Denisa Crăciun

Un start-up românesc, câștigătorul unei competiții medicale europene

Thumbnail

Un start-up românesc, ce oferă o soluție pentru gestionarea emoțiilor, a fost desemnat cea mai promițătoare inovație în domeniul medical la competiția EIT Health InnoStars Award 2021, care se concentrează pe promovarea antreprenoriatului, inovării și educației în domeniul sănătății.

Tully, asistentul inteligent pentru gestionarea emoțiilor, care a câștigat marele premiu la competiția EIT Health InnoStars Awards, ajută persoanele cu afecțiuni complexe să trăiască mai bine și îmbunătățește modul în care își recunosc, monitorizează și gestionează emoțiile, conform unui comunicat transmis vineri StartupCafe.ro.

Startup-ul se bazează pe o gamă completă de suport psihologic automat pentru tulburările de integrare senzorială, de la afecțiuni specifice (ADHD, tulburare bipolară, autism) la afecțiuni generale, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Tully a împărțit podiumul cu APPERCELL din Ungaria și echipa Nanoker din Spania, care au câștigat locurile doi și trei la EIT Health InnoStars Award 2021.

În luna mai au fost anunțate 15 startup-uri semifinaliste, care au primit o finanțare de 25.000 de euro din fonduri UE, training, mentorat individual și oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri europene.

După 4 luni de program, 10 dintre aceste echipe au concurat și în cadrul Marii Finale a Premiilor InnoStars Awards 2021, unde echipa Tully, ocupanta primului loc, a primit o finanțare suplimentară de 25.000 euro, cea de-a doua echipă clasată – 15.000 euro, iar cea de-a treia - 10.000 euro.

„Participarea în cadrul competiției InnoStars Awards a fost una dintre cele mai interesante experiențe din viața noastră profesională. Am primit un feedback de neprețuit din partea experților din industrie în timpul lunilor de instruire și mentorat. Competiția a avut pentru noi un impact extraordinar, cu tot sprijinul profesional și financiar pe care l-am primit. În urma câștigării competiției, suntem nerăbdători să dezvoltăm proiectul Tully și ne dorim ca soluția noastră să ajungă la cât mai mulți pacienți din toată Europa și să le îmbunătățească gestionarea emoțiilor”,  a spus Marius Rus, co-fondator și CEO Tully.

Cei 15 semifinaliști calificați în bootcamp au fost selectați dintr-un total de 162 startup-uri. Competiția a oferit echipelor participante peste 400 de ore de formare intensivă, networking și mentorat pentru echipele care au dezvoltat deja un prototip de produs inovativ în domeniul sănătății.

Marea Finală susținută în cadrul evenimentului BIO-Europe Digital a reprezentat cea de-a 5-a ediție a competiției prin care EIT Health își propune să descopere cele mai talentate startup-uri active în domeniul sănătății din Europa Centrală, de Est și de Sud.

Cele 10 echipe participante în cadrul finalei din acest an provin din Spania, Ungaria și România, fiecare țară cu câte două echipe, urmate de Polonia, Estonia, Italia și Portugalia, cu câte o echipă.

Și în 2020, România și Ungaria au avut o prezență puternică.

„De-a lungul celor cinci ediții ale Premiilor InnoStars, peste  75 echipe au primit ceea ce numim «un pachet de start», o combinație de training, networking și finanțare. Toate acestea reprezintă un set de instrumente de bază care accelerează dezvoltarea inovațiilor aflate în stadiu incipient. Există mii de idei promițătoare care ar putea revoluționa asistența medicală sau biotehnologia, dar care pot fi uitate în sertare dacă nu beneficiază de o traiectorie bună, însă InnoStars Awards și-a asumat misiunea de a le descoperi”, a declarat Tamás Békási, coordonatorul EIT Health InnoStars Awards.

Cu ce se ocupă celelalte două echipe câștigătoare

APPERCELL, echipa din Ungaria, care a câștigat locul al 2-lea, a dezvoltat o soluție care vrea să revoluționeze cercetarea biomedicală și dezvoltarea de medicamente, prin comercializarea unui sistem de matrice de microelectrozi de mare randament cu o platformă automată de analiză a datelor, care permite descoperirea mai rapidă, mai sigură și mai eficientă a medicamentelor, minimizând în același timp nevoia de experimente pe animale vii.

Locul 3 a fost ocupat de echipa Nanoker din Spania, care dezvoltă implanturi dentare cu o tehnologie avansată, din ceramică nanocompozită, disruptive, sub formă de rădăcină și implanturi monobloc versatile.

Clusterul InnoStars este una dintre cele 7 zone geografice ale EIT Health. Acesta acoperă jumătate din Europa, inclusiv Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și regiuni suplimentare incluse în Schema de inovare regională a EIT - statele baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România.

Acesta este un grup de țări evaluate în Clasamentul European al Inovatorilor (EIS) ca inovatori modești sau moderați.

InnoStars se concentrează pe promovarea antreprenoriatului, inovării și educației în domeniul sănătății, vieții sănătoase și  îmbătrânirii active în regiune și pe scăderea decalajului dintre regiunile lider în inovare și regiunile moderat inovatoare.

Parallax

Vizualizari
500
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri