Claudiu Zamfir

Impactul votului cu Georgescu: „Percepție negativă din partea investitorilor internaționali. E nedrept”. Interviu cu Marius Ghenea, antreprenor și investitor

Thumbnail

Investitorul și antreprenorul Marius Ghenea crede că votul acordat politicianului Călin Georgescu în primul tur al Alegerilor Prezidențiale 2024 a generat o „percepție negativă din partea investitorilor internaționali” asupra României, dar omul de afaceri consideră că este nedreaptă o astfel de percepție, „ținând cont că o majoritate semnificativă a cetățenilor cu drept de vot din România nu au abdicat și nu vor abdica” de la valorile pro-europene și euro-atlantice, „iar cei care au votat cu un candidat anti-european, anti-NATO și pro-rus, în mare parte nu au știut cu cine votează, de fapt”. 

Marius Ghenea conduce firma de investiții Catalyst România, cunoscută mai ales pentru finanțarea unor afaceri românești inovatoare, ca SmartBill (platformă de facturare), ESX (aplicație de abonamente la săli de fitness), Vola (agenție online de voiaj), evoMAG (comerț online), SeedBlink (platformă de multifinanțare a startup-urilor). În prezent, Catalyst România acordă startup-urilor românești și din regiune investiții de câte 1-3 milioane EUR, dintr-un fond total de 50 de milioane EUR. 

Acum, Marius Ghenea a acceptat să răspundă la câteva întrebări trimise de StartupCafe.ro, privind Alegerile Prezidențiale 2024: 

  • Care credeți că este impactul alegerii lui Călin Georgescu pe primul loc la turul I al prezidențialelor, din punctul de vedere al percepției investitorilor asupra României, asupra firmelor și startup-urilor din România?

Marius Ghenea: În mod clar, primul efect a fost unul de neîncredere a partenerilor noștri din Europa și SUA în hotărârea românilor de a continua drumul pro-european și euro-atlantic, adică o percepție negativă din partea investitorilor internaționali, ceea ce, în opinia mea, este nedrept, ținând cont că o majoritate semnificativă a cetățenilor cu drept de vot din România nu au abdicat și nu vor abdica de la aceste valori, iar cei care au votat cu un candidat anti-european, anti-NATO și pro-rus, în mare parte nu au știut pentru cine votează de fapt! 

Din acest punct de vedere, eu cred că înțelepciunea poporului român va prevala în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, iar rezultatul din primul tur nu a însemnat în niciun caz o victorie a extremismului, ci pur și simplu, ținând cont de numărul foarte mare de candidați și de oferta politică diversă de la primul tur, voturile s-au împărțit între mulți candidați care au obținut scoruri asemănătoare.

  • Dvs. cum îl percepeți pe Călin Georgescu, din tot constructul de imagine, din acest întreg produs politic, dvs. ce v-a atras atenția cel mai pregnant, ce e cel mai relevant la el?

Marius Ghenea: Nu îl cunosc personal pe candidatul Călin Georgescu, dar din ceea ce am văzut, în preluările din presă ale declarațiilor acestui candidat, el susține opusul a tot ce susțin eu personal, ca idei și valori umane. El susține, de exemplu, că legionarii și autorii Holocaustului din al Doilea Război Mondial, din România sunt eroi naționali, că Putin este un lider de admirat, că Ucraina este o țară inventată, că virusul Covid nu a existat, că schimbările climatice sunt inventate, că femeile nu au ce să caute în roluri de conducere în societate și multe alte asemenea aberații, în opinia mea, încât mi se pare surprinzător că cetățenii români ar putea fi de acord cu toate aceste aberații în același timp, ceea ce evident înseamnă că mulți dintre votanții săi nu au înțeles de fapt pe cine votează, ci s-au alăturat pur și simplu valului social media, care a fost foarte bine construit pentru acest candidat, de oricine ar fi fost în spatele acestei campanii.

  • Ca investitor, ce așteptări aveți de la clasa politică din România?

Marius Ghenea: Cred că un lucru bun care a rezultat din acest prim tur al alegerilor este că, în realitate, cetățenii nu au votat pentru candidatul Călin Georgescu, ci au dat un vot împotriva PSD și PNL, partidele de guvernare și până în prezent cele mai importante partide din România. A fost o sancțiune aspră, dar utilă, pentru ambele partide, care într-adevăr, au reacționat democratic, prin demisii în lanț, ceea ce e un semn în plus că avem totuși o democrație funcțională în România, așa cum a fost și faptul că Marcel Ciolacu a felicitat-o pe Elena Lasconi pentru plasarea pe locul doi - fac aici comparația cu reacția lui Donald Trump în 2020, când a instigat o adevărată insurecție asupra Capitoliului, deoarece nu a recunoscut rezultatul alegerilor democratice din SUA de atunci.

  • Dar de la alegători, de la cetățenii români ce așteptări aveți dvs., ca investitor în România?

Marius Ghenea: În primul rând, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, să înțeleagă cât mai bine pentru cine votează! 

Informațiile sunt disponibile pe Internet, dar dacă unii alegători sunt hrăniți doar cu fake news pe TikTok și alte social-media, este păcat, mai ales că la un click sau un tap distanță, toți cetățenii României - cel puțin cei care au un telefon conectat la Internet-, pot să obțină informații corecte și reale despre candidați și despre aceste alegeri!
 

Parallax

Vizualizari
4253
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri