Claudiu Zamfir

Idee de afacere românească, premiată cu 10.000 Euro la un concurs internațional

Thumbnail

O echipă de studenți ai Universității Politehnice din București a câștigat Premiul I și 10.000 de euro la o competiție internațională de tehnologie, învingând alte 143 de echipe de la universități de prestigiu din 28 de țări.

Competiția Atos IT Challenge, ajunsă la a zecea ediție, a lansat o provocare: dezvoltarea unor soluții digitale care să susțină multiple inițiative și domenii din aria decarbonizării, ajutând companiile și societatea să abordeze schimbările climatice. Echipele au trebuit să dezvolte o aplicație funcțională, o aplicație mobilă, un serviciu sau o simulare pentru a sprijini industria, comerțul sau indivizii care au nevoie de decarbonizare.

După o primă rundă, în care au fost selectate 15 echipe, juriul Atos IT Challenge, format din experți și directori din compania franceză Atos, a ales trei finaliști.

Până la urmă rezultatul a fost următorul:

  • Premiul I - Câștigătorul concursului: Universitatea Politehnică din București, România. Tire2Tire este un dispozitiv hardware care îi ajută pe șoferii de camioane să reducă cantitatea de combustibil fosil utilizată necorespunzător și să minimizeze emisiile de carbon ale vehiculelor. Folosind un algoritm de machine learning, Tire2Tire catalogează calitatea anvelopelor pentru camioane și trimite datele către managerii flotei de camioane, responsabili de întreținerea acestora. Echipa românească, formată din Ionuț Oțelea (foto-dreapta), Teodora Moraru (foto-stânga) și Tania Bacale, sub îndrumarea mentorului Daniel Rosner, a câștigat 10.000 de euro.
  • Premiul II: Fh Südwestfahlen, Germania. GreenList este o listă de cumpărături inteligentă, bazată pe aplicație mobilă, care simplifică cumpărăturile de produse alimentare și contribuie la reducerea emisiilor de CO2 din industria alimentară. Aplicația le permite consumatorilor să aleagă cele mai sustenabile produse în funcție de bugetul în care se încadrează. Ca urmare, crește cererea de produse ecologice, care, la rândul său, scade emisiile de CO2. Echipa a câștigat 5.000 de euro.
  • Premiul III: Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Franța. Green'it este o aplicație mobilă care conectează utilizatorii la o rețea de companii ce sunt dedicate consumul sustenabil, precum și la o serie de asociații ecologice ce caută ajutor în activitățile de protecție a mediului. Echipa a câștigat 3.000 de euro.

Fiecărui student din cele trei echipe i s-a oferit posibilitatea de a face un stagiu de practică la Atos sau de a lucra alături de companie în dezvoltarea proiectului propus.

  • Premiu special: Universitatea Germană din Cairo, Egipt. BeatTheReceipt utilizează cele mai noi tehnologii pentru a indentifica un proces alternativ de tipărire a chitanțelor. Astfel, digitalizarea procesului de tipărire a chitanțelor presupune generarea unor coduri QR care, odată scanate, redirecționează clientul către chitanță.

Provocarea Atos pentru 2022

Atos a dezvăluit și tema pentru Provocarea IT 2022: „La Lună ... la Marte ... și la stele”. Echipele participante de anul viitor vor trebui să exploreze modul în care datele pot fi utilizate din spațiu în cadrul ecosistemelor bazate pe date digitale pentru a avansa progresul umanității, atât în spațiu, cât și pe Pământ.

De la demararea sa în 2012, Atos IT Challenge a oferit studenților din întreaga lume posibilitatea de a dezvolta aplicații conectate la tendințele majore ale revoluției digitale, cum ar fi smart mobility, mașinile conectate, mass-media interactivă, viața conectată, „dreptul de a fi uitat” , blockchain și inteligență artificială. Studenții sunt îndrumați de membrii comunității științifice Atos care oferă sprijin tehnic și practic, sfaturi și încurajări.

Atos SE este o companie globală de transformare digitală, având peste 105.000 de angajați și venituri anuale de peste 11 miliarde EUR.

Compania ocupă prima poziție la nivel european în domeniile securității cibernetice, cloud și performance computing. Grupul oferă soluții personalizate end-to-end, pentru toate industriile din 71 de țări.

Pionier în servicii și produse de decarbonizare, Atos se angajează să furnizeze un sistem digital securizat și decarbonizat pentru clienții săi. Atos este o societate europeană (Societas Europaea), listată la Bursa de la Paris cu indicele bursier CAC40. Compania operează sub mărcile Atos și Atos|Syntel.

Parallax

Vizualizari
938
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri