Claudiu Zamfir
Incubatoarele de afaceri, care găzduiesc startup-urile românești și le oferă diverse servicii și facilități cu costuri reduse, vor avea valabiltate pe perioadă nedeterminată, potrivt unui proiect de lege trimis, joi, la Parlament, de către Guvern.
Proiectul Legii incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri nu aduce foarte multe noutăți, ci comasează într-un singur act normativ o serie de prevederi din actuala Lege 102/2016 privind incubatoarele de afaceri, și din reglementări subsecvente, cum este Ordinul ministrului pentru mediul de afaceri nr. 17/2017.
În vechea lege, incubatoarele de afaceri dobândesc acest titlu, cu avanatajele și facilitățile care decurg din el, pentru o perioadă de 10 ani, dar modificarea propusă de Guvern va prelungi pe perioadă nedeterminată acest titlu. Statutul de incubator se poate, însă, pierde dacă nu se mai respectă condițiile de acordare.
Proiectul de lege are nevoie să fie adoptat de Parlament și promulgat de președinte.
Care este miza: incubatoarele de afaceri, recunoscute cu acest titlu prin lege, pot beneficia de scutiri de taxe și pot obține fonduri nerambursabile de la stat sau de la Uniunea Europeană, pentru ca, la rândul lor, să ofere startup-urilor românești anumite gratuități și sprijin în afaceri.
Incubatorul de afaceri asigură rezidenților, cel puțin următoarele servicii:
Incubatoarele pot oferi startup-urilor și programe de accelerare de afaceri, pentru o perioadă de 3 până la 6 luni, putând ajunge la maxim 2 ani, în cazul unor servicii şi produse complexe cu ciclu lung de fabricație.
Proiectul de lege prevede că în programele de accelerare firmele la început de drum pot obține:
În incubatoarele de afaceri, care beneficiază de facilitățile acordate de lege, nu vor putea intra orice fel de firme.
Proiectul de lege prevede condiţii de eligibilitate pentru rezidenţii incubatorului de afaceri
NU pot fi rezidenţi ai incubatorului de afaceri societăţile bancare, societăţile de asigurare şi reasigurare, societăţile de administrare a fondurilor financiare de investiţii, societăţile de valori mobiliare, societăţile de activităţi de intermedieri financiare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de intermedieri imobiliare şi din industria carboniferă, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope; producţie sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, activităţi de leasing, activităţi de investigare şi protecție.
Titlul de incubator de afaceri acordă dreptul fondatorului la următoarele facilităţi, prin intermediul măsurilor de ajutor de stat/de minimis iniţiate de autorităţile publice centrale şi/sau locale, în limitele bugetului alocat anual, astfel:
a) scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzător terenului aferent structurii de sprijin a afacerii, potrivit prevederilor art. 257 lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu aprobarea autorităţii publice centrale şi/sau locale; b) scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura structurii de sprijin a dezvoltării afacerilor, în conformitate cu art. 250 alin. (1) pct. 9 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cu aprobarea autorităţii publice centrale şi/sau locale;
c) scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile ce fac parte integrantă din infrastructura structurii de sprijin a dezvoltării afacerilor, cu aprobarea autorităţii publice centrale şi/sau locale;
d) alte facilităţi ce pot fi acordate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale sau centrale, în limita bugetului anual aprobat acestora.
Măsurile de natura ajutorului de stat/de minimis prevăzute în lege se vor acorda cu respectarea legislaţiei europene şi naţionale în domeniu.
1. incubator de afaceri cu portofoliu mixt - vizează rezidenții cu potenţial de creştere dintr-o gamă largă de sectoare de activitate;
2. incubator tehnologic şi de afaceri - vizează rezidenții inovativi, bazați pe tehnologie avansată, conform legislației în vigoare, a căror activitate implică aplicarea sau utilizarea activităţii de cercetare-dezvoltare din cadrul unei universităţi ori institut de cercetare sau dezvoltă iniţiativa antreprenorială din mediul universitar, având ca obiectiv reţinerea tinerilor în comunitate şi comercializarea tehnologiilor elaborate şi dezvoltate de studenţi sau de facultate;
3. incubator specific unui sector - vizează rezidenții care au o idee fezabilă, aplicabilă într-un anumit sector de activitate, expresie a potenţialului endogen existent în teritoriul în care își desfășoară activitatea.
Proiect de Lege Incubatoare by Claudiu on Scribd