Luminita Pirvu

Legea cash-back a fost promulgata. Comerciantii pot acorda clientilor, la cerere, numerar in valoare de cel mult 200 de lei

Imagine principala
Legea cash-back a fost promulgata. Comerciantii pot acorda clientilor, la cerere, numerar in valoare de cel mult 200 de lei
Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul, cu o cifra de afaceri anuala de peste 10.000 de euro au obligativitatea de a accepta plata cu cardul si de a oferi clientilor posibilitatea de a retrage numerar. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial impreuna cu normele de aplicare.
 
Legea modifica Ordonanta de urgenta nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata permite utilizatorilor de carduri ca la POS-urile magazinelor sa retraga si numerar, nu doar sa achite cu cardul cumparaturile.

Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10 000 de euro  au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.

Persoanele juridice care ofera serviciul de avans in numarare la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar. Acestea afiseaza la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului.

Avansul se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzactiilor se stabilesc conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.

In cazul in care suma existenta in casa, la dipozitia comerciantilor acceptanti de carduri nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila.

Totodata , operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica precum si institutiile publce care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasarisi prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor  de credit.

In legea se precizeaza ca bancile acceptante de carduri au obligatia de a instala terminale de plata in termen de maximum 30 de zile de la data solicitarii.

"Instalarea terminalelor de plata se face la solicitarea operatorilor economici, institutiilor publice, persoanelor juridice prevazute in baza contractelor incheiate in acest scop, in toate locurile indicate de acestia, se arata in lege.

Legea intra in vigoare la 1 ianuarie 2017

VEZI AICI LEGEA CASH-BACK-ULUI

Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru Romania in cadrul Mastercard sustine ca introducerea obligativitatii acceptarii platilor electronice are potential fantastic in ceea ce priveste incluziunea financiara a populatiei din mediul rural din Romania.

"Salutam promulgarea legii cash-back, aceasta avand potentialul de a contribui semnificativ in directia fiscalizarii, a transparentizarii fluxurilor de plata si a combaterii evaziunii. Mastercard a sustinut initiativa inca din faza primelor discutii pe marginea proiectului de lege. Initiativa este una deosebit de importanta, fiind un pas considerabil in directia cresterii progresive a gradului de acceptare si utilizare a mijloacelor electronice de plata, declara Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru Romania in cadrul Mastercard, intr-un comunicat de presa remis StartupCafe.ro
Parallax

Vizualizari
367
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri