Raluca Abrihan

Topul Global al Competitivitatii: Romania urca 6 locuri in clasament

Imagine principala
Topul Global al Competitivitatii: Romania urca 6 locuri in clasament
Romania a urcat 6 locuri in Topul Global al Competitivitatii 2015-2016, de pe pozitia 59 pe 53, potrivit raportului publicat de World Economic Forum. Primele pozitii in clasament sunt ocupate de Elvetia, Singapore si Statele Unite.

Criteriile care au stat la baza realizarii acestui top tin de buna functionalitate a institutiilor publice, mediului legislativ, de factorii care determina productivitatea economica.

Factorii avuti in vedere pentru realizarea clasamentului au vizat acordarea de punctaje cuprinse intre 1 si 7, luand in calcul 140 de economii la nivel global. Romania a fost punctata astfel: institutii publice: 86; mediul macroeconomic: 34; inovatie: 75; evolutie tehnologica: 46; ficienta pietei muncii: 78; dezvoltarea pietei financiare: 55, arata Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania.

Primele locuri din clasament sunt ocupate de: Elvetia, Singapore, Statele Unite, Germania, Olanda, Japonia, Hong Kong, Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Danemarca.

Romania este pe locul 53 in top, urmata de Bulgaria (care a stationat comparativ cu anul anterior), respectiv India (cu o urcare de 16 locuri), iar imediat in fata tarii nostre, pe pozitiile 51 si 52 se afla Turcia (coborare de 6 locuri), respectiv Costa Rica (coborare de 1 loc).

Printre tarile din regine care surclaseaza Romania sunt: Cehia (loucol 31), Polonia (locul 41), Letonia (locul 44).

"Mai avem cu siguranta multe de facut pentru a ne alinia statelor competitive, insa consider ca daca statul va monitoriza si intesifica masurile de crestere a competitivitatii, in vederea implementarii celor 12 piloni de competitivitate, Romania poate si trebuie sa ajunga in primele 20 de tari la nivel global in urmatorii 10 ani. Mediul de afaceri asteapta in acest sens cu mare interes sa vada actiuni concrete din partea Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, principalul actor responsabil de angrenarea tuturor factorilor in construirea Romaniei competitiv", sustine Florin Jianu, presedinte PTIR.

Descarca aici intregul raport al World Economic Forum.

Publicat din anul 1979, the Global Competitiveness Report reprezinta o analiza a competitivitatii statelor. Editia din anul 2015 este publicata in contextul unei economii mondiale care evolueaza pe baza unei "noi normalitati" caracterizata de crestere economica scazuta, productivitate redusa si o rata ridicata a somajului, arata  World Economic Forum.

Descarca clasamentul complet.
Parallax

Vizualizari
51
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri