Conferință Euractiv: Oportunități de finanțare din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale

Organizator
Euractiv
Pret
Gratuit
Perioada
26-Mar-2018, 10:00
Locul desfasurarii
Sala Fortuna, etaj 21, Hotel Intercontinental
Bucuresti
Body

Facilitarea dezvoltării economice și sociale a zonelor rurale din statele membre este una dintre cele mai complexe inițiative ale UE. Diferențele structurale între regiunile continentului împiedică implementarea unei soluții universale. De la variațiile geografice la eterogenitatea socială și economică, peisajul dezvoltării rurale în UE este pictat într-o pletoră de culori unice. Astfel, înțelegând importanța critică a agriculturii pentru viitorul cetățenilor săi, UE a reformat Politica Agricolă Comună(PAC) pentru a se asigura că aceasta răspunde mai bine nevoilor diferitelor regiuni. Planul reformat oferă resurse financiare pentru agricultură, propune măsuri pentru protejarea piețelor comune vulnerabile și avansează programe de dezvoltare rurală concentrate pe urgențele specifice ale regiunilor.

Printre principalii beneficiari ai acestei politicii și instrumentelor sale de finanțare se află și România. Patru ani de la reforma PAC și în mijlocul perioadei de programare 2014-2020, a venit momentul să ne uităm înapoi la realizările diferitelor inițiative care au fost implementate, să extragem bune practici din aceste exemple și să susținem o nouă generație de actori din mediul rural să își dezvolte proiectele.

Conferința „Dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul PAC” facilitează discuții și dezbateri printre beneficiarii oportunităților de finanțare pentru agricultură și dezvoltare rurală, oficiali din partea instituțiilor naționale și europene, firme de consultanță și instituții financiare. Evenimentul oferă un spațiu pentru prezentarea celor mai bune practici din proiectele dezvoltate în trecutul apropriat, precum și noi oportunități pe termen scurt, mediu și lung. Printre alte teme, participanți vor putea discuta despre impactul PAC asupra dezvoltării rurale, resurse și instrumente în domeniu și oportunități alternative de finanțare (inclusiv sinergia acestora cu resursele oferite prin PAC).

Evenimentul se adrează tuturor actorilor relevanți: organizații din sectorul alimentar, agricultură, energie și mediu, experți însărcinați cu redactarea politicilor publice, asociații de agricultori și fermieri, organizații care reprezintă actori din mediul rural, grupuri de consumatori, ONG-uri, cercetători și reprezentanți ai mediului academic, precum și jurnaliști cu experiență în domeniu.

Participanții vor putea face schimb de experiență și bune practici și vor fi încurajați să discute nevoile șiîntrebările lor cu cei mai buni experți naționali și europeni în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, reforma agriculturii și dezvoltarea rurală.

Scopul evenimentului este acela de a pregăti participanții pentru a-și adapta munca la cele mai recente schimbări privind PAC și pentru a capitaliza resursele și oportunitățile oferite de UE pentru îmbunătățirea practicilor din agricultură și dezvoltarea zonelor rurale.

INVITAȚI SPECIALI DESCHIDERE

Mihail Dumitru, director general adjunct, DG AGRI, Comisia Europeană

Petre Daea, ministru, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

 

MODERATOR

Ovidiu Popica, manager proiect, StartupCafe.ro

 

PROGRAM

09:30 – 10:00 Înregistrarea participanților

10:00 – 11:00 Sesiunea de deschidere / Q&A 11:00 – 11:15 Pauză de cafea

11:15 – 12:30 Dezvoltarea rurală și impactul PAC

Alexandru Potor, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezoltării Rurale - Impactul PAC asupra dezvoltării rurale / Schimbarea și simplificarea PAC

Adrian Pintea, director general, APIA - Stadiul actual al schemelor de plată și măsurilor de sprijin și ajutor derulate de APIA

Daniel Crunțeanu, director general adjunct AFIR - Stadiul actual al proiectelor depuse și noi oportunități de finanțare deschise în cadrul AFIR TBC - Reprezentant sponsor UniCredit Bank
Q&A

12:30 – 13:30 Prânz

13:30 – 15:00 Finanțări europene și beneficiari

Andreea Agrigoroaei, director (măsuri agricole), AM PNDR

Alecsandru Rusu, șef serviciu (măsuri nonagricole), AM PNDR

Beneficiari fonduri europene (PNDR)

Camelia Limbășan, manager proiecte, GAL Țara Oltului

David Daniel Limbășan, poducător de produse tradiționale din porc Mangalița

15:00 – 15:15 Pauză de cafea

15:15 – 16:30 Finanțări externe și modele de sprijin ale agriculturii românești

Marilena Andrei, manager de proiect SPRING, Fundația PACT

Hagi Stoican, președinte, Societatea Cooperativa „Bostanii lui Stoican", Ocolna, jud. Dolj

Alexandra Toderiță, director executiv, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)

Marinela Culea, director, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, Brănești-Ilfov

 

Persoane contact:

Ramona DIACONU - ramona.diaconu@euractiv.ro
Mihaela STOICA - mihaela.stoica@euractiv.ro

Conţinut

- Ultimele știri -