificat regimul juridic al unei contravenţi stabilite prin lege, de către o hotărâre de guvern care nu poate modifica legislaţia primară - lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă” - mai reclamă organizația de patroni cu firme mici și mijlocii.

Antreprenorii atrag astfel atenția că „este posibil ca cele mai importante contravenţii care afectează mediul de afaceri, în special IMM-urile, şi care sunt prevăzute în legii sau ordonanţe, să ramână în afara legii prevenirii”.

Prin varianta adoptată a legii prevenirii, aceasta a devenit o formă fără fond. Prin eliminarea menţionării în lege a contravenţiilor supuse acesteia, cele mai multe contravenţii cu care mici întreprinzători sunt sancţionaţi de organele de control, şi care sunt cuprinse în legi sau ordonanţe, cum ar fi Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal sau Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, este posibil să nu fie supuse principiilor prevenirii stabilite de lege” - mai spune organizația de patroni.

Ei se tem că Guvernul își retrage promisiunile și nu va dori să supună păsuirii toate contravențiile care erau prevăzute inițial în proiectul de lege elaborat tot de Executiv.

Este discutabil dacă guvernul va dori să includă în această listă toate contravenţiile aplicate întreprinzătorilor, pentru care se poate aplica legea prevenirii, şi care aduc cele mai multe venituri din amenzi” - se plâng oamenii de afaceri.

Patronii IMM remarcă și faptul că în Proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2018, guvernanții au prevăzut „creșteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalități și confiscări (la cap. 3501, subcap. 01- Venituri din amenzi şi alte sancţiuni aplicate potrivit dispoziţiilor legale - este prevăzută o creștere cu 34,66% raportat la 2017, iar la subcap. 50 – Alte amenzi, penalităţi şi confiscări - este prevăzută o creștere cu 172,72% raportat la 2017)”.

Practic în acest moment legea prevenirii nu reglementează niciun domeniu în care se aplică” - conchide Consiliul Național al IMM-urilor.

Reaminim că deputații reuniți în plen au adoptat, săptămâna trecută, Legea prevenirii, cu amedamente solicitate de reprezentanții Guvernului, care inițiase de fapt proiectul de lege.

Consultă Legea prevenirii, în forma trimisă de Parlament la promulgare:

Legea Prevenirii - Forma Adoptata de Parlament by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1205
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri