Claudiu Zamfir

Trei IT-iști ucraineni au făcut o platformă de gramatică engleză, iar acum firma lor valorează 13 miliarde dolari

Thumbnail

Platforma Grammerly, de asistență la scriere în limba engleză, lansată de trei IT-iști din Ucraina, a ajuns să valoreze 13 miliarde de dolari, în urma unei noi runde de finanțare, de 200 de milioane de dolari, pe care a obținut-o joi.

Ucraina este o țară relativ săracă, cel puțin pe hârtie, cu un produs intern brut pe locuitor de vreo 3 ori mai mic decât al României. De aici s-au ridicat însă antreprenori tech importanți, produs al unei baze de talente construite în școala sovietică de matematică și calculatoare. Din Ucraina sunt, de exemplu, miliardarul și filantropul Jan Koum, cofondator al WhatsApp,  Max Levchin (cofondator PayPal), Dmitriy Zaporozhets (cofondator GitLab).

Tot din Ucraina sunt și fondatorii Grammarly: Max Lytvyn, Alex Shevchenko și Dmytro Lider.

Înainte de Grammarly, Lytvyn și Shevchenko au realizat o platformă IT de depistare a plagiatului în lucrările de la universități. În acest startup a fost cooptat și Dmytro Lider. Firma lor, MyDropbox (fără nicio legătură cu Dropbox), s-a extins în America, unde și-a găsit clienți în rândul universităților din SUA și Canada. În 2005, au vândut platforma unei firme de investiții din Canada, Sciworth Inc.

Apoi, cu banii obținuți, în 2009, cei trei au fondat, la Kiev, Grammarly, o platformă de asistență la scriere în limba engleză. Ca ucraineni lucrând în America și în mediu internațional în general, au înțeles imediat utilitatea unei tehnologii care să îți corecteze gramatical textele în engleză și să te și ajute să compui un text mai frumos și mai adecvat la scopul său, din punct de vedere stilistic.

Asta face Grammarly, de 12 ani: folosește inteligența artificială să te ajute să trimiți, de exemplu, un mail. Dacă acel mail trebuie să ajungă la un potențial client sau partener de afaceri, este bine ca textul să fie absorlut corect gramatical și, mai mult, îngrijit stilistic, coerent și adecvat la context.

Max Lytvyn și Alex Shevchenko s-au stabilit la Toronto, iar Dmytro Lider a rămas la Kiev, compania lor dezvoltându-se la început în Ucraina. Fondatorii nu s-au „agățat de putere” și au înțeles valoarea pe care un manager cu experiență o poate aduce în firmă. Așa l-au cooptat pe Brad Hoover, un investitor american care a activat în fondul de investiții General Catalyst. Hoover a fost numit CEO al Grammarly, iar acesta a mutat sediul central al companiei la San Francisco, dar baza tehnologică a rămas tot la Kiev, să profite în continuare de bazinul de talent de acolo.

În octombrie 2019, compania a ajuns unicorn, fiind evaluată la peste 1 miliard de dolari în urma unei runde de investiții de 90 de milioane de dolari  conduse de fondul General Catalyst. Joi, 18 noiembrie 2021, Grammarly a anunțat că a primit o super-rundă de investiții, de 200 de milioane de dolari, din partea investitorilor americani de la Baillie Gifford și BlackRock. În cei 12 de ani de existență, platforma a ajuns la investiții de circa 400 de milioane de dolari și este evaluată la 13 miliarde de dolari.

Grammarly are circa 200 de angajați, dintre care mai mulți de jumătate sunt în Ucraina, iar restul la sediul central de la San Francisco și la New York.

Parallax

Vizualizari
8403
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri