Redacția StartupCafe.ro

Cum e să faci startup de țară. Interviu cu reprezentantul oficial al Liberland în România

Thumbnail

Niciun startup nu e ușor, cu atât mai puțin atunci când e vorba de startup-ul unei națiuni, fie ea și „micro”.În urmă cu câțiva ani presa internațională scria cu o doză de scepticism presărată pe alocuri cu amuzament despre declararea unei noi națiuni pe malul Dunării, la granița dintre Serbia și Croația.

Însă 6 ani mai târziu Liberland încă există, atrăgând tot mai mulți entuziaști în pofida faptului că nu a reușit să obțină recunoașterea internațională a vreunui stat membru ONU și a piedicilor puse mai mult decât ocazional de statele învecinate.

Liberlandezii susțin că țara lor întrunește condițiile legale pentru a fi recunoscută de comunitatea internațională, chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Argumentul lor e susținut, chiar dacă uneori parțial, și de articole publicate în reviste de drept prestigioase precum Chicago Journal of International Law.

Sigur, alții sunt mai sceptici așa că am vorbit cu antreprenorul timișorean Steve Kovacs, reprezentantul oficial al Liberland în România (ar fi ambasador dacă România ar recunoaște națiunea) să îmi explice mai multe despre ce își propun să facă ei acolo.

StartupCafe.ro: În primul rând, ce este Liberland?

Steve Kovacs: Liberland e cea mai nouă țară din Europa, fondată în 2015 pe malul Dunării la granița dintre Serbia și Croația, fix de ziua lui Thomas Jefferson, autorul principal al Declarației de Independență a Statelor Unite.

Data nu e aleasă întâmplător fiindcă suntem cea mai liberă țară de pe planetă. Dorind să fim oameni liberi, constituția noastră se bazează pe filosofia libertariană și ideile Școlii austriece de economie.

Republica Liberland a atras oameni din toate colțurile lumii, dornici de libertate, filozofi, artiști, antreprenori și în general, vor să își pună în practică ideile și proiectele fără bariere birocratice, cu reglementări minime.

StartupCafe.ro: Cum a apărut Liberland și cum ați ajuns la locația respectivă? 

Steve Kovacs: Ideea unei societăți în care oamenii își pot crea propriul destin și căuta fericirea datează de dinaintea înființării SUA, fiind cel puțin la fel de veche ca Magna Carta.

Chiar dacă unele din ideile respective și-au avut originea în Europa, ele fie nu au fost puse în aplicare, fie s-au pierdut pe parcurs, motiv pentru care Vít Jedlička, un economist și politician din Cehia, a decis în urmă cu 6 ani să întemeieze Liberland.

Peninsula Gornja Siga, o fâșie de pământ de pe malul Dunării cu suprafața de 7 km², a fost unul dintre teritoriile nerevendicate după destrămarea Iugoslaviei de către statele vecine, dl. Jedlička revendicând teritoriul în 2015 în baza principiului „terra nullius” (tărâmul nimănui) printr-o notă diplomatică oficială și o cerere de recunoaștere trimise Croației, Serbiei și ulterior altor state.

Thumbnail

Liberland se află pe o peninsulă de 7 km² aflată la granița dintre Croația și Serbia

 

StartupCafe.ro: Cum poate deveni cineva cetățean Liberland și cum poți ajunge acolo?

Steve Kovacs: Oricine poate depune online cererea de e-Rezidență pe site-ul Liberland.org iar cei care doresc pot aplica și pentru obținerea cetățeniei. În paralel, oricine își poate deschide o firmă în Liberland. Avem peste jumătate de milion de cereri de cetățenie și e-Rezidență primite de peste tot din lume.

Orice persoană poate obține e-Rezidența Liberland însă în cazul cetățeniei aplicanții trebuie să își asume dar mai ales să practice principiile libertariene.

O altă condiție este să nu fii certat cu legea în țara de origine. Am început chiar implementarea unei verificări individuale și de cazier a celor care își depun cererile la noi, printr-o bază de date internațională

Pasul final îl reprezintă un interviu cu ambasadorul țării de origine sau cu președintele Jedlička.

Accesul fizic în Liberland se face momentan fie navigând pe Dunăre, fie traversând dinspre partea sârbă. Urmează să construim în viitorul cât mai apropiat și o punte de trecere plutitoare și un port.

De ce ar vrea cineva să fie cetățean Liberland, ce avantaje și obligații îți aduce?

Steve Kovacs: Motivul principal ar fi că am creat un mediu în care oamenii se pot realiza, porni o afacere sau alte proiecte pe care vor să le pună în practică inclusiv să găsească persoane cu care rezonează și cu care să colaboreze.
 
Nu avem taxe, ele fiind contrare filozofiei libertariene, cheltuielile Liberland fiind acoperite în mare parte din donații voluntare.

Să nu vă așteptați însă să vă bucurați de activități financiare ilegale în alte țări europene. Cu toate că nu avem legi de „transparență financiară” sau instituții precum ANAF și nu vă va cere nimeni să depuneți declarații de avere sau de profit, firmele din Liberland vă vor da facturi și semna contracte conform standardelor internaționale.

Obligații nu aveți în afară de a nu leza imaginea Liberland, a celorlalți liberlandezi și de a nu încălca proprietatea, libertățile altora.

Toate acestea decurg din filozofia noastră conform căreia fiecare om are dreptul să își caute libertatea și fericirea în această viață.

StartupCafe.ro: Ce proiecte ați lansat acolo?

Steve Kovacs: Pentru investitori și antreprenori cel mai important ar fi Zona de Comerț Liber Liberland (Liberland Free Trade Zone), creată pe malul sârbesc al Dunării în colaborare cu primăria Apatin. Este un incubator de afaceri cu o suprafață ce se întinde pe 122 de hectare și oferă firmelor și antreprenorilor din Liberland posibilitatea de comerț import/export și transport de produse fizice fără a plăti taxe vamale sau TVA.

Avem proiecte de inițiativă civică ce țin de infrastructură care să conecteze malul Dunării de Zona de Comerț Liber. Tot aici intenționăm să construim un centru turistic și un parc de distracții unde vom primi vizitatori cât mai curând unde vă așteptăm și pe voi.

Avem și o fundație umanitară, Liberland Aid Foundation, care a oferit ajutoare după cutremurul din Croația din luna decembrie a anului trecut, a donat rechizite și cărți unei biblioteci din Uganda, a echipat o școală din Serbia cu laptopuri și o imprimantă 3D, a oferit ajutoare sub formă de mâncare în Haiti și în Brazilia pentru a veni în ajutorul oamenilor afectați de pandemie.

Discutăm noi proiecte și ne întâlnim anual pe Dunăre pe vasul „Bitcoin Freedom” în cadrul FloatingMan, reuniunea liberlandezilor și reprezentanților Liberland.

Thumbnail

Steve Kovacs (stânga) alături de Vít Jedlička (centru), fondatorul și președintele Liberland

StartupCafe.ro: Apropo de bitcoin, Liberland are o monedă oficială?

Steve Kovacs: Moneda oficială a Liberland este o criptovalută bazată pe blockchain numită Merit, în rezervă limitată și cu valoare echivalentă dolarului american. Fiecare metru pătrat din cei 7 km² ai suprafeței Liberland echivalează 10 Merite, motiv pentru care va exista mereu o cantitate fixă de Merite.

Fiind o economie liberă folosim și alte criptovalute, inclusiv valute de circulație internațională ca euro sau dolarul, firmele private acceptând chiar și metale prețioase.

StartupCafe.ro: Ce idei aveți care să poată fi implementate și de o țară mare?
 
Steve Kovacs: Scopul nostru actual este să mutăm pe un blockchain public tot ce înseamnă administrație guvernamentală, instituții înregistrate, comunicare, tranzacții și arhive financiare, sistemul de vot, inclusiv constituția și legislația, sistemul juridic.

Trebuie făcută o distincție aici fiindcă tehnologia blockchain este adesea confundată cu bitcoin dar ea are și numeroase alte aplicații. Iar inclusiv autorități publice, unele chiar și din SUA, au început să folosească blockchain în domeniile în care o implementăm și noi.

Intenționăm să automatizăm absolut tot ce ține de birocrație, atât din considerente de eficiență, lipsă a rudelor angajate în instituțiile publice, cât și transparentă.

Un astfel de sistem a fost prezentat și STS-ului din România în 2019 sub forma aplicației RO 112 / Cell 411.   

Principile fundamentale ale tuturor proiectelor noastre sunt descentralizarea, confidențialitatea datelor și a activităților individului prin criptografie pe blockchain. Scopul este maximizarea libertății de asociere și tranzacționării fără reglementări nejustificate.

StartupCafe.ro: Există cetățeni faimoși ai Liberland?

Steve Kovacs: Probabil cel mai faimos este fostul senator american Ron Paul, unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai libertății individuale și economice la nivel mondial. Un alt liberlandez nou este Andrew Henderson, antreprenorul care a fondat proiectul The Nomad Capitalist. Lista e deschisă, avem jumătate de milion de cereri de procesat.

Thumbnail

Fostul senator republican Ron Paul primind cetățenia Liberland.

StartupCafe.ro: Ați fost afectați de pandemie?

Steve Kovacs: Accesul înspre Liberland a fost îngreunat de către țările învecinate din cauza restricțiilor însă ne-am adaptat și am reușit să importăm prin fundația noastră umanitară măști și teste rapide Covid-19 pe care le-am donat în mare parte persoanelor nevoiașe din țările vecine.

StartupCafe.ro: Fără supărare, dar unii oameni cred că sunteți țăcăniți sau fără ocupație.

Steve Kovacs: Aproape toți cei care au încercat să creeze sau descopere lucruri noi au fost numiți la început nebuni de către cei din jur, asta până în momentul în care le-a reușit. Inclusiv de Steve Jobs au râs marile companii când a dorit să aducă calculatorul personal în casele oamenilor, ca să dau doar un exemplu dintre toți cei care au venit cu idei revoluționare de-a lungul timpului.

Personal am fost numit nebun în repetate rânduri de fiecare dată când mi-am lansat o afacere, preluat concurența locală, sau investit economiile în bitcoin în urmă cu 5 ani.

Liberland are deja susținerea unor economiști recunoscuți, ca de exemplu David Friedman, antreprenori și persoane publice de vază iar activitatea noastră a ajutat multe persoane din întreaga lume. 

Ceea ce ne diferențiază de alte „micronațiuni” ca Monaco, Gibraltar, Vatican sau Luxemburg, toate mai mici ca Liberland și care posibil te-ar corecta dacă le-ai numi astfel, este că ne-am creat națiunea de la zero pe un teritoriu liber, nicidecum cucerit sau separat din altă națiune.

Pe lângă asta, Liberland a fost fondată de experți din domeniul politic și economic în conformitate cu Convenția de la Montevideo, documentul în care au fost stipulate condițiile pe care un stat trebuie să le îndeplinească pentru a-i fi recunoscută suveranitatea de către legislația internațională.

Autor: Sebastian Jucan

 

Brosura Liberand by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2641
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 888
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri