Denisa Crăciun
EcoTree, o platformă digitală românească adresată domeniului economiei circulare, de reciclare a deșeurilor și dezvoltată de un startup românesc, a câștigat etapa locală a competiției BASF pentru startup-urile românești care dezvoltă tehnologii inovatoare în domenii legate de protecția mediului.
Peste 80 de idei ale startup-urilor din 11 țări europene ( România, Austria și Ungaria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Serbia și Slovenia, Grecia, Bulgaria, Cehia și Slovacia) au participat la concursul BASF Innovation Hub, iar câștigătorii fazelor locale au primit câte 2.500 de euro fiecare, în timp ce cea mai bună idee din faza finală va primi un premiu suplimentar de 5.000 de euro.
„EcoTree este o platformă cloud care facilitează reciclarea, deoarece totul este transparent și clar. Această abordare este importantă deoarece ne permite cu ușurință să observăm punctele critice și să reacționăm mai rapid și mai precis. În marea finală mă aștept să văd o mulțime de idei grozave și să mă inspir din ele. Abia aștept pitch-ul final de vineri”, a spus Bogdan Andronache, Co-Founder EcoTree.
Pe 12 noiembrie startup-ul românesc va participa la finala regională a celor mai bune startup-uri din Europa Centrală și de Sud.
EcoTree este un startup fondat în 2017 de 4 antreprenori români, Bogdan Andronache, Alexandru Petrescu, Marius Cîrstea și Dan Simota.
În 2020 a început să se dezvolte vizibil, după ce a atras o investiție de 215.000 Euro pentru dezvoltare și implementare, într-o rundă de finanțare condusă de Sparking Capital, în calitate de Lead Investor.
În 2021, EcoTree a primit o nouă investiție, de 500.000 de dolari, condusă tot de fondul românesc Sparking Capital.
La runda de finanțare a mai participat platforma de crowdinvesting SeedBlink.
Celor doi investitori, care mai finanțaseră înainte platforma digitală eco, li se alătură noi business angels, printre care Cosmin Manea, partener fondator InstaShop.
Competiția Innovation Hub este destinată inovatorilor și startup-urilor care contribuie direct sau indirect la pilonii Agendei Verzi – energie curată, agricultură durabilă și economie circulară.
Concursul, organizat de compania chimică BASF, a fost deschis pentru înscrieri timp de șase luni și s-a ținut în 11 țări din Europa Centrală și de Sud.
BASF este considerată cea mai mare companie de produse chimice din lume. În 2020, gigantul german a făcut vânzări de 59,1 miliarde de euro și profit impozabil de 3,6 miliarde de euro.