Cristian Filimon

Ghid practic pentru un startup: 24 de pasi pana la business plan

Imagine principala
Ghid practic pentru un startup: 24 de pasi pana la business plan
In ultima perioada exista din ce în ce mai multa concentrare pe
conceptul de startup, exista din ce in ce mai multe comunitati care
vorbesc despre acest subiect (un exemplu bun ar fi chiar acest site),
exista din ce in ce mai multe conferinte care dezbat direct sau indirect
ideea de startup, exista tot felul de carti si de cursuri care sa te
invete cum sa fii un antreprenor de succes si sa incepi un startup.


Din pacate, in România nu exista o scoala publica pentru startup-uri, conceptul este atins foarte general in diverse facultati, insa nici profesorii nici elevii nu au pregatirea necesara pentru a-l cuprinde. Insa, daca ne uitam putin la nivel global, una dintre cele mai bune universitati care abordeaza acest subiect este MIT, care, impreuna cu profesorul Bill Aulet a scris in 2013 cartea numita ”Disciplined Entrepreneurship”.

Cartea este mai degraba un ghid practic care prezinta 24 de pasi de urmat pentru orice startup. Daca va veti intreba de ce sunt mai buni acesti pasi decat orice alti pasi prezentati in alte articole ori carti, as incerca sa va spun ca aceasta structura, pe langa faptul ca se bazeaza pe anii de studiu ai profesorului, este cea pe care au urmat-o principalele startup-uri internationale: Facebook, Uber, Whatsapp, Instagram, etc., Daca analizam in detaliu pasii (probabil, in articolele viitoare), vom observa ca sunt foarte logici.

Cei 24 de pasi

O prezentare detaliata a fiecaruia dintre pasi gasiti in carte. In acest articol va spun cum sa intelegeti mai bine infograficul creat de autorul cartii si ce categorii de utilizatori il pot folosi ca instrument de lucru in planificare.

Descarca InfoGraficul in format .pdf

Observati ca fiecare culoare raspunde la o anumita intrebare:

 • pasii marcati cu albastru te ghideaza pentru a putea raspunde la intrebarea "Cine sunt clientii?";
 • pasii marcati cu rosu raspund la intrebarea "Ce pot face pentru clienti?";
 • pasii marcati cu gri raspund la intrebarea "Ce ii face pe clienti sa cumpere produsul sau serviciul oferit?";
 • pasii marcati cu verde raspund la intrebarea "Cum fac bani din produsul ori serviciul oferit?";
 • pasii marcati cu portocaliu raspund la intrebarea "Cum voi construi produsul / serviciul?";
 • pasii marcati cu mov raspund la intrebarea "Cum voi scala business-ul?".

Acum sa tragem cateva concluzii din acest infografic:

 • probabil cea mai importanta este ca business plan-ul este pasul final. Prin urmare pana la business plan avem de facut o gramada de lucruri care sa ne raspunda la intrebarile "cu ce pret", "cand, cum, de ce si pentru cine facem produsul/serviciul".
 • cu exceptia culorii portocalii, care defineste cum va fi construit produsul sau serviciul oferit, celelalte categorii sunt intersectate; de exemplu definirea clientilor se intersecteaza cu serviciile pe care le poti oferi clientilor, ce ii face pe clienti sa cumpere produsul se intersecteaza cu metodele de monetizare a produsului s.a.m.d..
 • la anumite puncte exista o intoarcere la pasii anteriori (de la 9 la 5, de la 4 la 2, de la 17 la 15 etc.); asta inseamna ca tot timpul te poti intoarce in urma sa recalculezi sau sa redefinesti pasii anteriori in cazul in care, la un anumit pas, ajungi la concluzia ca ceea ce este definit anterior nu te poate ajuta sa ai un plan coerent.

Cine trebuie sa ia in calcul acesti pasi?

As spune ca exista 3 categorii de public care trebuie sa tina cont de pasii definiti in aceasta carte:
 • antreprenorii care vor sa-si dezvolte un startup pentru ca le organizeaza procesul de research, procesul de definire a unui business plan si pot intelege multe lucruri daca parcursul este corect: ca pot vinde produsul pe care-l au si altor piete, ca pot vinde produsul pe care-l au la un pret mult mai avantajos pentru ei sau, de ce nu, in cazul nu tocmai optimist, ca produsul nu poate avea un viitor daca este vandut in forma actuala. Tot de aici, ar trebui sa traga concluzia ca research-ul este o etapa consistenta, poate cea mai importanta din intreaga afacere care, daca este facuta gresit de la inceput, le poate compromite tot ceea ce cladesc ulterior.
 • investitorii care in momentul in care sunt interesati sa cumpere un business se uita, cei mai multi dintre ei, doar la pasul 24, adica doar la business plan fara sa ia in calcul toate punctele implicate anterior crearii planului. Daca inteleg corect mesajul acestei carti, ar trebui sa puna accentul mai mult partea de research, pentru un business plan coerent, care sa fie valid, decat sa investeasca doar in executia unui business plan propus de antreprenori.
 • antreprenorii care au deja un business si care fie se afla intr-o plafonare cu business-ul lor, fie se afla intr-un trend descendent. De cele mai multe ori, antreprenorii nu stiu ce sa faca atunci cand nu se afla in crestere si incearca diverse metode (de intrare pe noi piete, de dezvoltare de noi verticale, etc.) pentru a obtine o crestere. Aceste directii nu le ofera intotdeauna rezultatul dorit si ajung sa isi concentreze eforturile financiare si de timp in directii care nu dau roade.

Concluzionand cele scrise anterior, as spune 3 cuvinte: research, research si iar research. De cele mai multe ori, research-ul este mai ieftin, chiar daca este facut impreuna cu un consultant sau un business developer extern, decat aplicarea unui business plan nu tocmai corect facut.

Link-uri utile

Chestionar Interactiv

InfoGraficul in format .pdf

Cartea ”Disciplined Entrepreneurship”


Cristian Filimon este consultant de management si business
developer pentru companii de tehnologie si online. Lucreaza pentru
startup-uri ce sunt conduse de pasiune, la care aduce o doza de abordare
analitica si strategica.

Parallax

Vizualizari
951
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Business plan-ul trebuie mai târziu La început, business plan-ul e doar ”abureală”. Trebuie să vezi mai întâi dacă ai un produs care se vinde, la ce preț se vinde efectiv și la câți clienți se vinde. Adică trebuie să funcționezi măcar vreo 6 luni și abia după aceea poți face un business plan realist.
poza de profil
Re: Exact asta spune si articolul.
poza de profil
Generarea modelului afacerii acopera pasii anteriori plan Cartea este buna, dar ea este din 2013. E corecta ideea ca Business Planul este ultimul pas in formatarea inteprinderii fiind util atunci cand cautam investitori si banci finantatoare. Specialistii in ultimii ani accepta unanim ca pasii multi dinaintea unui Business Plan despre care vorbeste cartea sunt cuprinzator acoperiti de Business Model Generation cartea lui Alex Osterwalder iar ca trama de cele 9 sectiuni din Business Model Canavas https://hbr.org/2013/05/a-better-way-to-think-about-yo/

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri