Claudiu Zamfir

Ordonanța 114, criticată din interiorul guvernării, pentru efectele asupra antreprenorilor

Thumbnail

Controversata ordonanță de urgență a Guvernului 114/2018, criticată de unii antreprenori cu firme mici și mijlocii pentru că le-ar crește facturile la telefonie și energie și le-ar îngreuna creditarea bancară, este acum contestată și din interiorul unuia dintre partidele de la guvernare.

Cristian Dima, președinte al organizației de Galați a ALDE, cel de-al doilea partid de la guvernare, crede că OUG 114/2018, publicată de Guvern în Monitorul Oficia,  între Crăciun și Revelion, ar fi trebuit precedată de un dialog mai bun cu antreprenorii și cu băncile.

Dima, fost secretar de stat la Ministerul pentru Antreprenoriat, a afirmat marți, pe Facebook:

  • „În luna decembrie, atunci când se discuta despre OUG 114, am ridicat semne de întrebare cu privire la efectele pe care această ordonanță le va avea asupra mediului de afaceri, dar mai ales asupra românilor. Am atras atenția la acea vreme că este necesar un dialog cu toate confederațiile reprezentative ale mediului privat. Rămân la părerea pe care am avut-o, și anume că ordonanța trebuia discutată mai amănunțit.
  • De aceea, cred că avertismentele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) trebuie să fie luate în seamă de către Executiv. Este necesar ca Guvernul să facă o analiză cu privire la impactul pe care efectele schimbărilor fiscale îl are asupra mediului de afaceri. Trebuie vorbit cu cărțile pe masă, cu studii de impact și posibile scenarii. Ambele părți, atât Guvernul, cât și confederațiile trebuie să își aducă aportul pentru a găsi cea mai bună variantă pentru toată lumea, atât pentru Executiv, cât și pentru mediul de afaceri și români.
  • Îmi doresc ca lucrurile să fie clarificate, iar firmele să nu fie nevoite să își facă griji pentru viitor”.

Anterior, liderul ALDE a mai spus:

  • „Punctul de vedere al Băncii Transilvania ar trebui să ridice unele semne de întrebare cu privire la OUG dată de Executiv: <<Este o naţionalizare a profiturilor. Va crea dezechilibre imediate şi grave în sectorul bancar şi în toată economia, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali>>.
  • Cred că este nevoie ca la nivelul Guvernului să existe o analiză temeinică a efectelor acestei măsuri. România este o economie liberă de piață, lucru care nu se poate schimba.
  • Mai mult, trebuie văzut impactul asupra cetățenilor, deoarece toate efectele negative pe care le vor înregistra atât băncile, cât și celelalte entități vizate de deciziile Guvernului se vor răsfrânge asupra cetățenilor”.

Luni, Florin Jianu, președintele principalei organizații de patroni cu firme mici și mijlocii (IMM), a declarat că antreprenorii români se gândesc să-și mute firmele în Bulgaria, din cauza OUG 114/2018, emisă de Guvernul român.

„Din perspectiva întreprinderilor mici şi mijlocii, în acest moment, există o foarte mare presiune pe noi, la nivel central, să găsim măsuri concrete, soluţii pentru toate aceste probleme (apărute din cauza OUG nr. 114/2018). Inclusiv colegii ne-au rugat să analizăm o potenţială întâlnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria şi să iniţiem un dialog cu privire la posibilitatea mutării unor activităţi din România, pentru că sunt foarte mulţi care simt că lucrurile nu sunt în regulă”, a spus președintele Consiliului Național al IMM-urilor (CNIPMMR), citat de Mediafax.

„Bulgaria are o fiscalitatea constantă – nu a modificat absolut nimic în ultimii 12 ani”, a mai spus Jianu.

Patronii IMM, membri ai Consiliului, se plâng că OUG 114/2018 are ca efecte majorări de preţuri la telefonie şi electricitate, precum şi reticienţa băncilor de a le mai acorda credite.

Parallax

Vizualizari
6952
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri