Raluca Abrihan

Legea incubatoarelor si acceleratoarelor de afaceri a fost aprobata. Ce schimbari aduce pentru micile firme nou infiintate

Imagine principala
Legea incubatoarelor si acceleratoarelor de afaceri a fost aprobata. Ce schimbari aduce pentru micile firme nou infiintate
Proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri a fost adoptat de catre Parlament. Care sunt facilitatile pentru stimularea infiintarii acestor incubatoare aduse de aceasta lege si ce tipuri de incubatoare pot benefica de aceste facilitati.

Ce este un incubator de afaceri?

Incubatorul de afaceri  este  o structura de sprijin a afacerilor, gestionata de un administrator, care urmareste crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru intreprinderile mici si mjlocii nou infiintate stimulandu-le potentialul de dezvoltare si de viabilitate, ajutandu-le sa se dezvolte in perioada de inceput, prin asigurarea unor facilitatii comune si a suportului managerial necesar, se arata intr-un comunicat transmis de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Practic, incubatorul de afaceri poate fi si o cladire de birouri de dimensiuni medii sau reduse, in care start up-urile platesc la comun chiria si diverse servicii, pentru a iesi mai ieftin. In plus, incubatorul de afaceri aduce laolalta firmele si ideile de afaceri, pentru ca marii investitori sa aiba mai usor acces la ele, pe modelul Silicon Valley din SUA.

Cine poate fi fondator al unui incubator de afaceri?


Pot fi fondatori ai unui incubator de afaceri autoritatile publice locale, institutia sau consortiul de institutii de invatamant superior acreditate, institutele, centrele  si statiunile de cercetare-dezvoltare, camerele de comert sau persoane juridice de drept privat, potrivit legii recent adoptate.

Tipurile de incubatoare de afaceri care se pot infiiinta sunt:
 • cu portofoliu mixt;
 • tehnologic;
 • academic;
 • agro-incubator;
 • social;
 • virtual;
 • pentru activitati nonagricole in mediul rural.
Acordarea titlului de incubator de afaceri se face prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale cu atributii in domeniul intreprinderilor mci si mijlocii.

Perioada de valabilitate a titlului de incubator de afaceri este de 10 ani, putand fi prelungit pentru perioade similare.

Serviciile oferite de administratorul incubatorului de afaceri sunt:
 • preincubare, pentru o perioada maxima de 6 luni; incubare - pentru un ciclu de incubare de maxim  3 ani;
 • accelerator de afaceri -pentru o perioada maxima de 2 ani.
Facilitatile acordate fondatorului incubatorului de afaceri, prin intermediul schemelor de ajutor de stat, sunt:
 • scutirea de la plata impozitului pe teren, corespunzator terenului aferent infrastructurii incubatorului de afaceri;
 • scutirea de la plata impozitului pe cladiri, corespunzator cladirilor care fac parte din infrastructura incubatorul de afaceri;
 • scutiri de la plata oricaror taxe datorate bugetelor locale;
 • alte facilitati care pot fi acordate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale sau centrale.

Ideea incubatoarelor de afaceri nu este deloc noua in Romania. Inca din anul 2005 pana in 2013 au fost deschise 11 incubatoare de afaceri in Brasov, Sfantu Gheorghe, Campia Turzii, Satu Mare, Bacau, Dorohoi, Mangalia, Timisoara, Alba Iulia, targu Mures si Craiova.

Cu toate acestea, nu se poate spune ca experienta a fost extrem de reusita: au fost incubate in total 203 firme si s-au creat 368 de locuri de munca, potrivit datelor Guvernului.

Initiatorii acestei legi declara ca acesta reglementeaza regimul juridic de infiintare si functionare a incubatoarelor de afaceri, prin acordarea de facilitati pentru stimularea infiintarii acestora, pentru crearea de noi locuri de munca, diversificarea economiilor si crearea unui mediu antreprenorial in cadrul comunitatilor locale.

Legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Parallax

Vizualizari
965
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri