Claudiu Zamfir

O firmă tech românească vrea să obțină finanțare din acțiuni vândute pe bursă

Thumbnail

O firmă românească de tehnologie, fondată de 3 ingineri, s-a listat, joi, 1 iulie, pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), în căutarea de finanțare de la investitorii interesați de acțiunile sale.

Fondată acum 11 ani, de de Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuic și Radu Vilău, compania Simtel Team este un nume important în construcția de centrale electrice fotovoltaice,în România.

Firma activează în trei domenii de business: energie regenerabilă, telecomunicații, și automatizare industrială, iar pentru fiecare dintre aceste linii de afaceri livrează proiecte atât în România, cât și în străinătate.

Acțiunile Simtel Team se tranzacționează pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul bursier SMTL.

„Suntem în negocieri avansate cu două companii pentru achiziții și fuziuni, am dat startul unei noi linii de business de distribuție echipamente pentru domeniul fotovoltaic cu venituri deja de peste 100.000 euro și lucrăm la dezvoltarea unui parc fotovoltaic de dimensiuni mari. Ne aflăm într-un moment unic, deoarece contextul este favorabil pentru toate liniile de activitate ale companiei noastre și suntem hotărâți să folosim activ bursa pentru a ne dezvolta afacerea atât în România, cât și în străinătate” a afirmat Iulian Nedea, CEO și cofondator Simtel Team, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Listarea Simtel Team vine după derularea unui plasament privat de acțiuni, la sfârșitul lunii mai 2021, prin care compania a strâns de la investitori 13,7 milioane lei. 154 de investitori individuali și profesioniști au participat la plasamentul privat prin care Simtel Team a vândut 15% din capitalul social, respectiv 1.055.000 de acțiuni la un preț de 13 lei/acțiune.

Capitalul strâns de la investitori va susține investițiile companiei în divizia de energie regenerabilă, precum și pentru dezvoltarea subdiviziei de distribuție B2B de componente și materiale necesare în construcția de proiecte de energie fotovoltaică. De asemenea, o parte din capital va fi utilizat pentru tranzacții de tip M&A, iar restul pentru dezvoltarea de proiecte fotovoltaice și a unei platforme de monitorizare și operare a stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice.

Plasamentul privat și listarea au fost realizate cu sprijinul BT Capital Partners, iar ulterior listării Cornerstone Communications va asista Simtel Team în calitate de Consultant Autorizat.

„Suntem încântați să fim alături de Simtel Team pe drumul finanţării pe piața de capital, prin intermediul Bursei de Valori București. Misiunea noastră la BT Capital Partners a fost să fim întotdeauna alături de companii inovatoare din România și să le sprijinim în planurile lor de dezvoltare. Suntem onorați să facem parte din povestea de succes a Simtel și încrezători că odată cu listarea la Bursa de Valori București compania va beneficia de mecanismele pieţei de capital pentru a continua planurile ambiţioase de creştere”,  a declarat Daniela Secară, CEO BT Capital Partners.

Anterior plasamentului privat, fondatorii companiei au vândut unui număr de 41 de angajați 113.400 acțiuni, la un preț de 0,2 lei/acțiune, pentru a-i recompensa pentru sprijinul oferit în dezvoltarea afacerii. De asemenea, fondatorii au vândut și un număr de 25.200 acțiuni, la un preț egal celui din plasamentul privat, altor 6 acționari. După închiderea plasamentului privat, cei trei fondatori au vândut 5% din capitalul social (352.750 acțiuni) către Pavăl Holding, la un preț egal celui din plasamentul privat.

În urma acestor operațiuni, cei trei fondatori Simtel - Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău - dețin împreună un pachet de 78% din acțiunile companiei, în timp ce 2% este deținut de angajații Simtel. Restul de 15% din companie este deținut de cei 154 de investitori care au participat la plasamentul privat pentru acțiunile Simtel.

Simtel Team a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 42 milioane lei și un profit net de 3,95 milioane lei, în creștere față de 2019, an încheiat cu un profit net de 1,13 milioane lei. Din cifra totală de afaceri generată în 2020, 69% din venituri au provenit din proiecte în domeniul energiei regenerabile, 28% din proiecte de telecomunicații și 2% din proiecte în domeniul automatizării industriale.

Pentru 2021 compania estimează venituri de aproximativ 60 milioane lei și un profit net de 6,3 milioane lei. Veniturile sunt estimate să crească într-un ritm accelerat în următorii cinci ani, atingând 108 milioane lei în 2025 și având o dinamică anuală medie de +21% între 2020 și 2025. Această creștere a veniturilor este susținută în principal de linia de business de energie regenerabilă, care este estimată să crească cu circa 26% anual.

În următorii 7 ani, Simtel Team anunță investiții în construcția de centrale fotovoltaice pentru clienți din România. Pentru finanțarea acestor proiecte, compania ia în calcul atragerea în mod constant de capital de la investitorii activi pe piața de capital locală, prin majorări de capital sau emisiuni de obligațiuni corporative.

Parallax

Vizualizari
499
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri