Claudiu Zamfir

Idei de afaceri în România: Deșeuri biodegradabile și inteligență artificială în medicină

idei-afaceri-dreamstime

Deșeuri biodegradabile și inteligență artificială în medicină - acestea sunt soluțiile dezvoltate de două startup-uri românești care au fianlizat programul de incubare clujean Startup Reaktor și care careută investitori, în campanii online de crowdfunding.

Câștigătorii primei ediții Startup Reaktor sunt:

  • RongoDesign (România) - combină tehnologia miceliului și deșeurile agroindustriale reciclate pentru a crea o industrie a construcțiilor mai sănătoasă și mai ecologică, inspirându-se din natură. RongoDesign oferă o soluție sustenabilă prin înlocuirea produselor din plastic și polistiren cu variante biodegradabile rezultate în urma reciclării reziduurilor agricole.
  • ZayaAi (România) - are ca scop îmbunătățirea și accelerarea interpretării datelor de imagine pentru a ușura procesul de diagnosticare pentru diferite patologii. Zaya este un software de ultimă generație de inteligență artificială, bazat pe rețele neuronale convoluționale și obține rezultate la egalitate cu experții, reduce erorile cauzate de oboseală, economisește costurile laboratoarelor și accelerează și maximizează capacitățile patologilor în diagnosticarea bolilor.
  • iBrand Development (Ucraina) - este o platformă internațională pentru crearea de castinguri și căutarea de modele în întreaga lume. Aplicația funcționează pe sistemele de operare Android / iOS și a fost concepută pentru show business acționând ca o platformă pentru căutarea și rezervarea de modele, crearea de portofolii. iBrand este o comunitate de show business care îi include pe toți cei care au legatură cu scena, fotografia sau podiumul.

Cele 3 echipe se vor lista pe platforma de investiții Rōnin vizând finanțări începând de la 50.000 de euro.

Lansată în 2022, Startup Reaktor este o platformă de incubare creată pentru a pune în legătură sute de startupuri tehnologice aflate la început de drum, investitori de tip angel, acceleratoare, rețele corporative, uni-versități și mass-media din Europa Centrală și de Est. Platforma a fost concepută sub forma unui consorțiu national de către ROTSA - Romanian Tech Startups Association în parteneriat cu Techcelerator și Rōnin și a încheiat recent prima ediție.

La prima ediție a selectat 17 start-upuri de tehnologie din peste 100 de aplicații din România și Europa de Sud-Est.

Antreprenorii au învățat timp de douăsprezece săptămâni cum să își valideze ideea, să dezvolte și să valideze internațional un MVP (produs minim viabil), aspecte legale de demararea unei afaceri, cum să își definească și să își analizeze concurența, să creeze un plan de marketing, cum să obțină finanțare de la business angels, crowdfunding sau granturi, cum să acceseze programe de creștere și cum să se extindă la nivel internațional.

Programul a folosit exemple practice și studii de caz prezentate de mentori cu experiență din Europa Centrală și de Est.

După programul de incubare, șapte startupuri au fost selectate pentru a participa la Demo Day cu juriul regional de investitori, unde echipele au concurat pentru a fi selectate pentru campanii de crowdfunding pe platforma Rōnin.

Astfel, cele 3 startup-uri, ZayaAI, RongoDesign și iBrand Development, au câștigat Demo Day.

„Prin platforma și programul Startup Reaktor ne dorim să contribuim la mărirea capacității fondato-rilor de a-și valida MVP-urile în piețe internaționale înainte de a merge către runde succesive de investiții și accelerare în go-to-market. Având un istoric de colaborare strategică din 2018 cu Gap-Minder și Google for Startups, am observat cât de valoroasă este conlucrarea între actorii relevanți din ecosistemului de start-upuri tech, mai ales ca acum, în acest program, este adresată etapă de incubare și generare a MVP-urilor

Pe aceasta etapă de validare a problemelor și product-market-fit, efortul în asistența start-upurilor este consistent și ne bucurăm că putem conlucra mai multe organi-zații în cadrul consorțiului de inițiatori ai Startup Reaktor coordonat de ROTSA. În continuare, start-upurile pot considera această experiență în Startup Reaktor ca o rampă de lansare a produselor lor și pot conta pe Techcelerator pentru a le susține ulterior în demersurile de accelerare și fundraising care vor urma pentru produsele lor", a afirmat Cristina Țoncu, Cofondator & Programs Partner Techcelerator.

Următoarea ediție Startup Reaktor va fi lansată în lunile următoare, iar start-upurile din Europa Cen-trală și de Est sunt așteptate să se înscrie. Pentru mai multe detalii și preînscrieri, consultați site-ul Startup Reaktor.

Parallax

Vizualizari
797
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri