Claudiu Zamfir
Startup-urile românești vor putea obține investiții printr-o nouă platformă de equity crowdfunding: Ronin este noul concurent al SeedBlink, dar oferă oferă investitorilor individuali posibilitatea să intre în afaceri cu investiții de la un prag de 100 de euro.
Spre comparație, pe platforma Seedblink, investițiile pleacă de la un prag minim de 2.500 de euro.
Ronin a fost lansată de 3 antreprenori români: Bogdan Almași, Ovidiu Ghiman și Felix Crișan. Ideea a luat naștere în anul 2020, fiind lansat oficial în data de 1 Decembrie 2021, și a primit până în prezent o finanțare de 500.000 de euro de la „un investitor autohton”, pe care fondatorii nu-l dezvăluie.
Misiunea declarată a Ronin este de a „facilita legătura dintre antreprenori și investitorii de tip crowd și de a permite oricui să devină investitor printr-o contribuție minimă de 100 euro pentru susținerea proiectului preferat”.
Într-un comunicat transmis StartupCafe, platforma susține că aplică un „proces riguros de selecție și validare a ideilor de business”, pentru a „oferi antreprenorilor accesul la resursele necesare pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor lor”.
- „Obiectivul nostru este ca Ronin să devină o comunitate a românilor antreprenori care, uniți de experiențe și provocări similare, vor reuși să se sprijine reciproc și să crească împreună. Îi vom aduce împreună pe cei mai activi, creativi și inovatori dintre români. Unii din postura de antreprenori, alții din postura de investitori sau experți care susțin micile companii să se dezvolte și să creeze valoare adăugată și progres în societate’’ - Bogdan Almași.
- „Inconvenientele de care se lovesc atât companiile, cum ar fi condițiile nerezonabile de finanțare, cât și investitorii, cum ar fi lipsa informațiilor despre oportunitățile de investiții sau lipsa de transparență pre sau post investiție nu ar trebui să constituie un impediment în calea antreprenorilor care au nevoie de sprijin și au potențialul de a genera valoare adăugată pentru companiile lor, pentru investitori și pentru clienții finali” - Ovidiu Ghiman.
- „Tehnologia și modificările legislative ne oferă în 2021 posibilitatea de a nu mai depinde de instituții financiar-bancare care să furnizeze încredere între adevărații deținători de capital (investitorii) și cei care au nevoie de capital pentru a genera profit (antreprenorii). Încrederea va fi furnizată de tehnologia Ronin care va asigura transparența și comunicarea continuă dintre antreprenori și investitori, care vor fi asigurate prin intermediul platformei Ronin. Astfel, se vor crea premisele pentru reducerea gradului de intermediere, micii investitori având astfel acces direct la oportunitățile de investiții” - Felix Crisan.
Prin pragul mic de investiție, de 100 de euro, Ronin spune că vrea să genereze „real crowd”, investitori care vor oferi nu doar finanțarea necesară companiei, ci și validarea de piață. De asemenea, valoarea scăzută a tichetului va permite investitorilor o diversificare a portofoliului prin posibilitatea de a susține mai multe proiecte.
Astfel, orice companie sau cetățean european sau dintr-o țară din Spațiul Economic European poate să investească prin Ronin în firmele pe care doresc să le susțină.
Pe partea de reglementare, Ronin afirmă că specialiștii Deloitte „au contribuit la setarea tuturor proceselor interne și definirea procedurilor de lucru în concordanță cu regulamentul aprobat de Comisia Europeană, privind finanțările participative”.