Denisa Crăciun

Ghid DNSC: Cum te ferești de deepfake și ce faci dacă ai fost păcălit de această tehnologie

deepfake

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat, luni, un ghid realizat parțial cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) în care prezintă cum pot românii să identifice tehnologia deepfake, cum pot evita să fie păcăliți de ea și ce pot face dacă au fost victimele acesteia.

Potrivit ghidului, „deepfake” reprezintă o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale sau a altor programe specializate.

Deși această tehnologie se perfecționează constant, există câteva indicii care pot duce la identificarea ei, arată ghidul „Deepfake, manipulat sau informat?”. Spre exemplu:

  • Mediul înconjurător (de exemplu, umbre inexistente, reflexii prea puternice, zone neclare)
  • Imperfecțiuni ale feței (alunițe nerealiste, clipire nesincronizată, distorsiuni în interiorul gurii cum ar fi lipsa dinților și a limbii, dinți mult prea perfecți etc.)
  • Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor, de exemplu: din cauza strănutului

„Nesincronizarea vorbirii/sunetului și a mișcării buzelor poate fi observată la pronunțarea literelor b, m și p. Uneori apar pixeli în nuanțe de gri la marginile componentelor modificate. Se poate distinge dacă este vorba de o falsificare și atunci când persoana din înregistrare este privită dintr-un alt unghi. Dacă pentru crearea conținutului Deepfake nu s-au folosit fotografii ale persoanei din unghiuri diferite, algoritmul nu poate deduce aspectul persoanei din alt unghi, rezultând distorsiuni”, conform DNSC.

Cum te ferești de deepfake – sugestiile DNSC

Pentru a evita să fie păcăliți de deepfake, românii ar trebui să fie atenți la detalii și să utilizeze instrumente de verificare, potrivit DNSC, care a făcut și o listă cu recomandări pentru aceștia:

  • Nu crede tot ce vezi online! Internetul este o sursă vastă de informații, dar nu toate sunt veridice. Este important să dezvolți un scepticism sănătos și să analizezi cu atenție orice conținut video sau foto înainte de a-l accepta ca fiind real.
  • Caută semne de manipulare: Deepfake-urile pot fi foarte sofisticate, dar adesea pot fi identificate prin anumite indicii. Fii atent la discrepanțe de iluminare, erori de aliniere, nereguli ale pielii sau probleme de sincronizare a buzelor cu sunetul.
  • Verifică sursa: De unde provine videoclipul sau imaginea? Este distribuit pe o platformă de încredere? Caută confirmarea informației din surse credibile sau direct de la entitățile sau persoanele implicate.
  • Folosește instrumente de verificare: Există numeroase organizații și instrumente online care te pot ajuta să verifici dacă o informație este reală. Utilizează-le pentru a cerceta autenticitatea conținutului suspect.
  • Nu te baza pe o singură sursă: Caută confirmare din mai multe surse credibile. Un singur videoclip sau imagine nu este suficient pentru a verifica o informație.
  • Învață despre Deepfake-uri: Cu cât înțelegi mai bine cum funcționează această tehnologie, cu atât vei fi mai capabil să identifici falsurile. Există multe resurse online care explică principiile Deepfake-urilor și metodele de detectare.

Ce să faci dacă ai fost păcălit de un deepfake

Ghidul mai oferă și câteva recomandări pentru cei care au fost păcăliți de un deepake. Astfel, o persoană care are o astfel de experiență, ar trebui, printre altele, să:

  • Documenteze abuzul: Să salevze copii ale conținutului Deepfake, inclusiv URL-uri, capturi de ecran, sau orice altă formă de dovezi care ar putea fi relevante. Acest lucru este esențial pentru orice demersuri legale sau raportări ulterioare.
  • Raporteze conținutul: Majoritatea platformelor sociale și siteurilor web au politici stricte împotriva Deepfake-urilor și a conținutului manipulat. Utilizatorii pot semnala cu ușurință conținutul suspect folosind funcția de raportare integrată a platformei.
  • Contacteze autoritățile: În cazuri grave, unde conținutul Deepfake încalcă legile privind defăimarea, hărțuirea sau distribuția de materiale pornografice fără consimțământ, poate fi necesar să contacteze autoritățile locale sau alte organisme de aplicare a legii.
  • Solicite ajutor juridic: Să consulte un avocat pentru a evalua opțiunile legale disponibile. Aceasta poate include acțiuni legale împotriva celor care au creat sau distribuit conținutul Deepfake.
  • Folosească servicii de gestionare a reputației online: Există companii specializate în îmbunătățirea prezenței online și în eliminarea sau diminuarea impactului conținutului negativ. Aceste servicii pot fi utile pentru protejarea imaginii pe termen lung.

Vezi AICI ghidul complet privind deepfake.

Parallax

Vizualizari
171
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri