Claudiu Zamfir

Românii de la TechAngels au acordat investiții de 3,3 milioane EUR unor startup-uri, în prima jumătate a anului 2022

Thumbnail

O serie întreagă de startup-uri de tehnologie au primit investiții totale de 3,3 milioane de euro de la investitori privați membri ai rețelei românești TechAngels, potrivit unui bilanț transmis, luni, publicației StartupCafe.ro.

Sumele investite de membrii TechAngels în semestrul întâi al anului 2022 sunt cu 10% mai mari decât cele din prima jumătate a anului 2021 iar structura volumelor pe trimestre este inversată față de perioada corespunzătoare a anului trecut. 

Investițiile la care au participat membrii TechAngels cu finanșțările lor de 3,3 milioane de euro se ridică la un total de aproximativ 200 de milioane de euro, în primul semestru, aproape dublu față de volumele investite în întregul an 2021. Dar nu toate rundele anunțate ca fiind deschise s-au și finalizat, ca atare, estimarea este una grosieră dar confirmă creșterea întregului ecosistem, diversificarea tipurilor de investitori, participarea unor noi actori- fonduri și platforme de investiții, precum și disponibilitatea resurselor de finanțare.

„Datele agregate prin sondarea membrilor TechAngels ne arată un nivel de activitate la fel de intens ca cel din 2021, un an record, pentru comunitatea tech din România și pentru asociație. În trimestrul al doilea au apărut semne ale unei prudențe crescute din partea investitorilor. Peste 30% dintre investori și-au schimbat strategiile de investiții, optând fie să aloce mai multe resurse prin fonduri de venture capital, fie să diverisifice portofoliul și cu alte domenii decât tech, fie să diminueze din sumele alocate investițiilor. Aproximativ 45% din investitori au în intenție o reducere a resurselor investite”, spune Mălin-Iulian Ștefănescu (foto), președintele TechAngels, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

În cei 9 ani de existență, TechAngels România a ajuns să aibă 128 de membri, care au investit în total în peste 240 de startup-uri, marea majoritate românești.

Idei de afaceri în care au investit finanțatorii TechAngels România

Procentul investitorilor perocupați de contextul economic actual a crescut de la 65%, în luna aprilie 2022, la 80% în luna iunie, ca urmare a continuării războiului, a presiunilor inflaționare și a problemelor de pe piața de energie.

Finanțările din trimestrul doi 2022 au vizat peste 50 de startup-uri, din care jumătate au beneficiat de runde follow-on. În total, grupul TechAngels a întâlnit în pitch-uri organizate de asociație 35 de startup-uri locale.

TechAngels a organizat și o secțiune separată în platforma de lucru a asociației, pentru participarea startup-urilor tech din Ucraina.

Ce sume au investit finanțatorii din TechAngels România în startup-uri:

  • 20% dintre investitori au alocat sume până în 20.000 de euro,
  • 25% au investit între 20.000 – 100.000 de euro,
  • 10% au alocat sume între 100.000 și 500.000 de euro,
  • 45% din grup a optat să nu investească în această perioadă a anului, amânând deciziile de investiție pentru a doua jumătate a anului 2022.

Domeniile acoperite de startup-urile care au participat la pitch-uri au fost, ca de obicei, dintr-o plajă foarte largă.

Aproape jumătate din ideile prezentate de startup-urile întâlnite de TechAngels se axau pe 3 domenii principale:  

  • Soluțiile de automatizare și cele care propun eficientizarea proceselor de business,
  • Business-to-business,
  • e-commerce.

Alte domenii abordate de startup-urile intrate în atenția investitorilor:

  • Domeniile HR, fintech și auto au atras în mod special atenția fondatorilor.
  • Soluțiile dedicate serviciilor medicale au reprezentat 10%, din totalul celor aflate în pitch-uri.
  • Mai pot fi grupate în categorii soluțiile de timp liber și loisir și cele pentru administrarea diferitelor aspecte ale vieții curente, de la identificarea de personal pentru reparații, curățenie, până la ajutoare pentru asistența persoanelor vulnerabile și copiilor.

„Ponderea de aproape 50% startup-uri noi, în totalul finanțat de membrii TechAngels în trimestrul al doilea, ne arată că interesul investitorilor pentru soluții valoroase rămâne ridicat, în ciuda mediului economic general, aflat sub presiune. Tehnologia este un vehicul important pentru eficientizarea costurilor și activității în companii precum și în simplificarea vieții oamenilor, de aceea tech va fi un domeniu cu tracțiune, în context. Existența rundelor follow-on, substanțiale, demonstrează  încrederea acordată echipelor și rolul serios pe care îl are partenerul angel investor. Rămâne o provocare recrutarea de noi angajați, în mod special pentru startup-uri, ale căror resurse pentru recrutare sunt mai mici față de marile companii, caută programatori pentru procesele  interne de digitalizare”, precizează Mălin-Iulian Ștefănescu.

 

Parallax

Vizualizari
390
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri