Denisa Crăciun

Grupul TechAngels a investit în 2021 dublu față de 2020 în startup-urile din România

Thumbnail

Grupul românesc TechAngels a investit 8,9 milioane de euro în total în 2021 în startup-uri tech din România, o dublare a investițiilor față de 2020 și o depășire cu 43% a nivelului de investiții față de 2019.

Investitorii grupați în asociația românească TechAngels au finanțat 69 de startup-uri, din care 14 au beneficiat de runde follow on.

„Rezultatele arată că 2021 a fost un an de recuperare, în sensul recâștigării terenului afectat de izbucnirea pandemiei  de către echipele startup-urilor și în sensul însănătoșirii mediului, al colaborării, al deschiderii, al continuării unor relații de sprijin pentru dezvoltarea echipelor și proiectelor valoroase. Creșterea volumului de investiții vine din angajarea unor sume mai mari și din extinderea, cu 46 % a asociației. Mai mulți investitori înseamnă și mai multe proiecte susținute, și mai multă diversitate”, spune Mălin-Iulian Ștefănescu, Președintele TechAngels.

Ce sume au alocat investitorii privați în 2021

  • 40% dintre investitori au alocat sume până în 50.000 de euro;
  • 37,5% au investit între 50.000 – 500.000 de euro;
  • 5,5% au alocat sume de peste 500.000 de euro.

Un procent de 20% din grup a optat să nu investească în noi soluții, parte dintre aceștia fiind noi membri ai grupului.

În total, grupul a întâlnit în pitch-uri organizate de asociație 116 startup-uri locale. La acestea se adaugă altele, până la un total de aproape 200, întâlnite în cadrul programelor de accelerare, unde membrii TechAngels sunt mentori și jurați sau în campaniile organizate de partenerii asociației, platforme de finanțare și fonduri.

Thumbnail

În ultimul trimestru al anului 2021, TechAngels a investit 3 milioane de euro în startup-urile din România. De asemenea, anul trecut a existat o creștere a rețelei de investitori de tip angel față de 2020: 49%, până la 118 membri.

Soluțiile de automatizare, robotizare și cele care propun eficientizarea proceselor de business, b2b, au reprezentat o pondere importantă (44%) din ideile prezentate de startup-urile întâlnite de TechAngels. Soluțiile care urmează ca număr sunt cele din sănătate și educație (câte 10%), în linie cu preocupările majore ale societății în această perioadă.

În 2021 au apărut și soluții tech pentru creșterea unor comunități și mai multe soluții orientate către sustenabilitate, cu aplicații în viața de zi cu zi și în business. Multe dintre resursele solicitate de startup-uri au avut ca scop extinderea soluțiilor în regiune și internațional, scalarea și dezvoltarea produselor.

Thumbnail

„Contextul economic general este marcat de destul de multe tensiuni, cum ar fi creșterea prețului la utilități, transformările la nivelul companiilor generate de noile modele de lucru, presiunile privind tranziția către economia verde. Toate acestea vor aduce probabil un plus de prudență în 2022. În industria tech se vor căuta în continuare soluții pentru acoperirea necesarului de specialiști tech, valabil și pentru companiile mari și pentru startup-uri. Nu va fi probabil un an ușor, dar în comunitatea startup-urilor tech pornim de la o bază destul de bună, tehnologia a devenit indispensabilă în multe domenii și mă aștept ca proiectele valoroase să primească sprijinul necesar pentru a crește rapid și pentru a se extinde regional și internațional”, precizează Mălin Ștefănescu.

TechAngels este un grup deschis de investitori privați interesați să susțină dezvoltarea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România și din regiune. În acest moment, asociația are un număr de 118 membri. Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialiști din companii multinaționale.

În calitate de angel investors, membrii grupului asigură mentorat și consiliere pentru start-up-urile selectate. În portofoliul TechAngels se află până acum peste 240 de start-up-uri

Pentru anul 2022, asociația TechAngels spune că vrea să continue ritmul constant de conectare cu fondatorii și echipele startup-urilor, să crească nivelul de implicare și interactivitate în cadrul grupului de investitori, în măsura în care și situația sanitară o va permite.

Intenția este de a valorifica expertizele multiple și de a favoriza schimbul de experiențe și opinii în cadrul grupului. De asemenea, pentru investitori vor exista oportunități de învățare și actualizare legate de apartenența și, respectiv accesul, la asociațiile europene.

Parallax

Vizualizari
381
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri