Claudiu Zamfir

Patronii vor putea scădea de la plată ieșirile angajaților la țigară, în Spania

Thumbnail

Noua legislație introdusă de guvern în Spania, în domeniul muncii și al timpului de lucru plătit, se dovedește o sabie cu două tăișuri pentru angajați și patroni.

La începutul anului 2019, puterea socialistă de la Madrid a dat o lege pentru combaterea exploatării angajaților prin neplata orelor suplimentare. Astfel, fiecare firmă este obligată să țină evidențe zilnice pentru fiecare angajat în parte, privnd timpul de lucru efectuat. Termenul pe care firmele din Spania îl aveau pentru introducerea sistemului a fost 12 mai 2019.

În această lună, însă, Ministerul Muncii din Spania a emis un nou ghid pentru aplicarea acestor reglementări, care nu sunt foarte convenabile pentru unii angajați. Patronul poate înregistra exact toate pauzele făcute de angajați pentru masă, cafea sau ieșirile la țigară, ori pentru a da un telefon, după cum a relatat ziarul britanic The Telegraph.  Firmele vor putea astfel să excludă de la plată toate aceste pauze făcute de angajați în cursul zilei de lucru.

„Se dau două ore pe zi pentru diverse pauze: masa, un telefon personal, să-ți dezmorțești picioarele, să ieși puțin la țigară sau să bei o cafea”, a a spus secretarul de stat din Ministerul Muncii  Yolanda Valdeolivas, la o întâlnire cu patronatele spaniole.

Aici nu intră însă orele de repaus obligatorii, cum sunt cele pe care sunt nevoiți să le ia șoferii de tir, de exemplu.
Firmele care vor încălca normele riscă amenzi de 626 -  6.250 de euro, potrivit The Local Spania.
Măsurile implică investiții suplimentare pentru firme, cum sunt aplicațiile de pontaj, care să să marcheze începutul și finalul lucrului, cu pauze, pentru fiecare angajat. Nici lucrătorii nu sunt foarte fericiți, pentru că se tem de introducerea unui control riguros din partea patronilor asupra vieții lor la serviciu.

Potrivit humanresourcesonline.com, în anul 2016 principalele moduri în care angajații pierd timpul la lucru sunt:

  • Conversații telefonice sau sms-uri personale
  • Navigarea pe internet în interes personal
  • Bârfa
  • Rețelele sociale
  • Scurte vizite la colegi din alte departamente
  • Pauzele de țigară sau pentru mici gustări

Și în România, guvernul a introdus, din anul 2017, reglementări destul de stricte privind pontajul în firme.

Firmele trebuie să țină la locul de muncă și evidența începerii orelor de lucru ale salariaților, conform unei recente modificări a Codului Muncii, care a generat nedumerirea unora dintre patronii din România, mai ales în domenii în care salariații nu sunt într-un flux de producție cu ore clare, care să depindă de firmă sau de lucrători.

”Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru” - prevede art 119 din Codul Muncii, modificat recent de Guvern, prin Ordonanța de urgență 53/2017.

Citește AICI explicațiile Ministerului Muncii din România privind pontajul.

Parallax

Vizualizari
3416
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri