Claudiu Zamfir

Guvernul României va avea posibilitatea să scadă TVA la cărțile digitale

Thumbnail

Uniunea Eurpeană va da voie statelor membre, inclusiv României, să aplice cote scăzuteale taxei pe valoare adăugată (TVA) la  cărțile digitale și alte publicații electronice, potrivit undei directive agreate, marți, de Consiliul Uniunii Europene.

Potrivit directivei, statele care au deja cote reduse de TVA la cărțile pe hârtie pot să reducă la același nivel și taxa la e-books. Astfel, în cazul României, Guvernul are posibilitatea să scadă TVA la publicațiile electronice de la 19% la 5%, cât au cărțile și ziarele pe hărtie, a explicat, marți, Asociația Editorilor din România, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Organizația „salută decizia de astăzi a miniștrilor de finanțe din UE de a permite statelor membre să alinieze nivelul TVA la cartea electronică cu cel aplicat cărților tipărite”.

Mai departe, directiva va fi adoptată fără discuții suplimentare, odată ce textul va fi tradus în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv în română, a informat Consiliul UE, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Apoi, directiva se va publica în Jurnalul oficial al UE, iar statele membre o vor putea transpune în legislațiile lor naționale. Aceasta nu înseamnă automat că Guvernul României va scpdea TVA și la cărțile electronice, dar va avea această posibilitate.

Propunerea de directivă plecată de la Comisia Europeană a fost deja aprobată de Parlamentul European, Consilul UE fiind ultimul obstacol

Conform normelor aplicate în prezent, fără modificările agreate marți, în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE), serviciile furnizate electronic sunt impozitate în UE la cota standard de TVA, adică minimum 15%, în timp ce publicațiile pe suport fizic pot beneficia de tarife nestandardizate. Pentru publicațiile fizice - cărți, ziare și periodice - statele membre au în prezent posibilitatea de a aplica o rată de TVA "redusă", adică minim 5%. Unele state au fost  autorizate să aplice cote de TVA "supra-reduse" (sub 5%) sau "zero" (care implică deducerea TVA).

TVA 5% pentru restaurante, hoteluri și pensiuni

Între timp, independent de decizia din UE, Guvernul României pregătește deja scăderea TVA de la 9% la 5% pentru restaurante, hoteluri și pensiuni.

Un proiect inițiat de Ministerul Finanțelor prevede extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru:

  • cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
  • serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10;
  • dreptul de utilizare a facilităţilor sportive ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311 şi 9313, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, actualizată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007, în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l);
  • serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9321 şi 9329, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, actualizată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007.
Parallax

Vizualizari
386
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri