Un număr de 12 startupuri, antreprenori și investitori au fost premați la Central European Start-up Awards (CESA) România, într-o ceremonie care a avut loc, miercuri seara, la Impact Hub Bucharest.
Startupul Anului a fost desemnat Instant Factoring, o platformă fintech de facturaj, care le plătește firmelor aderente, înainte de termen, facturile pe care acestea le au de încasat de la terți, contra unui comision. La rândul său, factorul recuperează valoarea facturii de la debitorul inițial al firmei aderente.
Astfel, fintech-ul Instant Factoring își propune să faciliteze finanțarea firmelor mici și mijlocii.
Platforma digitală de micro-factoring afirmă că a dezvoltat cel mai simplu și rapid flux de finanțare a facturilor din România. Prin crearea unui cont în platformă, proces ce durează 3 minute, clientul își încarcă facturile (în format .pdf sau .jpeg) aflate în termenul de plată și în două ore primeste răspunsul pozitiv sau negativ asupra finanțării. În caz pozitiv, banii sunt virați în contul său în 24 de ore. Se finanțează cu preponderență facturi de până la 15.000 lei, contra unui comision mediu lunar de 3% din valoarea totală a facturii, a menționat platforma fintech.
Recent, startupul a anunțat lansarea unei aplicații pentru înregistrarea și verificarea facturilor tranzacționate pe piața din România bazate pe tehnologia blockchain. Astfel. oricine poate verifica dacă o factură/creanță a fost deja cesionată, evitându-se fraudele prin cesionarea multiplă, potrivit firmei.
Instant Factoring spune că s-a lansat pe piață în urmă cu 6 luni și în acest timp a finanțat peste 50 de mici firme românești, procesând până în prezent peste 1.000 de facturi cu o valoare totală de peste 1,2 milioane de euro.
Firma este condusă de Elisa Rusu, cofondatare, care ocupă funcția de CEO și care are o experiență de 15 ani în domeniul facturajului la diverse instituții financiare nebancare din România.
Din board-ul startupului fac parte:
- Cristian Ionescu — managing partner al boutique-ului de investiții Chartered Debt Management și ex-CEO Coface România, Bulgaria și Slovacia
- Piotr Swieboda — CEO Inovo VC, fond de investiții de risc din Polonia
- Alexandru Lăpușan — CEO și co-fondator al companiei de soluții de afaceri și tehnologie Zitec și Vicepreședinte ANIS.
Lista completă a premianților CESA Awards România 2018:
- Startup Of The Year - Instant Factoring
- Best Blockchain Startup - BittWatt. Este o soluție de optimizare a tranzacțiilor de energie și de utilizare a acesteia ca monedă de schimb, lansată deja pe piația internațională
- Best Biotech Startup - Nutritio - este o aplicație care eficientizează activitatea dieteticienilor și a nutriționistilor pentru ca aceștia să poată ajuta mai mulți pacienți să își atingă obiectivele într-un timp mai scurt.
- Best AI / Machine Learning Startup - VisageCloud. Democratizează beneficiile și cazurile de utilizare asociate folosirii atât tehnologiilor de clasificare și recunoaștere facială, cât și celor de computer vision, fiind în același timp o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor pentru companii mici, mijlocii și enterprise.
- Best Fintech Startup - Instant Factoring
- Best IoT Startup - RiSe. Ridesafe Technology - RiSE este o platformă IoT și o aplicație mobilă creată pentru a oferi mai multă siguranță motocicliștilor.
- Best Social Impact Startup - Cartea Daliei. Dalia's Book - Cartea Daliei este o organizație non-profit care urmărește să promoveze educația în rândul tuturor copiilor, prin tehnologie.
- Best Newcomer - CargoPlanning - este un marketplace digital dedicat organizării transporturilor de marfă și planificării activităților de logistică, de către fabrici și depozite.
- Female Role Model of the Year - Xenia Muntean-, co-fondatoare și CEO Planable, o platformă de colaborare pentru echipele de social media.
- Best Coworking Space - Nod Makerspace, spațiul de coworking dotat cu ateliere de producție pentru industrii creative.
- Founder of the Year - Alexandru Iliescu- CEO și cofondator Mondly, cea mai cunoascută şi mai descărcată aplicaţie de învăţare a unei limbi străine! În februarie 2017, Mondly a lansat MondlyVR, prima aplicație cu recunoaștere vocală în VR.
- Investor of the Year - Matei Dumitrescu- vicepreședintele asociației de investitori Techangels, parte a celui mai mare accelerator din CEE pentru statupurile de impact - Investment-Ready Academy din Viena, mentor și investitor global în startupuri atât din România și regiune cât și din Silion Valley sau Brazilia.
- Best Accelerator or Incubator - Spherik Accelerator. Aduce împreună tehnologia, educația și oportunități de investiții, având ca misiune îmbunătățirea ecosistemului local de startup-uri și creșterea de startup-uri care se dezvoltă la nivel internațional.