Raluca Abrihan

Topul tarilor cu cele mai reduse impozite pe profit. Pe ce loc se afla Romania

Imagine principala
Topul tarilor cu cele mai reduse impozite pe profit. Pe ce loc se afla Romania
Romania se numara printre tarile cu cel mai mic impozit pe profit din randul tuturor economiilor globale. Cota de 16% este mult mai mica in raport cu cota medie globala a impozitului pe profit, de 27% si cu cea a mediei europene, de 25,3%, potrivit unui studiu realizat de UHY. Iata cum arata clasamentul mondial.

Statele Unite
se afla pe prima pozitie in clasamentul economiilor cu cel mai ridicat nivel al impozitului pe profit, conform cercetarii, colectand un impozit de baza de 41,4%. Cu toate acestea, UHY, compania de consultanta care a realizat studiul citat, subliniaza faptul ca acest lucru este atenuat de o varietate de scheme si deduceri care au ca efect taxe chiar mai scazute la nivelul mai multor companii.

SUA sunt urmate de Japonia, desi aceasta a redus impozitul pe profit cu 2,5% intr-un an, ca urmare a politicii "Abenomics" initiata de Primul Ministru Shinzo Abe cu scopul de a stimula cresterea la nivelul economiei din Japonia dupa mai mult de doua decenii de stagnare.

La polul opus al clasamentului se afla Emiratele Arabe Unite, care inregistreaza cel mai mic nivel al impozitului pe profit din toate tarile participante la studiu - intrucat nu percepe un astfel de impozit - urmate de Irlanda (12,5%) si cateva tari est-europene inclusiv Romania, Cehia si Croatia.

"Regimul de impozitare pe profit din Romania este unul favorabil comparativ cu alte economii din Europa", sustin realizatorii studiului citat. Acesta este cu 12,8 puncte procentuale mai mic decat in Germania (care incaseaza 28,8%) si cu 21,8 puncte procentuale mai mic decat in Franta (care percepe un impozit de 37,8%)

Descarca aici intregul clasament


UHY a studiat datele privind impozitele pe profit aplicate la o suma de 1.000.000 dolari, din 31 de tari care fac parte din reteaua lor internationala, inclusiv din toate statele membre G7, precum si din economii emergente cheie.

Realizatorii studiului mentioneaza ca din cele 31 de tari care au facut obiectul studiului, majoritatea (74%) si-au mentinut nivelul impozitului pe profit in ultimii doi ani. Sase (19%) dintre ele au redus acest nivel anul trecut, in vreme ce doar doua tari (Israel si India) au optat pentru o majorare (consultati tabelul de mai jos).

In randul celor 31 de tari, Romania se afla pe locul 29.


Sursa: compania de consultanta UHY
Parallax

Vizualizari
2024
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri