Claudiu Zamfir
Guvernanții au început discuțiile cu patronii și sindicaliștii privind o majorare a salariului minim pe economie, valabil în firmele private și la stat, din anul 2021, premierul Orban dorind o „compensare a erodării puterii de cumpărare”.
La discuțiile avute până acum de Ministerul Muncii, reprezentanții patronilor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual.
„Noi am avut la nivelul ministerului deja trei runde de consultări cu sindicatele și patronatele. Sunt păreri pe de o parte în favoarea unui unei înghețări, a păstrării cuantumului salariului minim actual, dar nicio discuție nu e luată. Pe de altă parte, sindicatele susțin un punct de vedere spre creșterea salariului minim și suntem acum în discuții cu privire la aplicarea formulelor propuse de noi”, a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, joi seara, în ședința de guvern.
Premierul Ludovic Orban s-a exprimat pentru o majorare a salariului minim, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare a populației din cauza inflației.
„Vreau să ținem cont de date obiective, de inflație - că trebuie să compensăm erodarea puterii de cumpărare prin inflație -, de indicele de productivitate”, a spus el.
Discuțiile se vor tranșa cu sindicaliștii și patronii, în Consilul Național Tripartit.
Negocierile se fac în baza cifrelor de la Comisia Națională de Prognoză și de la Institutul Național de Statistică, a menționat ministrul Muncii.
Reamintim că în anul 2020 salariul minim pe economie a fost majorat cu 7,2% față de nivelul din anul 2019.
Astfel, de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe economie este de 2230 de lei.
La un salariu brut de 2230 de lei, angajatul primește „în mână” un salariu net de 1346 lei, iar firma suportă în total un salariu întreg de 2280 de lei.
Salariul diferențiat pentru lucrătorii cu facultate care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare a rămas nemodificat: 2350 lei brut pe lună. La acest nivel salarial, remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.
De menționat că salariul net crește și prin aplicarea deducerilor personale, în funcție de numărul de persoane pe care angajatul le are în întreținere, conform art. 77 din Codul Fiscal.
Citește mai mult despre salariul minim 2020.