Vlad Barza

Rwanda devine primul stat care lanseaza un serviciu national de livrari cu drone

Imagine principala
Rwanda devine primul stat care lanseaza un serviciu national de livrari cu drone
Rwanda a lansat primul serviciu national de livrari cu drone din lume, in cadrul unei ceremonii desfasurate in districtul Muhanga. Guvernul din Rwanda va utiliza dronele pentru a transporta sange catre 21 de centre de transfuzii situate in jumatatea de vest a tarii. Prin intermediul acestui serviciu pot fi acoperite, la cerere, pana la 150 de zboruri zilnice.

Dronele si serviciul de livrare sunt operate de Zipline, o companie de robotica cu sediul in California. Pentru inceput, dronele vor transporta doar sange, insa parteneriatul international dintre UPS, Gavi - Alianta Globala pentru Vaccinuri si Imunizare - si Zipline isi propune sa ajute la extinderea livrarilor de servicii medicale si vaccinuri care pot salva vieti.
 
"Dronele sunt foarte utile, atat din punct de vedere economic, cat si din cel al imbunatatirii serviciilor medicale. Suntem bucurosi sa lansam aceasta tehnologie inovatoare si sa colaboram cu partenerii nostri pentru a o dezvolta in viitor", a declarat presedintele Rwandei, Paul Kagame.

In tarile in curs de dezvoltare, accesul la produse si servicii medicale care pot salva vieti este ingreunat de infrastructura slaba. Autoritatile nu au capacitatea de a livra medicamentele necesare de la oras catre zonele rurale sau izolate, din cauza lipsei mijloacelor de transport, sistemelor de comunicatii si retelei de distributie adecvate.

In Rwanda, hemoragia postnatala este principala cauza de deces a femeilor gravide. Sangele trebuie sa fie depozitat si transportat la anumite temperaturi, altfel isi pierde valabilitatea. Pentru ca exista mai multe grupe de sange si nici o modalitate de a estima cu precizie nevoile viitoare, multe clinici de transfuzie nu au in stoc tot necesarul de sange.

In timpul lungului sezon ploios din Rwanda, foarte multe drumuri devin impracticabile sau inundate de ape. Prin urmare, se intampla foarte des ca persoane care au nevoie urgenta de transfuzii sa nu primeasca sangele care le poate salva viata.

Programul national de livrari cu drone permite centrelor de transfuzii din jumatatea vestica a tarii sa plaseze comenzi de urgenta, prin intermediul SMS-urilor. Comenzile sunt primite la baza Zipline, cunoscuta sub denumirea Nest/Cuibul, situata in regiunea Muhanga, unde compania detine o flota de 15 drone Zip.

Fiecare drona Zip poate acoperi pana la 150 km dus-intors - chiar si pe conditii de vant si ploaie - si poate transporta 1,5 kg de sange, suficient pentru a salva viata unei persoane. Dronele Zip decoleaza si aterizeaza de la baza Nest, iar livrarile sunt facute prin coborarea aproape de sol si lansarea medicamentelor la un loc desemnat denumit "cutia postala", in apropierea centrelor medicale pe care le deservesc. Zipline va opera intre 50 si 150 de zboruri de urgenta in fiecare zi, catre 21 de centre de transfuzii din jumatatea de vest a Rwandei si poate onora comenzile in aproximativ 30 de minute.

Rwanda intentioneaza sa extinda serviciul de livrari cu drone Zipline si in jumatatea de est a tarii, la inceputul anului 2017, acoperind astfel nevoile celor 11 milioane de cetateni, care se vor afla in aria de livrare a medicamentelor care le pot salva viata.

Parteneriatul comercial dintre Rwanda si Zipline va salva mii de vieti in urmatorii trei ani. Datorita acestui efort, Rwanda este printre prionierii in utilizarea de tehnologii inovatoare pentru a compensa lipsa infrastructurii rutiere si a oferi acces la servicii medicale pentru cei 11 milioane de cetateni.

Programul din Rwanda beneficiaza de sustinerea Zipline, UPS si Gavi - Alianta Globala pentru Vaccinuri si Imunizare, care au incheiat un parteneriat la nivel mondial. Datorita unui grant in valoare de 1,1 milioane de dolari de la Fundatia UPS, parteneriatul va studia operatiunile de livrare de sange cu drone din Rwanda, cu scopul de a ajuta tara sa extinda rapid tipurile de servicii si vaccinurile care pot fi livrate.

"Dronele au potentialul de a revolutiona modul in care comunitatile izolate au acces la produse medicale de urgenta. Orele economisite cu aceasta tehnologie in livrarea unor produse din sange sau a unui vaccin pentru cineva expus la rabie, pot face diferenta dintre viata si moarte", a declarat dr. Seth Berkley, CEO Gavi, Alianta Globala pentru Vaccinuri si Imunizare. "Acest proiect va constitui un test important al modului in care dronele pot imbunatati livrarea de vaccinuri specifice in intreaga lume. Fiecare copil merita sa aiba acces la vaccinuri de baza, care pot salva vieti. Aceasta tehnologie ar putea fi pasul catre indeplinirea acest deziderat."

Un rol important in acest parteneriat si in extinderea programului este detinut de expertiza logistica si resursele UPS. Compania a transportat intr-un timp record echipamentele Zipline din California in Rwanda, intr-un avion cargo Browntail, ajutand Zipline sa construiasca centrul de distributie in doar patru saptamani.

"Unul dintre cele mai importante obiective ale Fundatiei UPS este de a stabili parteneriate public-privat la scara mare, cu un impact demonstrabil si in scopuri umanitare"
, a declarat Eduardo Martinez, presedintele Fundatiei UPS si director pentru diversitate si incluziune la UPS.
 
In parteneriat cu UPS si Gavi, Zipline intentioneaza sa extinda, pe parcursul anului viitor, serviciul de livrari cu drone in mai multe tari din Africa si continentul american. De asemenea, Zipline a anuntat recent planul Casei Albe de a extinde serviciul pe teritoriul SUA, deservind rezervatiile indiene din statele Maryland, Nevada si Washington.
Parallax

Vizualizari
21
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri